maandag 21 februari 2011

Auteur McEwan levert scherpe kritiek op Israel bij acceptatie Jeruzalem Prijs

Ian McEwan

De Britse schrijver Ian McEwan, die dit jaar de ontvanger is van de prestigieuze Jeruzalem Prijs, heeft het  in ontvangst nemen van de prijs, zondagavond, bij de opening van de de 25e Jeruzalem International Book Fair, gebruikt om scherpe kritiek te leveren op Israels politiek. McEwan bekritiseerde het beleid van Israël van ´confiscatie, grondaankopen, en van uitzetting in Oost-Jeruzalem´  en haalde uit naar een nationaal beleid waarin ´een recht op terugkeer wordt gehanteerd voor Joden, maar niet voor Arabieren´.
McEwan sprak in het Binyanei Ha'uma Congres Centrum in Jeruzalem in aanwezigheid van president Shimon Peres, minister van Cultuur Limor Livnat en burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat. Zijn dankwoord werd met een beleefde, gespannen stilte begroet.

De 62-jarige McEwan, die 11 romans schreef waaronder "Atonement en ´Amsterdam´, zei ook dat hij ´enigszins was overweldigd´ door prijs, die elke twee jaar wordt toegekend aan een schrijver wiens werk handelt over de ´vrijheid van het individu in de samenleving´.
Hij zei dat hij met zijn besluit de prijs te accepteren niet ´had kunnen ontsnappen aan de politiek´, waarmee hij verwees naar de druk die op hem was uitgeoefend om de prijs niet aan te nemen van de kant van de  boycot-campagne tegen Israël. Hij zei dat hij gekomen was om ´te leren en om deel te nemen´, maar dat hij met verbazing had geconstateerd hoe ´de matzav´ (hij gebruikte het Hebreeuwse woord voor ´de situatie´) altijd zijn aanwezigheid liet voelen. ´En,´ zei McEwan, ´als de politiek het bestaan doordringt tot in alle uithoeken, dan is er iets grondig mis.´

Geen opmerkingen: