woensdag 9 februari 2022

Israel executeert op klaarlichte dag drie jonge Palestijnen middenin de stad Nablus

De drie leden van de al-Aqsa Brigades van al-Fatah.

Israel heeft de Palestijnen dinsdag weer eens getrakteerd op een echte wildwest executie, middenin de stad Nablus. Drie Palestijnse jongeren, die volgens Israel behoorden tot een groep die eerder het vuur zou hebben geopend op Israelis doelen (zonder overigens schade aan te richten), werden in hun particuliere auto neergemaaid in de wijk al-Makhfiyya in Nablus.  Een vierde man zou ook zijn neergeschoten maar werd gearresteerd.

Het Palestijnse persbureau IMEMC citeert de Israelische site Kan, die aangaf dat de veiligheidsdienst Shin Bet had doorgekregen waar de drie zich bevonden. Met een civiele taxi en een particuliere auto werden scherpschutters en undercover militairen van de Yamam-eenheid naar een plek gereden waarheen de drie intussen waren gelokt. Het Palestijnse persbureau al-Quds meldde dat er ongeveer 15 militairen bij waren betrokken. De auto werd met meer dan 80 kogels doorzeefd als een vergiet. 

De drie doden waren Ashraf Abdul-Fattah Mobaslat (21), Mohammed Raed Hussein Dakheel (22), en Adham Jamal Abdul-Rahim Mabrouka (26), bevestigde het Palestijnse ministerie van Gezondheid Alle drie waren afkomstig uit de wijk waar ze werden vermoord. Ze zijn intussen begaven, duizenden namen aan hun uitvaart deel.

 Het Palestijnse ministerie van Gezondheid sprak van een moord, het ministerie van Buitenlandse Zaken van een openbare executie. Een Israelische taxichauffeur die kort na de moord in Nablus verzeild raakte werd door een woedende menigte mishandeld. Zijn taxi raakte zwaar beschadigd.

Commentarren van Israelische critici luidden dat een dergelijke spectaculaire en bloedige wijze om in het openbaar met mensen af te rekenen die zich verzetten tegen de bezetting, als functie heeft om de Palestijnen te imponeren. Een ander commentaar,van Mairav Zonszein van de Internationale Crisis Group, was (vrij vertaald) dat het mogelijk bedoeld is om gewelddadige Palestijnse reacties uit te lokken, die de verwarring zou kunnen wegwerken die het rapport over Apartheid van Amnesty International heeft aangericht. 

Geen opmerkingen:

Israel maakt nog een slachtoffer in Ramallah

Yazan Omar Khasib  Het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft bekendgemaakt dat Israelische soldaten vrijdagavond bij de noordelijke in...