donderdag 23 november 2023

Bestand uitgesteld tot vrijdag, Netanyahu draagt Mossad op alle Hamas-leden buiten Palestina te doden

Ruim 100 onbekende doden van de binnenplaats van het Shifa-ziekenhuis werden begraven bij Khan Younis. Overigens stierven ook weer drie te vroeg geboren baby's in het Kamal Adwan-ziekenhuis uit Noord-Gaza omdat er geen elektriciteit meer kon worden opgewekt. 
Het bestand tussen Israel en Hamas is uitgesteld, Gehoopt wordt dat het nu vrijdag zal ingaan. De reden was klaarblijkelijk het samenstellen van de lijsten van vrij te laten gijzelaars door Hamas. Het is trouwens opmerkelijk dat in Israelische kranten wordt gesproken van moeders en kinderen die zullen worden vrijgelaten door Hamas, terwijl Israel vrouwen en minderjarigen zal laten gaan. Israel heeft dus vermoedelijk geen enorme aantallen kinderen en baby's gedood, maar alleen ''minderjarigen''. De Israelische premier Netanyahu gaf woensdagavond een persconferentie om het uitstel toe te lichten. Hij maakte daarbij tevens bekend dat hij de Mossad, de Israelische geheime dienst, opdracht had gegeven de leiders van Hamas die ''elders'' wonen (bijvoorbeeld in Qatar) te gaan doden. Minister van Defensie Yoav Gallant noemde hen ''lopende doden die leefden in geleende tijd''.

Israel is intussen doorgegaan met stevig bombarderen en beschieten. Een kleine bloemlezing geeft aan dat donderdag morgen tenminste vier doden vielen in Jabalya en vijf in het Nusseirat-kamp. Woensdag vielen nog tenminste 15 doden in een rijtje van vijf huizen in Khan Younis en ongeveer 30 in Shuja'iyyeh in Noord-Gaza. Volgens een opgave van het Israelische leger werden er in de afgelopen 24 uur een 300-tal ''doelen van Hamas'' getroffen. Het dodental gaat gestaag omhoog. Het staat nu op 14.532 van wie tenminste 6.000 kinderen (of voor de Israelische lezers waarschijnlijk minderjarigen). Het aantal vernisten is ongeveer 7.000 van wie 4.700 vrouwen en kinderen. 

Dokter Mohammed Abu Salmiya
Israel heeft ook weer mannen verloren, het dodental staat nu op 75. Bij een beschieting op Zuid-Libanon - een antwoord op een zware raketaanval van Hezbollah - werden vijf mensen gedood. Onder hen was de zoon van Mohammed Ra'ad, de fractievoorzitter van Hezbollah in het parlement, Abbas Ra'ad. Hij werd gedood bij een beschieting van zijn huis. Israel heeft woensdagavond ook de directeur van het Shifa-ziekenhuis in Noord-Gaza gearresteerd. Mohammed Abu Salmiya werd waarschijnlijk opgepakt in verband met de Israelische beschuldigingen dat het ziekenhuis door Hamas als hoofdkwartier is gebruikt. Israel liet woensdag onder meer filmpjes zien van onderaardse gangen onder het ziekenhuis. Die gangen waren echter door Israel zelf indertijd aangelegd toen het Shifa-ziekenhuis werd gebouwd. Er was echter volstrekt niets te zien van recent gebruik door Hamas.

Op de Westoever werden weer twee jonge mannen door de Israeli's doodgeschoten, een 16-jarige jongen in Burin (bij Nablus) en een 18-jarige jongen in het Balata-kamp in Nablus. Het aantal doden sinds 7 oktober bedraagt nu 209. Verder werden zeker 90 mensen opgepakt, waarvan 36 in de plaats Azzoun (ten oosten van Qalqilya), 15 in het Arroub-kamp bij Hebron, 10 in Tubas en 6 in Jenin. Er zijn nu 3.130 mensen in Israelische gevangenschap beland.

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...