Was er deze week nieuws rond Israel? Niet, eigenlijk. Premier Naftali Bennett ging naar Washington en had daar gesprekken met president Biden en minister van Buitenlandse Zaken Blinken. Minister van Defensie Benny Gantz ging naar Ramallah en had een gesprek met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Beide gesprekken hielden verband met elkaar en in geen van beide gebeurden opzienbarende dingen. Samen leverden ze de bevestiging van de verwachtingen die er bestonden over wat deze regering zou gaan verrichten. Die waren niet hooggespannen, en dat bleek terecht We weten nu wel ongeveer zeker dat zolang de regering Bennett in Israel op de winkel past, er op vredesgebied helemaal niets zal veranderen. .
Het was natuurlijk best een prestatie dat deze regering er is gekomen. Na al die jaren waarin de gangleider Netanyahu het voor het zeggen had en alle concurrenten steeds te slim af was of wist weg te manoeuvreren, was er dan ineens deze regenboogcoalitie die Netanyahu's vijanden Gideon Sa'ar en Avigdor Lieberman op onwaarschijnlijke wijze verbond met wat in Israel voor links doorgaat. En dat aangevuld met een door Netanyahu in één van zijn laatste machinaties afgesplitste Palestijnse partij, de islamistische ''Verenigde Lijst'' en het geheel onder leiding van het rechtse tweetal Bennett en Ayelet Shaked. Maar het had wel zijn prijs. Het gezelschap was zo bont dat de eerste horde - de jaarlijkse verlenging van de wet die gezinshereniging van Palestijnen in Israel met Palestijnen van elders al heel lang verhindert - in juli niet werd genomen. Wat overigens niet betekent dat die gezinshereniging er nu ineens wel komt. Uiteindelijk is zoiets namelijk nog steeds afhankelijk van vergunningen.
Het gaf intussen aan dat als deze coalitie op rechts iets niet voor elkaar krijgt, dat vermoedelijk net zo min het geval zou zijn op links. En dat was dus ook precies de boodschap die Bennett afleverde in Washington. 'Er zullen geen vredesbesprekingen komen, vertelde hij in een interview met de New York Times. ''De Palestijnen zijn daar te stuurloos voor en te verdeeld.'' En zijn coalitie, voegde hij eraan toe, zou in dat geval uit elkaar vallen, want er zitten voorstanders in zowel als tegenstanders van een Palestijnse staat. ''Zij zal niet het conflict oplossen. Deze regering zal noch annexeren, noch een Palestijnse staat vormen. Iedereen snapt dat.'' aldus Bennett. ''Ik ben de premier van alle Israeli's, en wat ik aan het doen ben is proberen het midden te vinden, hoe we ons kunnen richten op waar we het over eens zijn.''
Dit was ook de boodschap aan Biden. En Biden, die op dit moment de Afghanistan ellende over zich heen krijgt, er niks bij wilde hebben en het trouwens toch niet zo oneens is met de hardliner Bennett, had geen commentaar. Voor de Palestijnen komt dat neer op pappen en nathouden, terwijl de uitbreiding van de nederzettingen ''in overeenstemming met de natuurlijke groei'' gewoon doorgaat. Blijkbaar heeft niemand daar problemen mee in Bennetts regering. Wel zei Bennett stappen te zullen nemen op het gebied van de economie. En dat sloeg onder meer op wat Gantz intussen deed. Israel maakt zich zorgen over de houdbaarheid van de Palestijnse Autoriteit, die met een economische malaise te maken heeft, en bovendien ongekend onpopulair is sinds de gewelddadige dood van de criticus van Abbas, Nizar Banat, bij zijn arrestatie door agenten van de PA, en vervolgens door het oppakken van enkele tientallen mensen die daar sindsdien tegen wilden protesteren.