vrijdag 24 november 2023

Enquête in Israel: kabinet van Netanyahu staat op zwaar verlies

Gantz
 Als er in Israel nu verkiezingen zouden worden gehouden zou de regerende coalitie van Benjamin Netanyahu, die nu 64 zetels heeft, terugvallen tot een aantal van slechts 41 zetels van de 120. De ''Alliantie voor Verandering'' zou komen op 79 zetels. Dat lijkt uit een enquête van de krant Ma'ariv. Voor de oorlog die Israel in Gaza voert zou het echter niets uitmaken. De partij van de vroegere chefstaf Benny Gantz, die ook zitting heeft in het ''oorlogskabinet'' ging namelijk omhoog van 12 naar 43 zetels. Er was ook een vraag wie het meest geschikt zou zijn als als premier: de antwoorden luidden 27% dacht Netanyahu en 52% koos voor Gantz.

Netanyahu's Likudpartij zou teruggaan van 32 terug naar 18 zetels. De belangrijkste andere veranderingen zijn dat de partij van de Religieuze Zionisten (met minister van Financiën en van leider van het Burgerbestuur op de Westoever Bezalel Smotrich) uit het parlement zou verdwijnen. Hetzelfde zou gebeuren met de partij van president Herzog, de Arbeiderspartij. Zij kwam evenmin boven de kiesdrempel uit. Daar stond echter tegenover dat Meretz, dat linkser is dan de Arbeiderspartij is, terugkwam van 0 zetels naar 5.  Yehudit (Joodse Kracht) van minister van Veiligheid Itamar Ben Gvir viel terug van 14 zetels die hij samen met de Religieuze Zionisten haalde, naar 7 zetels.

De rest van de enquête leverde minder vuurwerk op. Yesh Atid van Yair Lapid viel terug van 24 naar 13. De religieuze partij Shas van 11 naar 9, Yisrael Beiteinu zou van  zes zetels klimmen naar 8, en Verenigd Torah Judaisme bleef gelijk (7), net als het communistische Hadash (5) en het Arabische Ra'am (5). 

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...