Israelische militairen hebben zaterdagavond opnieuw een Palestijnse man doodgeschoten,. Het was de 20-jarige Mohammed Farid Ali al-Hassan in het dorp al-Qusra bij Nablus. Het gebeurde tijdens onlusten die uitbraken nadat een groep kolonisten het dorp was binnengetrokken om er amok te maken. Het leger kwam 'tussenbeide', wat linhield dat zij de boze dorpelingen trachtten te bedwingen door met scherp, traansgas en zogenoemde rubberkogels op hen te schieten. Mohammed al-Hassan (foto IMEMC)
De gedode Mohammed werd van het dak geschoten van het huis van zijn ouders. In een Israelisch ziekenhuis, waar hij naartoe werd getransporteerd, werd hij dood verklaard. Volgens de lezing van het leger was al-Hassan van plan een voorwerp naar beneden te gooien. Verschillende Palestijnse bronnen meldden echter dat hij door kolonisten werd gedood. Het leger weigert niettemin zijn lichaam vrij te geven, omdat hij een 'terrorist' zou zijn. Behalve al-Hassan werden 13 andere Palestijnen gewond door ''rubber''kogels en werden er 12 onwel door traangas.
In het nabuur-dorp al-Beita werden intussen zaterdag 67 mensen bedwelmd door traansgas tijdens een demonstratie tegen de '' wilde'' nederzetting Evyater die daar in mei was opgericht. De bewoners van Evyater hebben vrijdag de nederzetting verlaten, nadat zij een ''compromis'' hadden geaccepteerd van de nieuwe Israelische regering. Die houdt in dat de nederzetting niet vwordt ontruimd, maar blijft bestaan. De huizen worden niet afgebroken. ''Experts'' van de Israelische regering buigen zich de komende tijd over de vraag wie de rechten op het land bezit. Als het - volgens de Israelische definities - staatsland is, zullen de kolonisten mogen terugkeren. Als het privé-bezit is overigens waarschinlijk ook, maar dan iets later. In dat geval wordt het eerst door het leger in bezit genomen en wordt er een yeshiva (theologische hogeschool) geopend. Gewoonlijk wordt zo'n legerplaats dan later toch een 'gewone' nederzetting, zo wijst de geschiedenis uit.
Dezer dagen kwam ook het twee wekelijkse rapport uit van OCHA, het bureau van de VN, dat de ''humanitaire activiteiten'' in de bezette gebieden coördineert. Van 15 tot 28 juni werden op de Westoever 24 huizen afgebroken (of onder dwang door de bewoners afgebroken). Daarvan waren er 16 in het gebied van Masafer Yatta (provincie Hebron), waar ook drie wegen werden vernield (omgeploegd) evenals de hoofdwaterleiding. De overige huizen waren in Oost-Jeruzalem. Door de vernielingen werden 23 mensen dakloos, van wie 11 kinderen. De vernielingen hadden gevolgen voor 1.200 mensen. Op 29 juni vernielde Israel overigens nog twee huizen in Oost-Jeruzalem: een winkel in Silwan en een huis in Ras al-Amud. Negen Palestijnen verloren hun inkomen, een echtpaar en hun twee zoons werden dakloos. In totaal brak Israel in 2021 nu 421 huizen af (7.690 sinds 2009. 11.532 mensen werden er dakloos door.).
In dezelfde twee weken werden twee Palestijnen gedood, een jongen van 16 tijdens een van de protesten in Beita en een vrouw van 29 die volgens het leger een aanslag met een auto wilde plegen. In Gaza stierf nog een man aan gevolgen van de recente korte oorlog. er zijn daar nu 260 doden geteld, van wie 66 kinderen. Honderd negenentwintig van de doden waren burgers, 64 lwaren lid van strijdgroepen en van 67 bleef dat onduidelijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten