woensdag 7 augustus 2013

Racisme voornaamste thema bij verkiezingscampagne Israelische burgemeester

 En ja, de racistische burgemeester van Opper-Nazereth (Nazereth Illit) doet weer van zich spreken. Burgemeester Shimon Gapso was eerder in het nieuws toen hij - in 2010 - weigerde voor de vele christelijke inwoners van zijn stad (Palestijnen maar ook Russische immigranten) een kerstboom te laten plaatsen. Dat was een 'provocatie' meende hij in 'een Joodse stad'.  
In januari 2013 kwam hij opnieuw in het nieuws doordat hij een petitie afwees om in zijn stad een Arabische school toe te laten voor de 20% Palestijnen die er wonen.  En nu - in augustus 2013 - trekt hij de aandacht doordat hij zich bij nieuwe verkiezingen voor het burgemeesterschap opnieuw van zijn meest racistische kant laat zien. Zijn racisme is zelfs het voornaamste thema van zijn herverkiezingscampagne.
Upper Nazareth Mayor Shimon Gapso
Gapso
De krant Haaretz meldde begin augustus dat er in opper-Nazareth een campagne gaande was waarin door linkse politici van de partij Meretz en door Arabische parlementsleden werd opgeroepen om Gapso af te zetten, wegens zijn racisme. Posters verschenen, bijvoorbeeld met een tekst van de Palestijnse parlementariër Hanin Zoabi, waarop zij zei: "Nazareth Illit is gebouwd op land van de Arabieren. We zullen Shimon Gapso's racisme bevechten. Stuur de racist naar huis, Opper Nazareth voor de Arabieren." Later bleek echter dat Gapso en diens achterban zelf degenen waren geweest die die borden hadden geplaatst, als onderdeel van de campagne voor zijn herverkiezing.
Deze week verschenen billborden met nieuwe teksten, waarop Gapso zijn echte campagnethema bekendmaakte. "Opper Nazareth zal voor altijd Joods zijn,  we zullen onze ogen niet meer sluiten, geen beroep meer op de wet die die iedere burger laat wonen waar hij wil. Dit is het moment om ons huis te beschermen," luidde de tekst van één zo'n poster. En een andere: "Ik zal niet toestaan dat het Joodse karakter van de stad verandert. Ik zal de stichting tegenhouden van een Arabische school en buurten bouwen voor Joodse inwoners.. Nazareth-Illit is een Joodse stad!"
Twee organisaties, 'Tag Meir' en het 'Israel Religious Action Center' hebben nu in een brief aan de Israelische procureur generaal, Yehuda Weinstein, gevraagd Gapso te vervolgen wegen racisme, aangezien zijn campagne daarvan doortrokken is en eigenlijk nergens anders over gaat. Maar ach, of de Israelische procureur generaal dat ook zal doen....??

Geen opmerkingen:

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...