dinsdag 26 oktober 2021

Egyptische president el-Sisi heft uitzonderingstoestand op

El-Sisi (Wikipedia)
De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi heeft aangekondigd dat de sinds 2017 bestaande, in het hele land geldende uitzonderingstoestand zal worden opgeheven, meldt al-Jazeera. De uitzonderingstoestand werd ingesteld na de bomaanslagen op twee Koptische kerken waarbij tenminste 40 mensen werden gedood en tientallen meer gewond raakten.

 Sisi schreef maandag op zijn Facebook-pagina dat  Egypte inussen ''dankzij zijn geweldige volk en loyale mensen een oase van van stabiliteit en veiligheid in de regio is geworden. Vandaar dat ik besloten heb de vernieuwing van de uitzonderingstoestand in het hele land voor het eerst in jaren af te gelasten''. 

Volgens Hossam Bahgat, journalist en stichter van de mensenrechtenorganisatie het Egyptische Initiatief voor Persoonlijke Rechten  (EIPR) houdt het besluit in dat er een einde komt aan de speciale staats-veiligheidsrechtbanken, al hoewel ze waarschijnlijk een aantal belangrijke zaken die al naar ze verwezen zijn nog wel zullen behandelen. Onder de uitzonderingstoestand waren rechten als vrijheid van meningsuiting en van vergadering aan banden gelegd. Ook konden zonder voorafgaande aanhoudings- of  huiszoekingsbevelen mensen worden opgepakt en huizen doorzocht. Mensen konden vaak jaren worden vastgehouden zonder dat er een aanklacht tegen hen werd uitgevaardigd. Volgens een organisatie als Human Rights Watch zitten er tienduizenden in Egypte in de gevangenis. Een vaak genoemd aantal is 60.000.

Gekoppeld aan een sinds 2013 bestaand absoluut demonstratieverbod hebben de maatregelen ervoor gezorgd dat alle oppositie in Egypte volledig is uitgebannen. El-Sisi, die in 2013 de afzetting van president Morsi en de ontmanteling van de Moslim Broederschap leidde, is president sinds 2014. Hij heeft altijd ontkend dat er politieke gevangenen zijn in Egypte.

maandag 25 oktober 2021

Militairen plegen nieuwe coup in Sudan

Generaal Burhan in 2020 met de toenmalige Amerikaanse minister Pompeo (Foto State Department)

Het leger van Sudan heeft maandagochtend opnieuw een militaire coup uitgevoerd.  Premier Abdalla Hamdok is gearresteerd en samen met zijn vrouw afgevoerd naar een onbekende plaats. Nog tenminste vijf andere regeringsfunctionarissen zijn opgepakt. De regering is ontbonden, evenals de Soevereine Overgangsraad waarin militairen en burgers samen de macht deelden. Ook de provinciale gouverneurs zijn uit hun functies gezet en een aantal grondwetsartikelen zijn buiten werking gesteld.

Luitenant generaal Abdel-Fattah al-Burhan gaf maandagmiddag een persconferentie waarin hij aankondigde dat de regering en de Overgangsraad waren ontbonden en zei dat militairen aan de macht zullen blijven tot na verkiezingen in 2023. Aanvankelijk zouden de verkiezingen in 2022 worden gehouden. Het ministerie van Informatie meldde intussen op Facebook dat premier Hamdok en zijn vrouw waren weggevoerd. De militairen hadden eerder gemeld dat hij onder  huisarrest was geplaatst nadat hij had geweigerd zijn handtekening te zetten onder een verklaring dat hij de coup steunde. Er is de noodtoestand afgekondigd, het internet is buiten werking gesteld, bruggen zijn versperd en de tv geeft alleen marsmuziek.

Nadat het nieuws van de coup bekend was geworden gingen in de hoofdstad Khartoum, maar ook andere plaatsen als Port Sudan, duizenden mensen de staat op. Het leger opende in Khartoum het vuur op de demonstranten. Voor zover bekend zijn daarbij zeker 12 mensen gewond.

Het is onrustig in Sudan sinds de protesten van 2018 tegen de vroegere premier Omar al-Bashir en diens aftreden in 2019. Heftige protesten tegen de Militaire Overgangsraad MTC werden in dat jaar nadat er 128 doden waren gevallen, afgesloten met een compromis, en het toevoegen van burgers aan de Overgangsraad. Maar eerder dit jaar waren er protesten die opriepen de regering te ontbinden. Ook werd er afgelopen maand nog een couppoging verijdeld van aanhangers van al-Bashir.  De Overgangsraad zou volgende maand de macht overdragen aan de regering. Tijdens zijn persconferentie zei generaal Burhan echter dat het akkoord tussen militairen en burgers alleen maar tot onderlinge strijd had geleid.

zondag 24 oktober 2021

Israel bouwt nieuwe nederzetting middenin Hebron, en dat is nog lang niet alles

Hebrons busstation in de jaren tachtig

Israelische kolonisten in Hebron zijn deze week begonnen met het bouwen van een nieuwe nederzetting in het centrum van de Palestijnse stad Hebron, meldt Vrede Nu.  Het betreft 31 huizen die worden gebouwd op wat vroeger het centrale busstation van de stad was, vóór Israel het jaren geleden ontruimde en er een inmiddels ontruimde militaire basis van maakte  In Hebron - een stad van ruim  200.000 Palestijnse inwoners - zijn eerder al verscheidene joodse nederzettingen opgericht, wat betekende dat de belangrijkste straten in het commerciële centrum al goeddeels onbruikbaar en onbegaanbaar zijn geworden voor Palestijnen. Het is echter voor het eerst in 20 jaar dat middenin Hebron een nieuwe joodse nederzetting verrijst.

Het plan voor de nederzetting werd al in 2017 goedgekeurd door de Hogere Commissie voor Planning van het ''Burgerbestuur'', de misleidende naam van het Israelische militaire gezag op de Westoever, In 2018 reserveerde de Israelische regering 21, 6 miljoen shekel (plm 5,5  miljoen euro) afkomstig uit budgetten van diverse ministeries voor het project. 

De gemeente Hebron en de NGO Vrede Nu brachten bezwaren in tegen de bouwvergunning, maar die werden twee weken geleden verworpen door het Gerechtshof. Er zal de komende dagen een hoger beroep worden aangetekend bij het Hooggerechsthof, maar de bouw is intussen begonnen.

Het is overigens lang niet het enige dat de Westoever te wachten staat. Op woensdag 27 oktober zal de Hogere Planningcommissie van het ''Burgerbestuur'' zich buigen over 30 plannen voor de bouw van in totaal 2.862 nieuwe woningen in nederzettingen, waarvan alleen al 629 in de nederzetting Eli, ten noorden van Ramallah. Ook zullen twee zogenaamd illegale (dat wil zeggen tot nu toe ook door Israel niet erkende) nederzettingen alsnog worden gelegaliseerd  Het gaat om Mitzpe Danny dat nu officieel ''Michmash Oost'' zal gaan heten om niet voor een nieuwe nederzetting door te gaan, en Haroeh Haivri, dicht bij het Bedoeïenendorp Khan al-Ahmar bij Jeruzalem. (Voor het internationale recht zal de legalisering overigens niets uitmaken, alle Israelische nederzettingen zijn namelijk illegaal).

zaterdag 23 oktober 2021

Palestijnse olijvenoogst: een tijd van dagelijkse aanvallen op boeren en hun bomen

Kolonisten in actie tegen boeren

Het is weer tijd voor de Palestijnse olijvenoogst, die traditioneel plaatsvindt in de maanden oktober en november. Olijven zijn belangrijk in Palestina. Grote delen van het land zijn beplant met zo'n 10 miljoen olijfbomen. Tusen de 80.000 en 100,000 families zijn geheel of gedeeltelijk voor hun inkomsten van de opbrengsten ervan afhankelijk. De totale opbrengst aan olijfolie uitgedrukt in geld, ligt gewoonlijk ergens tussen de 160 en 190 miljoen dollar.

Het oogsten gaat echter heel vaak niet van een leien dakje. De bewoners van de Israelische nederzettingen, ook wel kolonisten genoemd, (het zijn er intussen zo´n 600.000-750.000) zorgen het hele jaar door voor veel overlast aan de boeren. Maar de olijvenoogst is wat dat betreft hun hoogseizoen met dagelijkse pesterijen, en daadwerkelijke aanvallen. Veel bomen worden beschadigd of domweg omgehakt of uitgerukt, en oogsten (en soms ook het materiaal om mee te oogsten) worden gestolen. En passant worden ook nog wat auto's of ander materieel beschadigd of gewoon in brand gestoken. Vorig jaar berekende OCHA (de organisatie van de Verenigde Naties die de humanitaire zaken behandelt) dat er 26 boeren gewond waren geraakt tijdens de oogsttijd en 1.600 bomen verloren waren gegaan (over het gehele jaar 2020 waren dat er 9.300). Dit jaar zijn nog geen getallen van gewonden bekend, maar wel werd - onder meer door de Israelische organisatie YeshDin - gemeld dat er tenminsteal 1.500 bomen zijn gesneuveld. 
Afgezien van dit alles is een flink aantal boomgaarden ook nog eens slecht of helemaal niet bereikbaar,omdat ze of te dicht bij een intussen verrezen  nederzetting liggen, of aan de verkeerde kant van de Apartheidsmuur, zodat het leger eerst toestemming moet geven en speciale hekken moet openen om de boeren een kort moment op hun land te gunnen. Die permissie komt er niet altijd of soms ook gewoon te laat.

Hieronder een bloemlezing van wangedrag van de kolonisten, uitsluiten gebaseerd op de berichtgeving van het Palestijnse persbureau Wafa. De opsomming is daarmee vrijwel zeker niet volledig.
-  Het eerste bericht is van 7 oktober. Een 60-tal kolonisten van de nederzetting Yitzhar bij Nablus overviel toen oogstende boeren van het dorp Burin. Het leger keek toe. Het kwam alleen in actie toen de boeren probeerden de kolonisten tegen te houden.
- Een dag later, op 8 oktober, rukten kolonisten van de nederzetting Adora (?) tenminste 100 olijfbomen uit die behoorden aan de dorpelingen van Khirbet al-Taybeh (onderdeel van Tarqumiya) ten noordwesten van Hebron. Eén van de boeren, Sulaiman al-Ja'afrweh,  zei dat dit al voor de vijfde keer gebeurde.
Beschadigde olijfbomen

- Op 10 oktober vielen kolonisten van de nederzetting Elon Morei boeren aan van het dorp Deir al-Hatab, ten oosten van Nablus
- Op 12 oktober werden in Sebastia in het noorden van de Westoever 900 bomen deels omgehakt en werd de oogst gestolen. Dezelfde dag werden 70 bomen uitgerukt in Masafer Yatta in het zuiden van het district Hebron.
- Op 13 oktober hakten kolonisten tientallen bomen om van de plaats Awarta (bij Nablus) en sproeiden pesticiden op andere bomen, die daarmee zo goed als gedood werden. De kolonisten waren afkomstig van de nederzetting Itamar die op land van Awarta is gebouwd.
Dezelfde dag werden in Marda, bij Salfit, de banden doorgeprikt van een aantal auto's en racistische leuzen op muren geschreven. (Dit laatste voorval haalde de pagina's van de Israelische kranten. Het was tevens het enige voorval dat de de directeur van CIDI, de Israel-lobby in NL, Hanna Luden, meldde onder toevoeging van het woord ''schande''. CIDI meldde echter tot nu toe geen enkele aanval op oogstende boeren).
- Eveneens op 13 oktober stalen kolonisten van de nederzettingYitzhar (bij Nablus) de spullen die boeren in Burin in stelling hadden gebracht om hun olijven te oogsten. Daaronder waren houten ladders en plastic zeilen en emmers om de olijven mee op te vangen en om ze mee te nemen.

Kolonisten stelen materiaal waarmee wordt geoogst.

vrijdag 22 oktober 2021

Israel zet zes belangrijke Palestijnse NGO's op de zwarte lijst

(Foto van Twitter)

Het Israelische ministerie van Justitie heeft zes van de belangrijkste Palestijnse NGO's (mensenrechten- en hulporganisaties) op een zwarte lijst geplaatst omdat ze banden zouden hebben met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Minister Gantz van Defensie heeft dat bekendgemaakt. In de praktijk komt dat erop neer dat ze als terroristische organisaties zijn aangemerkt, omdat het PFLP om onduidelijke redenen in Israel, de VS en de EU nog steeds geboekstaafd staat als een terroristische organisatie.

De zes organisaties zijn Addameer (ondersteuning Palestijnse gevangenen), Al-Haq (mensenrechten), het Bisan Center (programma's over de implementatie van VN-uitspraken over de rechten van Palestijnse boeren), Defense for Children - Palestine (organisatie die opkomt voor kinderrechten), Samidoun (vereniging van Palestijnse (ex)-gevangenen), en de Unie van Landbouw Werk Comités (UAWC).  [Update. Dit nieuws was gebaseerd op berichtgeving van The Jerusalem Post.Intussen blijkt dat Samidoun niet één van de zes is. De zesde is de Unie van Palestijnse Vrouwen Comités UPWC], 

De belangrijkste reden om deze organisaties op de zwarte lijst te zetten is natuurlijk dat het buitenland wordt afgeschrikt om de betreffende organisaties te subsidiëren. Het zijn belangrijke organisaties die zich verzetten tegen de bezetting en de Israelische onderdrukking van de Palestijnen. Israel voert daarom al veel langer campagne tegen ze. NGO-Monitor, een organisatie die banden heeft met de regering, roept al jaren dat deze organisaties in feite mantelorganisaties zijn van de PFLP, zonder daar overigens ooit bewijs voor te leveren. De betreffende organisaties ontkennen allemaal in den treure dat ze als organisatie iets te maken hebben met het PFLP. Wat niet verhindert dat NGO-Monitor doorgaat met zijn beschuldigingen. Of dat een clubje als het Britse  ''UK Lawyers for Israel''  als een soort echo-machine al jaren al die beschuldigingen van NGO-Monitor braaf nabauwt.  

Ook nu blaast Gerald Steinberg, de hoogste baas van NGO-Monitor, weer hoog van de toren. In The Jerusalem Post zegt hij dat de VS en Europa na deze stap toch wel zouden moeten stoppen met hun steun aan deze terroristische organisaties. ''Ten minste zeven leden van Addameer, '' voegt hij er nog aan toe, ''zijn  lid van het PFLP''.

 Nederland heeft eerder,  in 2019/20, met deze beschuldigingen te maken gekregen naar aanleiding van een bomaanslag dat een Israelisch meisje doodde dat met haar vader en broer een wandeling maakte in bezet gebied. Israel arresteerde in verband hiermee twee ex-medewerkers van de Verenigde Landbouw Werkcomités (UAWC). Israel beschuldigde  hen van lidmaatschap van het PFLP, wat volgens Jeruzalem ook automatisch inhield dat het UAWC een mantelorganisatie van het PFLP zou zijn. De toenmalige minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag, stelde toen een onderzoek in en zette de betalingen aan het UAWC stop. Het onderzoek is nog steeds niet afgerond en de betalingen zijn - hoewel ze zeer nodig zijn - ook nog niet hervat. 

Het zal er na de nieuwe stap van het Israelische ministerie van Justitie onder Gideon Sa'ar niet makkelijker op worden die subsidie alsnog te hervatten. Onze nationale pro- Israellobby het CIDI, die Kaag eerder voor de voeten wierp dat ze ''terroristen'' subsidieerde zal zeker dankbaar gebruikmaken van deze nieuwe Israelische smaad en de inhoud ervan luid en duidelijk herhalen. En wat het CIDI aan laster en onzin rondbazuint wordt - helaas - nog vrijwel altijd voor zoete koek geslikt door een meerderheid van ons parlement. 

 Het is overigens opmerkelijk dat de Israeli's met deze beschuldigingen komen terwijl ook een links partijtje als Meretz (of een Palestijnse partij als de Verenigde Lijst) deel uitmaken van de regering. Blijkbaar stelt dat linkse karakter van Meretz toch niet zo heel veel voor en is de Verenigde Lijst niet bepaald nationalistisch. Maar dat zeg ik terzijde.

Turkije pakt 15 'Israelische spionnen' op

Mossad-embleem
Turkije heeft 15 mensen opgepakt die spionagediensten hebben geleverd voor de Israelische geheime dienst Mossad en mogelijk ook de Israelische veiligheidsdienst Shin Bet. De 15 zouden vorige maand zijn gearresteerd. Zes van hen werden al enkele weken vermist. Volgens de Turkse krant Sabah was de groep verdeeld in vijf cellen van elk drie man. Een team van 200 man van de MIT, de Turkse veiligheidsdienst, heeft zich beziggehouden met het oprollen van de groep, aldus de krant.

 De arrestanten zijn voornamelijk, maar niet uitsluitend, Palestijnse studenten. Hun taak zou zijn geweest om gegevens te verzamelen over hoe Palestijnse studenten terecht komen op Turkse universiteiten, en in hoeverre ze daar defensiegeheimen en technieken kunnen leren waaruit bijvoorbeeld Hamas in Gaza profijt zou kunnen trekken. Niet helemaal duidelijk is of de 15 ook gegevens moesten verzamelen over de gangen van Palestijnse kopstukken en leden van Palestijnse organisaties. Turkije heeft tot voor kort onder meer onderdak geboden aan Salah Arouri, een van de leiders van Hamas en van de Ezzedin al-Qassem Brigades. Ook andere Palestijnse leiders zijn in Turkije gewoonlijk altijd welkom geweest. 

De 15 gaven onder meer profielen door van Palestijnse studenten. De contacten met de Israelische ''case officers'' werden in die gevallen volgens de krant Sabah onderhouden via encrypted contacten op Whatsapp (via SafeUM dat met fake telefoonnummers werkt) en via een encrypted versie van Microsoft Word (Protonmail). Er werden echter ook zaken op andere manieren doorgegeven. Eén van de cellen had daarvoor persoonlijke contacten met Israeli's. Leden van deze cel waren daarvoor ondermeer naar Zagreb en naar Zürich gereisd. 

woensdag 20 oktober 2021

Palestijnse Autoriteit stopt betaling aan drie PLO-fracties omdat ze kritiek leverden

De Palestijnse Autoriteit (PA)  van president Mahmoud Abbas heeft de betalingen aan drie fracties van de PLO stopgezet, omdat ze kritiek hebben geleverd op het beleid van de president en de PA. De drie fracties hebben dat zondag in een gezamenlijk
communique bekendgemaakt. 

De drie zijn het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP) en de Palestinian People's Party (PPP, de vroegere communisten). In hun gezamenlijke verklaring zeggen de drie dat het besluit ingaat tegen de statuten van de PLO en de relaties tussen de partijen onder druk zet en de positie van hun partijen ondermijnt op een moment dat hun rol juist belangrijker wordt bij het aanvoeren van het volksverzet tegen de politiek van uitbreiding van de nederzettingen, judaïsering en ''ethnic cleansing'' van de bezetter. Ze zeggen overigens niet van plan te zijn om door deze ''chantage'' hun rol op te geven van ''verdediger van de rechten en vrijheden van het volk tegenover een politiek van onderdrukking en autoritair bestuur''. 

De drie hebben onlangs kritiek geuit onder meer op de ontmoeting die plaats heeft  gevonden tussen Mahmoud Abbas en de Israelische minister van Defensie Gantz in een tijd van afwezigheid van vredesbesprekingen. Ook leverden zij kritiek op de ''veiligheidscoördinatie''met Israel (die neerkomt op een soort uitbestede politierol van de PA ten dienste van de bezetter) en op het optreden van de PA tegen critici. Dat kostte in juni het leven van Nizar Banat, die werd doodgeslagen door agenten van de veiligheidspolitie van de PA. De PPP zei eerder dit jaar zich wegens de dood van Banat te zullen terugtrekken uit de regering van de PA. Hun minister, minister van Arbeid Nasri Abu Jiash weigerde echter op te stappen. Hij  werd vervolgens uit de PPP gezet. 

Egyptische president el-Sisi heft uitzonderingstoestand op

El-Sisi (Wikipedia) De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi heeft aangekondigd dat de sinds 2017 bestaande, in het hele land geldende u...