maandag 6 november 2023

Israel doet er wat bombarderen betreft nog een schepje bovenop

Gaza gedurende de nacht. (Wafa)
 Israel heeft in de afgelopen nacht zijn best gedaan om de kop van mij stukje van zondag te bevestigen: ze hadden al ''2.500 doelen gebombardeerd, maar bljkbaar was het niet genoeg''. Zondagavond werden weer alle stekkers eruit getrokken. Gaza zat zonder telefoons of internet. Vervolgen barstte in het voltrekte donker een bombardement los zoals Gaza tot nog toe niet had gehoord of gezien - en dat zegt wat. Vanmorgen werden de verbindingen weer hersteld en kon er begonnen worden met het opnemen van de schade. Die was aanzienlijk. Vooral het westen van Gaza-stad (het Shati-kamp) en het noordwesten ( het Jabalya-kamp, Sheikh Radwan en al-Nasr) hadden de volle lading gehad. Onder meer de bovenverdiepingen van het Rantisi-ziekenhuis in het Shati-kamp (waarbij verschillende kinderen, kankerpatiëntjes, werden gedood), het Nasr-ziekenhuis en het ziekenhuis voor mentale zieken werden getroffen. Een overheidsbureau schatte het aantal doden op ''meer dan 200''. Er waren talloze meldingen van lijken in de straten. 

Dat was nog zonder andere meldingen: dat Israel twee huizen had gebombardeerd in Centraal-Gaza waarbij 45 slachtoffers waren gevallen, dat drie waterbronnen in Rafah, drie rioleringsbuizen in Gaza-stad en nog twee waterreservoirs waren getroffen. Dat minimaal 35 bakkerijen zijn vernield. Dat nu 88 medewerkers van de VN-organisatie UNWRA zijn gedood, net als 175 man medisch personeel, 34 man van de burgerwacht en 37 journalisten. Dat het Shifa-ziekenhis nog maar een paar uur is verwijderd van een totale show-down. Achttien VN- en andere hulporganisaties wereldwijd deden een dringende oproep tot een staakt-het-vuren. Er wordt massale hongersnood gemeld in Gaza, waar de gemiddelde Gazaan vier uur besteedt aan het vinden van brood en drie uur aan het zoeken naar water. In Israel werden video-beelden van de bombardementen becommentarieerd met kreten als ''geef ze nog meer'' en ''goed zo''. Het aantal doden in Gaza is nu 10.022, waarvan 4.104 kinderen. Israel heeft in de afgelopen uren 19  bloedbaden gepleegd, aldus de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid Ashraf Qudra,  waarbij 292 mensen  zijn gedood. 

De Amerikaanse minister Blinken werd uitermate koel ontvangen in Turkije. Er werd gedemonstreerd en er was geen hoge functionaris om hem te verwelkomen. Hij zal ook geen ontmoeting hebben met Erdogan. Turkije eist een onvoorwaardelijk bestand. Behalve het vliegdekschip Eisenhower arriveerde ook een Amerikaanse nucleaire onderzeeër in de Middellandse Zee. Eerder was het vliegdekschip John Ford al aangekomen, In Zuid-Libanon werd gisteren door Israel een auto getroffen met een raket. Een oma en haar drie kleindochters werden gedood, hun moeder zwaargewond. Israel zei dat het informatie had gehad dat er Hezbollah-''terroristen'' in de auto zaten. De Libanese premier Mikati sprak van ''een vreselijke misdaad''. Hezbollah-chef Nasralla liet raketten afschieten op Kiryat Shemona in Israel. De Jordaanse koning Abdullah liet - in samenwerking met Israel -  medische hulpgoederen droppen bij het Jordaanse ziekenhuis in Gaza.

Op de Westoever werden weer tientallen mensen links en rechts opgepakt. Onder hen was een adviseur van president Abbas en een ander die werd weggerist tijdens een tv-interview. Ook de bekende Ahed Tamimi werd in de nacht van haar bed gelicht omdat zij op TikTok zou hebben opgeroepen Joden aan te vallen. Volgens betrouwbare bronnen was het echter een oproep die door onbekenden was gepost, Ahed is geweldloos. Het aantal gearresteerden van de Westoever bedraagt nu 2.150. Ook waren er weer twee doden, een 21-jarige in Halhoul bij Jericho en een  man in Jeruzalem die eerder twee soldaten verwondde (van wie één ernstig) met een mes. Het totaal aantal doden sinds 7 oktober staat op 155.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

https://dezwijger.nl/programma/achter-de-frontlinie-berichtgeving-palestina-israel

Journalisten zoals jij zijn niet welkom, ze vragen jou nooit wat, ondanks je staat van dienst en jouw kennis van het Arabisch, maar zou je erheen willen? Ik denk van niet. Van een jonge Palestijnse fotograaf en cameraman weten ze gewoon wel wat ze daaraan hebben, beetje kietelen omdat hij mooie foto's maakt en stoer en omdat hij jong en ijdel is, beetje medeleven tonen met zijn 'radicale kunst van het trauma', functie excuustruus.
Gaat het straks echt over het westerse narratief op wat een westers en specifieker Europees project genoemd MOET worden? (hence het Eurovisie songfestival en de talloze Europese sportcompetities waar ze aan mee doen, andere domeinen. Israel ligt in Europa stupid! Sportjournalisten vallen over elkaar heen en raken enorm verstrikt in de gordiaanse knoop van meningsvorming (ingewikkeld ben jezelluf) en de opinie dat sport en politiek niets met elkaar te maken hebben). Alsof vrijheid geen verantwoordelijkheid impliceert, en dat is politiek. Het militair industrieel complex en de VS maken vrij.
Dat het de zionisten zou gaan om zich te verdedigen en dat het zou gaan om Hamas te vernietigen, daarvan weten ze in het MO dat het een illusie (en onwaar) is en ook dat het hen niet daar om gaat, het gaat veel verder, the Nakba-files. Bommen zijn eieren van zevenkoppige draken en dat is geen metafoor uit een oosters maar uit een westers sprookje. Hoeveel uit hoeveel bombardementen? De politici die de uitdrukking mowing the lawn verzonnen hebben hadden andere beweegredenen, waaronder demografische, elke Palestijn minder is er éen, en Illan Pappe had het voor de ontwikkelingen in oktober over incrementele genocide. OEI! Het G-woord.
Dat de media hier de tenenkrommende hypocrisie van Nederlandse politici niet aan de kaak stellen, sterker nog hen een podium geven met hun hardvochtige, van mededogen gespeende, keiharde oordelen en kritiekloze adoratie van het vestigingskoloniale project en wat ze vermag en de weerzinwekkende arrogante manier waarop ze leugens vertellen en verspreiden is zo woestmakend dat ik er razend van wordt. Een beetje een SGP of CU politicus een lievelingsliedje laten uitkiezen die dan het Israelisch volkslied uitkiest en dat draaien, (dan kun je er daarna over discussieren) is walgelijk en banaal en helemaal als er bij dat laffe uitschot eindtijdfantasien aan ten grondslag liggen. Ik zal wel een Farizeeer zijn maar zo goed ken ik al die mythe's niet ook al ben ik christelijk opgevoed, ze kunnen het gewoon slecht verbergen met hun vrome, deugdelijke, onuitstaanbare, moralistische betweterigheid, Jezus red. Christenen zijn net allemaal eender maar het kaf en het koren zijn gemakkelijk te onderscheiden, in de kerk is het voornamelijk kaf en in de politiek helemaal.

Maar dit terzijde, het gaat tenslotte om een avond voor en door journalisten met publiek. Journalisten die objectief moeten zijn, maar van wie eigenlijk? Van het concern (dat bestaat uit aandeelhouders die dividend willen, nee ik begin niet over Rutte) waar ze voor werken. Moet je daar nou naartoe of is het zonde tijd?
Kun je beter het laatste interview van Rashid Khalidi over zijn laatse boek kijken of het interview met Illan Pappe en Amira Hass bij Democracy Now, Chris Hedges bij The Real News, Gabor Mate over trauma, ik noem maar wat of gewoon Al Jazeera OMDAT DE NOS GEHEEL OF GEDEELTELIJK BETAALD IS DOOR DE NEDERLANDSE OVERHEID. Of kun je beter de boeken lezen van die mensen en een hoop anderen die er toe doen. Ik denk dat de zaal straks vol met fossielen zit want wie verlaat zich nog op de tv behalve verveelde gewoontedieren met weinig fantasie? En jongeren die boeken lezen op een hand te tellen, net als de mensen die zich het lot van het Palestijnse volk aantrekken. Ik denk niet dat ik er heen ga.

Bedankt voor jouw onaflatende betoning van betrokkenheid bij een rechtvaardige zaak. Ik leer er wèl steeds van.

jim zei

jaja, lauran de jonge aka jim sneglov maar ik wil gewoon niet onder mijn eigen naam posten en het is anders ook meer een overdenking die voor jou bedoeld is en om je tevens een hart onder de riem te steken als blijk van waardering voor wat je de hele tijd hier schrijft. Het is niet niks. Dus...

Arvo zei

Eens met de dank voor de aanhoudend waardevolle berichtgeving, meneer Hijmans.

Onontbeerlijk.

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...