dinsdag 9 augustus 2022

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber

Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo'men Yassin Jaber werd tijdens ongeregeldheden in het gebied van Bab al-Zawiya, die waren uitgebroken als gevolg van de eerdere Israelische aanval in Nablus op die dag,  door scherpe munitie in zijn hart getroffen. Hij werd snel naar het Ahli-hosptitaal gebracht waar artsen trachtten hem te reanimeren. Resultaat bleef echter uit.

Israelische militairen bevestigden dat zij het vuur hadden geopend op jongeren die hen met vuurwerk bekogelden.Tijdens de onlusten werd een andere, ongeïdentificeerde persoon in zijn dijbeenslagader getroffen door scherpe munitie  Hij werd onmiddellijk geopereerd. Op het dak van huizen geposteerde soldaten schoten een derde jongen in zijn been. Hij werd gearresteerd. Bij het checkpoint van Tel al-Rumeida werd verder Fayzeh Abu Shamsiya aangehouden omdat zij de militairen had gefilmd toen zij deze jongen als een zak meel vervoerden. Ook zij belandde in het ziekenhuis.

In Jeruzalem werden intusen twee mensen, een 19-jarige vrouw en een jongen van 12 opgenomen in het Hadassah-ziekenhuis in Ein Kerem nadat hun auto bij Kiryat Arba (vlakbij Hebron) met stenen was bekogeld. In El-Bireh (bij Ramallah) werden zes jongeren door scherpe munitie getroffen, nadat het leger het vuur had geopend op een stenengooiende menigte. Twee van hen zijn er ernstig aan toe, volgens een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Gezondheid

Israel doodt drie militanten en verwondt 40 anderen van wie vier zeer ernstig

Vlnr Ibrahim Nabulsi, Hussein Taha en Islam Sabbouh

 Israel heeft dinsdagmorgen bij een grote operatie in Nablus op de westelijke Jordaanoever tegen de  Martelaren van al-Aqsa drie mensen gedood en er niet minder dan 40 anderen met scherpe munitie verwond. Van vier van de gewonden is de  toestand kritiek. De namen van de drie gedode mannen zijn Ibrahim Nabulsi, Islam Sabbouh en Hussein Jamal Taha. 

De militairen kwamen met groot materieel en omsingelden een huis waarin een groot aantal mannen zich had verschanst. Er braken hevige vuurgevechten uit die eindigden nadat het meest morele leger ter wereld het huis onder vuur nam met anti-tankraketten en volledig verwoestte. 

Israel laat er geen gras over groeien. Nog maar nauwelijks zijn de slachtoffers in Gaza begraven, of zij richt haar ogen op het volgende doelwit. Dat was Ibrahim Nabulsi, een lid van de Martelaren van al-Aqsa, de militie van al-Fatah. In juli werd een eerdere razzia gehouden om hem te arresteren, omdat hij ervan werd verdacht het vuur te hebben geopend op Joodse pelgrims die onder politiebegeleiding de Tombe van Josef, vlakbij Nablus bezochten. Hij wist echter te ontkomen, maar twee andere leden van de al-Aqsa Brigades, Mohammed al-Azizi (25) en Abd al-Rahman Sobag (28) werden toen gedood,  terwijl het huis van waaruit hij ontsnapte zwaar werd beschadigd.

In februari werd al een eerdere poging gedaan hem in te rekenen, maar dat eindigde in een schietpartij waarbij drie andere leden van de Martetaren van al-Aqsa werden gedood. De actie komt twee dagen nadat in Gaza een bestand  is ingegaan en een ongeveer een week nadat de actie in Gaza met de arrestatie van Bassam Saadi en het afkondigen van een sluiting van de Gaza-strook was begonnen, (een actie waaravn het dodental intussen is opgelopen tot 46). De situatie in Nablus is nu tot het uiterste gespannen, evenals die in in Jenin,waar dit jaar al een dertigtal mensen is gedood bij diverse invallen die tot doel  hadden arrestaties te verrichten.

Nablus (wikipedia)

zondag 7 augustus 2022

Staakt het vuren in Gaza, maar voordien nog 12 doden van wie acht kinderen

 Israel en de Islamitische Jihad zijn na Egyptische bemiddeling een staakt-het-vuren overeengekomen dat zal ingaan om 11.30 uur plaatselijke tijd. Maar tot dat moment heeft Israel nog een 12-tal slachtoffers gemaakt van wie de meesten kinderen. Het dodental staat daarom nu op 43, van wie 15 kinderen en vier vrouwen. Er zijn 310 gewonden

Tegen de avond werd een raket afgeschoten op de begraafpaats Falluja in Jabalya. Daarbij werden vijf kinderen die bijeen zaten bij het graf van hun grootvader gedood: Jamil Nejm (4 of  5 jaar oud), en zijn neven Mohammed  Nejm (7 of 8), Jamil (14) en Hamed Nejm (14 of 15). Het vijfde kind heette geen Nejm maar Nazmi Karsh. 

Verder werden drie mensen gedood in Gaza-stad en vier, waarvan drie kinderen, in een huis in Bureij (centraal Gaza) dat plat werd gebombardeerd. Deze vier waren Yasser Nabahin en zijn tweeling Ibrahim en Dalia plus hun broer Mohammed. Israel ontkent de schuld aan de dood van een aantal kinderen, maar waarschijnlijk ten onrechte.

Egypte maakte vanavond bekend dat het een man naar Israel stuurt. Het gaat alles in het werk stellen om zo spoedig mogelijk de invrijheidstelling te bewerkstelligen van Khalil Awawdeh (die in hongerstaking is tegen zijn adminstratieve hechtenis), en de vrijlating voor elkaar te krijgen van Bassam Saadi, die vorige week door Israel werd gearresteerd in Jenin.

Israel vermoordt ook een tweede commandant van de Islamitische Jihad

Khaled Mansour (Ma'an)
Dag drie van de zinloze aanval op Gaza bracht het bericht dat bij een aanval op Rafah, in het zuiden van Gaza, een tweede commandant van de Islamitische Jihad, Khaled Mansour, is gedood, plus twee van zijn adjudanten. Ze werden getroffen in een huis waar ook een vrouw en een kind werden gedood. Volgens Israel is met de dood van Mansour de complete militaire top van de Islamitische Jihad.gedood. Zijn plaats, en die van Taysir Jaba'ri, die hem een dag eerder voorging, zullen spoedig worden ingenomen door jongere, en mogelijk radicalere anderen.

Bij de aanval in Rafah werden verder acht andere mensen gedood, onder wie een kind. Hun lichamen werden in de loop van de nacht opgegraven van onder een gebombardeerd huis. In Jabalya werden nog twee mensen gedood bij een aanval op een huis van de famile Abu Jaser. Het totaal aantal slachtoffers is daarmee gekomen op 29, waaronder zes kinderen en vier vrouwen. Er zijn 265 gewonden.

Tot de slachtoffers behoren zes kinderen in Jabalya.Vijf van hen werden getroffen in één huis, te weten Ahmad en Momen al-Nairab (11 en 5 jaar), Khalil Abu Hamada (17), Mohammed Hassouna (14) en Hazem Salem (14).  Behalve deze vijf hoort Alaa Qaddoum (5) ook in dit rijtje. Ze werd samen met haar vader gedood bij de eerste aanval van Israel, toen zij op een motorfiets langs het flatgebouw reden waarin Taysir Jaba'ri werd vermoord. Ze wilden boodschappen gaan doen. Een ander slachtoffer was de artieste Dunyaya al-Amour. En nog weer een ander was de  moeder van een bruidegom, bij wie zij in de auto zat, op weg om zijn bruid van huis op te halen.

Israel betwist overigens de vijf kind-slachtoffers die in Jabalya vielen. Zij zouden getroffen zijn door een afzwaaiende raket van de Islamitische Jihad. Wel was er op dat moment net een triomfantelijke Tweet rondgestuurd door de legervoorlichtingsdienst, waarin werd aangekondigd dat ''vijf leden van de Islamitische Jihad waren uitgeschakeld''. Maar later werd dat ingehaald door een bericht waarin werd ontkend dat er op dat moment  een actie door Israel was uitgevoerd. Het is de vraag hoe betrouwbaar dit was. Zeker als we er naar kijken in het licht van de ervaringen met de recente moord op Shireen Abu Aqleh. 

Er zijn intussen in Israel (een paar) stemmen opgegaan die de aanval op Gaza een truc van de regering noemen, met name van Yair Lapid en zijn minister van Defensie Gantz, dat straks resultaat moet opleveren als Israel voor de vijfde keer in twee jaar weer naar de stembus gaat.Tenslotte staat sinds een paar dagen de coalitie die door Netanyahu op de been gebracht kan worden op 62 stemmen, en dat is genoeg voor de winst. Sami Abu Shehadeh, parlementslid van het kleine Meretz partijtje, stelde dat Lapid en Gantz met hun agressie ''toonden dat ze alles zullen doen om aan de macht te blijven, waaronder het doden van een vijfjarig meisje. Met deze nieuwe  oorlogsmisdaad laten ze zien dat ze net zo crimineel zijn als Benjamin Netanyahu''.

In Jeruzalem is deze zondag de spanning trouwens flink opgelopen doordat honderden kolonisten - onder politiebegeleiding - op het terrein van de Aqsa-moskee zijn toegelaten. Onder hen ook de ultrarechtse Itamar Ben Gvir die op alle plaatsen opduikt waar Palestijnen kunnen worden geprovoceerd. Vroeger mochten de Joodse bezoekers tijdens hun rondgang niet bidden of anderszins de indruk wekken dat ze zich met religieuze actviteiten inlieten, maar tegenwoordig wordt daar niet meer de hand aan gehouden.Vandaar dat tientallen kolonisten ter gelegenheid van Tisha b'Av, de treurdag om het verlies van de Tempel, werden gespot terwijl ze gezamenlijk ronddansten.

Het huis in Rafah van waaronder acht lijken werden gevonden.


zaterdag 6 augustus 2022

Israel zet Gaza-operatie nog een week voort

 Israel is van plan nog een week door te gaan met de actie in Gaza, zo heeft een militaire woordvoerder zaterdagochtend bevestigd. Tot nu toe heeft het 11 slachtoffers gemaakt, waaronder de vijfjarige  Alaa Abdullah Qaddoum, en een 23-jarige vrouw, Donia Adnan al-Amour.  Er zijn 79 gewonden, onder wie 23 kinderen. Israel had gisteravond gezegd dat er vermoedelijk 15 slachtoffers waren, maar dat was grootspraak, al zal dat aantal waarschijnlijk binnenkort wel worden gehaald.  

Alaa Qaddoum (Ma'an)

Israel kreeg te maken met had een regen van 160 raketjes uit Gaza waarvan volgens het Israelische leger 95% werd onderschept. Israel voerde 40 aanvallen uit. Opmerkelijk is dat Hamas zich  afzijdig heeft gehouden. Vanmorgen gaf  minister Gantz van Defensie opdracht  door te gaan met het bestoken van doelen van de Islamitische Jihad. Daarna vond een nieuwe ronde van bombardementen plaats. Tenminste één man werd gedood bij een bombardement in Khan Younis.Verder waren er nieuwe bombardementen in Gaza-stad, waar in Shua'íyyeh een man van zijn motor werd geschoten en gedood, en in Jabalya. 

Israel heeft op de Westoever ook een nieuwe ronde arrestaties verricht onder aanhangers van de Islamitische Jiahd. Tenminste een 20-tal leden van de organisatie werd opgepakt. De elektriciteitscentrale van Gaza zal tegen de middag stil gaan vallen, omdat tegen die tijd de dieselvoorraad is uitgeput, doordat Israel drie dagen voor de aanval de grensovergangen naar Gaza al had gesloten. Uiteraard zal dat voor problemen gaan zorgen in ziekenhuizen, en verder voor de zuivering van drinkwater en het behandelen van afvalwater. 

De VS heeft gezegd dat het de ontwikkelingen nauwgezet volgt en dat Israel het recht heeft zichzelf te verdedigen. Een opmerkelijke uitspraak als we in aanmerking nemen dat Israel dit oorlogje volledig zelf in scene heeft gezet en zelf is begonnen. Maar waarschijnljk zullen de VS ditzelfde ook zeggen als Israel een Derde Wereldoorlog zou beginnen.

De vermoorde commandant van de Islamitische Jihad,Taysir Ja'bari

vrijdag 5 augustus 2022

Grote nieuwe Israelische operatie in Gaza aan de gang


 Israel heeft op vrijdag een nieuwe grote operatie in Gaza gelanceerd. De operatie ''Breaking dawn'' bestaat tot nu toe uit meervoudige luchtaanvallen. Volgens de eerste berichten van het Palestijnse persbureau Wafa zijn daarbij zeker acht mensen gedood, onder wie een meisje van vijf jaar. Israel meldt echter dat er 15 doden zijn. Een van hen is een commandant van de Islamitische Jihad, Taysir Jabari.

De operatie volgt op de arrestatie.drie dagen geleden, van een commandant van de Islamitische Jihad in Jenin op deWestroever, Bassam Sa'adi. Israel heeft vanaf dat moment de toegangen tot Gaza gesloten en het verkeer rond Gaza stilgelegd. Israel zegt dat het een reactie van de Islamitische Jihad verwachtte. De aanval zou een actie zijn geweest om een aanval (met anti-tankraketten) vóór te zijn. 

Gevreesd moet worden dat het hiermee niet voorbij is. Egypte meldt dat het aanvankelijk heeft bemiddeld tussen Israel en  deIslamitische Jihad, maar dat de bemiddeling is verbroken. Permier Lapid, die de leiding van de demissionaire regering Bennett heeft overgenomen, zei dat Israel ''niet islamisten de agenda laat bepalen''. Israel heeft reservisten opgeroepen.

De regering Lapid is een samenraapsel.van rechts en, het midden met socialisten, Meretz. en Palestijnen, die die nogal wild opereert. Zij heeft te maken met meer geweld dan normaal op de Westoever, de dreigende uitzetting van 1.200 mensen in Masafer Yatta en de de voordurende bouw van nieuwe huizen in de nederzttingen. En nu ook een nieuwe oorlog.

woensdag 3 augustus 2022

Israelische undercover eenheid maakt slachtoffer bij arrestatie

 Een Israelische undercover-eenheid heeft maandagavond een slachtoffer gemaakt in het vluchtelingenkamp Jenin. De 17-jarige Dirar Ryad Salehal-Kafrini werd in de schouder getroffen door een exploderende kogel die intern zoveel schade aanrichtte dat de jongen overleed. Nog een tweede man werd in zijn been getroffen. Hij belandde in het ziekenhuis.

Het doel van de militaire eenheid was het arresteren van Bassam Sa'adi (62) het hoofd van de plaatselijke afdeling van de Islamitische Jihad en iemand die al vele malen in een Israelische gevangenis heeft gezeten. Hij werd gepakt, evenals zijn naaste medewerker. Israel vreesde respresailles nadat hij was opgepakt. Met name werd gevreesd voor acties van Islamitische Jihad in Gaza. Zo werd het autoverkeer langs de grens tijdelijk stopgezet evenals het treinverkeer in het gebied van Sderot, aangezien men bang was voor raketaanvallen. 

Dit is ook een goed moment om toe te voegen dat Hussein Hassan Qawareeq (62),die vorige week dinsdag door soldaten werd neergeschoten bij een militair scheckpoint bij Huwwara (ten zuiden van  Nablus, een paar dagen later aan zijn verwondingen is overleden. Hussein Qawareeq had geen gevolg gegeven aan een bevel om te stoppen. Volgens zijn broer was hij was een pyschiatrische patient.    

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...