donderdag 30 november 2023

Een aanslag in Jeruzalem en tien Palestijnse doden sinds dinsdag

Aanslag in  Jeruzalem. (Wafa)
Twee Palestijnse schutters hebben donderdagmorgen in Jeruzalem bij een aanslag drie mensen doodgeschoten en zes anderengewond. De twee, twee broers Murad and Ibrahim Nimr (38 en 30 jaar) uit Sur Baher bij Jeruzalem, kwam in een auto, stapten uit en opende het vuur op een aantal mensen die op de bus stonden te wachten. Een 73-jarige rabbijn, een 67-jarige en een 24-jarige vrouw werden gedood en zes mensen  raakten gewond voordat soldaten die geen dienst hadden en een gewapende burger de twee aanvallers doodschoten. Premier Netanyahu zei als reactie dat het uitdelen van wapens aan burgers zou doorgaan om de veiligheidsgraad te verhogen. 

Amr Wahdan
Dezelfde donderdag werd bekend dat Israelische troepen in het gedrang bij de gevangenis in Ofer (bij Ramallah) die stonden te wachten op het vrijlaten van Palestijnse politieke gevangenen in ruil voor vrijgelaten gijzelaars van Hamas, de 21-jarige Fadi Moayyad Badran uit Beit Ur a-Tahta hadden doodgeschoten. Tenminste vier anderen werden door kogels gewond in armen of benen. Een dag eerder werd bekend dat bij een inval in Jenin Mohammed Zubaidi en Wissam Hanoun waren gedood. De bezettingsautoriteiten namen hun lichamen mee. 
Dinsdagmorgen schoten de Israelische troepenmacht de 14-jarige Amr Ahmed Wahdan in het dorp Tayasir ten oosten van Tubas dood met schoten in de borst. 
 
Basil Abdul-Wafa en Adnan al-Ghoul
Woensdag werd bekend dat de inval in Jenin waarbij Mohammed Zubaidi en Wissam Hanoun waren gedood had geduurd tot van dinsdagmorgen tot woensdagmiddag.  Er werden nog twee kinderen gedood. de  negenjarige Adnan Samer al-Ghoul werd neergeschoten door een scherpschutter (het was te zien op een video) en ook de 15-jarige Basil Suleiman Abul-Wafa werd gedood. Het leger schoot verder een Energa-raket af op een huis in het Samran-district en bombardeerde een ander huis in de Damj-buurt met een drone, wat beide grote schade veroorzaakte. Verder werd het regeringshospitaal van Jenin ingesloten en werden ambulances doorzocht. Ook werden met behulp van bulldozers weer de nodige straten omgeploegd, waarbij de water- en elektriciteitsvoorziening werden beschadigd evenals de riolering.

Malek Doghra en Yassin al-Asmar
Dinsdagmorgen werden twee Palestijnen doodgeschoten door het bezettingsleger. Bij een invasie van het dorp Kafr al-Ein (ten noordwesten van Ramallah) werd Malek Majed Doghra doodgeschoten. En bij een invasie van Beitunia werd Yassin Abdullah al-Asmar vermoord met een schot in de borst. Een ander werd in zijn been geschoten.  

Terwijl er steeds 30 politieke gevangenen werden losgelaten door Israel in ruil voor gijzelaars door Hamas werden voortdurend meer Palestijnen op gpalt op de Westoever. Bijvoorbeeld in de nacht van woensdag op donderdag waren het er 40. Volgens een telling van de Palestijnse Commissie voor de Gevangenen en de Vereniging van Gevangenen zijn er nu 3.365 politieke gevangenen opgepakt sinds 7 oktober. Volgens een telling van het ministerie van Gezondheid is het aantal dat sinds 7 oktober is gedood, met de bovengenoemde tien doden, nu 247.

In Gaza werd het bestand onder meer gebruit om 160 lijken van onder het puin op te graven. In het Al-Rantisi hospitaal werd een gruwelijke ontdekkking gedaan. Nadat alle artsen en verplegend personeel uit het ziekenhuis waren verbannen zou het Internationale Rode Kruis de achtergebleven te vroeg geboren baby's naar een veilige plek vervoeren. Ouders die op 28 november kwamen kijken vonden zeven babylijkjes rottend en half vergaan op de plaats waar ze waren achtergelaten.

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...