woensdag 22 november 2023

Israel gaat akkoord met een bestand en uitwisseling gijzelaars en gevangenen

Het Israelische kabinet vergadert met adviseurs. (Foto Israelische regeringsvoorlichting)
Israel en Hamas hebben via bemiddeling door Qatar een akkoord gesloten waarbij Hamas 50 kinderen en vrouwen zal vrijlaten en Israel daar de vrijlating van 150 vrouwelijke Palestijnse gevangenen tegenover zal stellen. Het akkoord wordt begeleid door een staakt-het vuren van vier dagen. Het kan echter worden verlengd als Hamas meer gijzelaars vrij laat. Verder worden enkele honderden vrachtauto's met voedsel, medicijnen, brandstof en andere hulpgoederen doorgelaten. Israel zal het vliegen met drones tijdelijk staken en  geen Palestijnen arresteren tijdens het bestand. Het Israelische kabinet ging pas woensdagmorgen bij het aanbreken van de dag akkoord met het staakt-het-vuren met alleen de stemmen van de drie ministers van de Religieuze Zionisten en Otzma Yehudit (Joodse Kracht) tegen. Het bestand gaat naar alle waarschijnlijkheid donderdag in. 

Maar voordat het zover is heeft Israel de strijd nog even in een hogere versnelling gezet. Dinsdag werden al tenminste 81 mensen (vooral kinderen) gedood bij bombardementen op diverse plaatsen in Noord-Gaza en het Nusseirat-kamp. Woensdag werden opnieuw ongeveer een zelfde aantal gedood bij bombardementen in Khan Younis (41 doden), en plaatsen in Noord Gaza zoals Shuja'iyya (30 doden) en Sheikh Radwan (tenminste 10 doden). Dinsdag meldde Israel dat het zijn omsingeling van Jabalya had voltooid en overging tot een intensivering van de grondgevechten. Woensdag meldde het de strijd ten oosten van Khan Younis op te voeren,  onder meer bij Deir al-Balah.  Er bestaat de vrees dat de gevechten in de aanloop naar het bestand nog in hevigheid zullen gaan toenemen.  

Intussen maakten het Palestijnse ministerie van Gezondheid en het regeringsvoorlichtingsbureau bekend dat het aantal doden intussen is vastgesteld op 14.128, waarvan 5.840 kinderen en 3.920 vrouwen. Er zijn meer dan 33.000 gewonden. Het aantal vermisten is intussen opgeklommen tot een  verbijsterend aantal van 6.850 (waarvan 5.400 vrouwen en kinderen). Dat zou betekenen dat we Israel mogen feliciteren dat het bij zijn actie om ''zichzelf te verdedigen'' al meer dan ongeveer 21.000 mensen in Gaza heeft gedood van wie twee derde vrouwen en kinderen die niets te  maken hebben met Hamas. Overigens verloor Israel ook weer iemand, een commandant van een eenheid van de Golani-divisie. Israels verliescijfer staat nu op tenminste 71.

De zes van Tulkarem
De Westoever was opnieuw het toneel van een brute inval van het leger in Tulkarem. Zes mensen werden er gedood door raketten die werden afgeschoten door een drone. Het vluchtelingenkamp werd er van alle kanten bestormd en het al-Israa ziekenhuis werd binnengevallen door het leger. Opnieuw werden uitgebreide verwoestingen aangericht door een bulldozer. In Azzoum (bij Qalqilya) werd een 30-jarige chauffeur van de lijndienst Azzoum-Qalqilya doodgeschoten met een schot in de rug. Een metgezel van hem werd eveneens neergeschoten op het moment dat zij beiden zijn huis wilden binnengaan Vervolgens werd de ambulance waarin hij naar het ziekenhuis gebracht zou worden meer dan een uur door het leer opgehouden. Hij werd uiteindelijk afgeleverd, meer dood dan levend.  In het Balatakamp bij Nablus overleed een 51-jarige man aan eerder opgelopen verwondingen. Het aantal doden op de Westoever sinds 7 oktober bedraagt nu 215.

In Zanota, een dorpje ten zuiden van Hebron brandden kolonisten drie lokalen van de plaatselijke lagere school af. In dit dorpje hebben herhaaldelijk aanvallen van kolonisten plaatsgevonden, 36 families zijn er nu vertrokken naar andere plaatsen. In Yanun ten zuiden van Nablus joegen kolonisten mensen die olijven aan het oogsten waren van hun land. De olijven moesten ze achterlaten. Soortgelijke aanvallen hebben de laatste dagen plaatsgevonden in andere dorpen rond Nablus. In Beit Dajan werd bekendgemaakt dat de bezettingsautoriteiten 2,5 dunam in beslag hebben genomen, hetzelfde gebeurde dinsdag in Huwwara en Burin. Het zou nodig zijn ''voor militaire doeleinden". 

In Zuid-Afrika stemde het parlement in met een voorstel om de Israelische ambassade te sluiten en alle banden met Israel te verbreken. Het Israelische leger heeft vier Libanese burgers gedood bij een beschieting.

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...