dinsdag 10 december 2024

Israel maakt korte metten met de militaire macht van Syrië

Abu Mohammed al-Jolani in de Omayyaden-moskee in Damascus

De zaken blijven snel gaan in Syrië. In waanzinnig korte tijd hebben de rebellen van Hayat Tahrir al-Sham (HTS) Aleppo, Hama, Homs en uiteindelijk Damascus ingenomen, tezamen met andere groepen die onder meer uit het zuidelijke Deraa of het oostelijke Deir ez-Zor oprukten. Gevangenen werden bevrijd  er werd aangedrongen op een vredelievende overdracht en zelfs kondigde HTS een amnestie af voor het bestaande Syrische leger. Syriërs waar ook ter wereld zijn over het algemeen laaiend enthousiast. Eindelijk zijn ze vrij. Maar nu is het verder afwachten hoe de samenwerking van de diverse groepen gaat verlopen. En hoe Abu Mohammed al-Jolani, die intussen zijn nom de guerre heeft ingeruild voor zijn eigenlijke naam Ahmed Hussein al-Sharaa, zich gaat gedragen als leider, en in hoeverre hij inderdaad afstand heeft genomen van zijn al-Qaida- en al-Nusra verleden.

Intussen kunnen we vaststellen dat een aantal landen daarop niet heeft gewacht. Die zijn blijkbaar bang dat  IS gaat herleven, of misschien grijpen ze ook wel hun kans om een buurland, nu het kan, gauw van zijn gevechtscapaciteit te ontdoen.  Dat geldt natuurlijk in de eerste plaats Israel. Het heeft met zijn  bombardementen hevige slagen hebben toegebracht aan Hezbollah in Libanon en aan Iran, die de omwenteling in Syrie mede mogelijk hebben gemaakt. En is vandaag verder gegaan met Syrië zelf. Het heeft daar dinsdagmorgen niet minder dan 300 luchtaanvallen uitgevoerd op militaire vliegvelden, radarstations, raketopslagplaatsen, munitie- en wapenopslagplaatsen en militaire verbindingsstations.. Daarbij is een keur aan helikopters en vliegtuigen vernietigd alsmede luchtafweer en munitie en communicatie-apparatuur. Onder meer een onderzoeksstation van het ministerie van Defensie, dat door westerse bronnen in verband was gebracht met chemische wapens, werd in Damascus plat gebombardeerd, terwijl ook de luchtmachtbasis in Mezze (ook Damascus) een beurt kreeg. Volgens het in Londen gevestigde Observatorium voor de Mensenrechten werden de belangrijkste Syrische militaire bases vernietigd. De Israelische marine hield zich in dezelfde tijd bezig met het totaal verwoesten van de Syrische marine in Latakia aan de kust. 

Israel had eerder, volgens de VN, een inbreuk gepleegd op de bestandsovereenkomst van 1974 met Syrië en een strook niemandsland aan de voet van de berg Hermon bezet. Volgens de Israelische minister van Buitenlandse Zaken Sa'ar ging het om een tijdelijke maatregel, ook al werd er op X onmiddellijk door Israeli's gemeld dat het om een ideaal skigebied ging. Israel werd er dinsdag ook van beschuldigd dat  het verder - richting Damascus - was opgerukt. Her zou de Syrische hoofdstad zelfs op 25 kilometer zijn genaderd, maar dat sprak een militaire woordvoerder tegen.

Israel was echter niet het enige land dat bombardeerde. Ook de Amerikanen bombardeerden diverse plaatsen waar IS ooit sterk was gebleken in Centraal-Syrië. Verder bombardeerde Turkije gebieden waar door de VS gesteunde Koerden posities hadden. De Turkse premier Erdogan maakt echter duidelijk dat Turkije geen aanspraak maakt op Syrisch gebied, maar uitsluitend wil voorkomen dat de Koerdische PKK of IS voordeel behalen uit de huidige situatie.  

Egypte, Qatar en Saudi-Arabië hebben de Israelische bezetting van het stuk land rond de Hermon veroordeeld. De gezant van de VN voor Syrië, Pedersen, riep Israel op zijn acties te staken. 

Geen opmerkingen:

Israel omarmt Wilders die ook voor annexatie van de Westoever is

  Geert Wilders heeft dinsdag laten zien wat hij waard is. De leider van de grootste Nederlandse politieke  partij en de ''officieuz...