donderdag 29 oktober 2020

Trumps Amerika breidt wetenschappelijke samenwerking met Israel uit tot bezette gebieden

De universiteit van Ariël (Pal. Inform. Center)

De Verenigde Staten en Israel hebben een nieuwe stap gezet in het proces om de illegale nederzettingen op de Westoever van de Jordaan wit te wassen. Woensdag ondertekenden de twee landen een akkoord dat de wetenschappelijke- en commerciële samenwerking  tussen hen uitbreidt tot al het gebied waarover Israel heer en meester is.Tot nu toe gold een richtlijn dat de Amerikaans-Israelische wetenschappelijke samenwerking alleen mogelijk was in Israel zelf en niet in de bezette en gekoloniseerde gebieden. Nu is dat uitgebreid tot de Westoever en de aan Syrië toebehorende Golan. 
De ondertekening vond plaats op -  geen verrassing hier - de campus van de Ariël universiteit in de gelijknamig nederzetting, die is gesticht op gestolen privé- en gemeenschappelijke grond van een hele reeks van omringende Palestijnse dorpen. Ondertekenaars waren premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse ambassadeur David Friedman. Netanyahu noemde het akkoord een ''belangrijke overwinning over al diegenen die erop uit zijn om alles wat Israel over de grenzen van 1967 is, te delegitimeren''. Volgens hem zullen de ''boycotters met hun slechte bedoelingen'' in hun opzet falen omdat ze proberen te ontkennen ''dat er al 3000 jaar een band bestaat tussen het volk van Israel en het land. We zijn vastbesloten ons leven in ons voorvaderlijke vaderland op te bouwen en zullen hier nooit meer vandaan gaan." Ambassadeur Friedman noemde de ondertekening van de overeenkomsten op het gebied van industrie, wetenschap en landbouw ''het rechttrekken van een oude fout'' en ''een nieuwe versterking van de onverbrekelijke band' tussen Israel en de VS". Dat er tot nu toe  ''geografische beperkingen'' golden was volgens hem een anachronisme geweest.
De BDS-beweging vestigde naar aanleiding van de ondertekening hernieuwd de aandacht op de academische boycot van Israel. 

Geen opmerkingen:

Zeven doden en drie gewonden bij aanval op synagoge in Oost-Jeruzalem

Bij een aanval op de bezoekers van een synagoge in bezet, oostelijk Jeruzalem zijn vrijdagavond zeven mensen doodgeschoten, terwijl er tenmi...