dinsdag 22 februari 2011

Knesset aanvaardt wet die NGO´s verplicht sponsors bekend te maken

Het Israelische parlement, de Knesset, heeft maandag zijn definitieve goedkeuring gegeven aan een omstreden wetsvoorstel dat vereist dat non-profit organisaties (NGO´s) verslag doen van de eventuele steun die zij ontvangen van  buitenlandse overheden of door overheden ondersteunde organisaties. Non-profit groepen zullen ook moeten aangeven of hun donateurs hen verplichten bepaalde beleidslijnen te volgen.
Het voorstel verplicht de  non-profit organisaties tevens om bekend te maken welke buitenlandse overheden en stichtingen bijdragen aan hun reclamecampagnes- zij moeten dat doen in de advertenties zelf.

Het wetsvoorstel, dat werd verdedigd door de leider van de fracties de regeringscoalities steunen, Zeev Elkin (Likud), was ingediend vóór Yisrael Beiteinu en Likud een voorstel indienden voor het instellen van commissies om mensenrechtengroepen aan een onderzoek te onderwerpen.
Het nu goedgekeurde voorstel is gematigder dan eerdere versies, waarin van de NGO´s gevraagd werd niet alleen bekend te maken wie hen sponsorden, maar ook alle daarbij behorende afspraken. .
De fractievoorzitter van de linkse Meretz partij, Haim Oron, gaf als kritiek op het voorstel dat de regering steeds meer "McCarthyist wordt. Dit was de wekelijkse les in hoe geen democratie te zijn.Waarom is geld van de Nederlandse overheid per definitie gevaarlijk, en is geld  van een radicale evangelische organisatie toegestaan

1 opmerking:

Anoniem zei

Gisteren de heren van Christenen voor Israel horen spreken. Zij willen nagaan wie er mee gaan op de Gaza boot en of zij subsidie krijgen.
Roodhemden,extremistische linkse mensen,antisemieten zouden met de boot mee gaan,deze moeten onderzocht worden. Niet of zij zich schuldig maken aan de bezetting of hulp aan de extreem rechtse partijen in Israel.
Jose