zondag 26 november 2023

Acht doden op de Westoever brengen het totaal op 122

Shamekh Abu ar-Rub
Israel heeft in de afgelopen twee dagen acht mensen vermoord op de Westoever. Het begon met dokter Shamekh Kamel Abu ar-Rub (25) die werd doodgeschoten terwijl hij samen met zijn broer voor zijn huis in Qbatiyah stond. De broer werd gewond. Shamekh Abu ar-Rub was de zoon van de gouverneur van Jenin, Kamel ar-Rub. Later zaterdag werd ook de 30-jarige Udei Snobar doodgeschoten uit Yatuna bij Nablus. 

Bij een nieuwe inval in Jenin werd Assad Damaj (33) dodelijk gewond. Ook Khalil Abul Heja (17), Ammar Abul Wafa (21), Ahmed Abul Heja (20) en Mohammed Freihat (27) werden gedood. Behalve dat er vijf doden waren (en de nodige gewonden van wie twee levensgevaarlijk waren gewond) werd in Jenin ook voor de zoveelste keer van alles kapot gereden door bulldozers. De Kamer  van Koophandel van Jenin sprak van een miljoenenschade naar aanleiding van de meerdere keren dat er vernielingen waren aangericht. 

Hamas draagt gijzelaars over aan het Rode Kruis (Ma'an News)
In El Bireh werd intussen nog Mohammed Saleh (19) doodgeschoten. Ook overleed opnieuw een gezonde 38-jarige man, Tha'er Abu Asab in gevangenschap. Het dodental op de Westoever staat nu 222, maar mogelijk hoger doordat meer gevangenen tijdens hun gevangenschap onder verdachte omstandigheden zijn overleden. Afgezien van het dodental - en  er ook aantal gewonden van wie twee in levensgevaarlijke omstandigheden - was er ook een keur aan andere zaken te melden. Zoals bijvoorbeeld het platwalsen van 15 dunam grond van de familie Saleh uit al-Khader (bij Bethlehem) door kolonisten, met 100 olijfbomen, amandelbomen, wijnstokken en 15 bijenkorven. Of een groep kolonisten die onder bescherming van het leger een stuk land omploegden bij Aqaba ten zuiden van Nablus. Of settlers die een tractor afpakten van een boer in  Masafer Yatta, terwijl ze en passant verhinderden dat er olijven werd geoogst. Of de kolonisten die drie tenten ontmantelden in Auja (bij Jericho) en de inhoud stalen.

Tussen Israel en Hamas had intussen de derde uitwisseling plaats van 13 gijzelaars tegen 39 politieke gevangenen. De tweede uitwisseling vond zaterdagnacht plaats, nadat Hamas eerst de uitwisseling had vertraagd omdat er te weinig voedingsmiddelen Gaza zouden zijn binnengekomen. Israel braj intussen de bestandovereenkomst. Tenminste zeven mensen werden gewond omdat ze in het noorden een kijkje wilden nemen. Verder bleek de situatie rond het Indonesische ziekenhuis in Noord-Gaza rampzalig, Het ziekenhuis is zwaar beschoten, de meeste artsen zijn gedwongen geëvacueerd en er verblijft een aantal patiënten met een te kleine medische staf en zonder medische hulpmiddelen. In het Shifa-ziekenhuis is de situatie in grote trekken hetzelfde. 

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...