dinsdag 27 juli 2021

HRW meldt dat Israel oorlogsmisdaden pleegde in Gaza, voor de 5e keer

12 Mei 2021 in Gaza-stad (Foto Ma'an)

 Het wordt natuurlijk een beetje saai. In 2008 en begin 2009 viel Israel Gaza binnen. De operatie '' Cast Lead''. Er waren volgens OCHA, het bureau van de Verenigde Naties dat de Humanitaire Activiteiten coordineert, 1.871 doden. Het merendeel burgers. Er waren rapporten waarin Israels optreden werd gekarakteriseerd als ''mogelijke oorlogsdaden''. Het bekendst is het VN-rapport van de ervaren rechter Richard Goldstone. Uiteindelijk werd niet Israel veroordeeld, maar viel wel Goldstone in ongenade. 

In 2012 vielen er bij een korte veldtocht in Gaza 257 doden volgens OCHA. Het merendeel burgers. Er waren rapporten. Misschien waren het wel oorlosgmisdaden, meldden ze.

In 2014 vielen er bij weer een nieuwe operatie van de Israeli's, ''Protective Edge'',  2.870 doden. Het merendeel burgers.  Nieuwe rapporten. Mogelijk oorlogsmisdaden, volgens de mensenrechtenorganisaties. 

 In 2018 en 2019 vielen er bij protesten bij het Afscheidingshek in totaal 368 doden. Veel mensen raakten benen kwijt. Er waren rapporten. U mag raden wat ze schreven. 

In mei 2021: opnieuw een veldtocht. Volgens OCHA 260 doden. Natuurlijk weer meest burgers: namelijk 129, van wie 66 kinderen. Vandaag kwam Human Rights Watch (HRW) weer met een nieuw rapport. ''Waarschijnlijk oorlogsmisdaden,'' zegt dat rapport. HRW onderzocht drie Israelische aanvallen. Er werden 62 burgers bij gedood.    

Wat behandelt het rapport? Onder meer dit: Op 10 mei ontplofte een geleid projectiel vlakbij vier huizen van de familie al-Masri in de buurt van de plaats Beit Hanoun. Daarbij werden acht burgers gedood, onder wie zes kinderen. Op 15 mei vernielde een geleide bom een huis van drie verdiepingen in het Shati-vluchtelingenkamp, waarbij 10 burgers werden gedood, twee vrouwen en acht kinderen. En op 16 mei werd vier minuten lang een serie luchtaanvallen uitgevoerd op de Wahda straat in Gaza-stad, tussen de 18 en 34 luchtaanvallen op een stuk straat van net iets meer dan een kilometer. Drie, meerdere verdiepingen tellende gebouwen stortten daarbij in en 44 mensen werden gedood.  Onder hen waren het hoofd van de internisten van het Shifa-ziekenhuis Abu al-Auf en zijn hele tien leden tellende familie, met uitzondering van één 17-jarige zoon, en 22 leden van de familie al-Qoulaq. In totaal werden bij de aanvallen 18 kinderen gedood, 14 vrouwen en 12 mannen.  Er waren 50 gewonden. 

HRW bezocht de plek op 27 mei,12 juni en 6 juli, sprak met 10 getuigen die dichtbij de plek woonden, analyseerde satellietbeelden, fotografeerde de plaats van de aanvallen en de vernielde gebouwen, analyseerde  foto's en video's van de aanvallen, ook die op de sociale media.  Israelische militaire bronnen vertelden de Britse krant The Independent dat zij mikten op ondergrondse tunnels van Hamas. Later vertelde en aandere militaire bron aan de New York Times dat het ging om een commandocentrum. HRW vond echter geen aanwijzingen dat op de betreffende plek tunnels waren geweest of een commandocentrum. De andere door HRW genoemde plekken werden ook bezocht en onderzocht op een vergelijkbare manier. Ook daar waren geen aanwijzingen voor de aanwezigheid van militaire doelen in de nabijheid. HRW merkt op dat het bombarderen van burgers zonder dat in de onmiddellijke nabijheid een militair doel aanwezig is, een oorlosgsmisdaad is 

Oorlosgmisdaden, jawel. In 2009, dat is nu 12 jaar geleden, de eerste serie, em daarna nog vier keer. In totaal 5.366 doden, nu.  De mensenrechten organisaties Amnesty, Human Rights Watch, en ook de VN, mogen niet meer met onderzoeksmissies naar Gaza. Medewerkers van Palestijnse mensenrechtenorganisaties werden in 2016 bedreigd. De Israelische mensenrechtenorganisatie B'tselem verbrak in 2018 de samenwerking met het Israelische leger, omdat de Israelische militaire rechtsspraak volgens de organisatie er alleen op uit is misdaden te verhullen en niet te bestraffen.  De vertegenwoordiger in Israel van HRW, Omar Shakir, werd in 2019 het land uitgezet, nadat het hooggerechtshof op volstrekt dubieuze gronden had geconcludeerd dat hij een boycot van Israel steunde. Een rapport van een Israelische commissie onder leiding van oud-opperrechter Turkel concludeerde in 2013 dat de Israelische manier van het onderzoeken van oorlogs- en andere misdaden door het leger aan alle kanten totaal ontoereikend is. Het is natuurlijk  nooit uitgevoerd. Het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag gaf pas dit jaar, na jaren van onderzoek, het signaal dat een vervolging van Israel zal worden geopend. Intussen is de openbare aanklager alweer opgevolgd door een ander. Het zal nog wel wat jaartjes gaan duren. Het wachten is dus op de volgende serie oorlogsmisdaden die zeer zeker gaat komen. En, o ja, HRW meldde ook dat Hamas oorlosgsmisdaden pleegde door raketten af te schieten die burger troffe, 12 doden  dit keer. 

Waarom heeft eigenlijk iedereen zoveel geduld?

Geen opmerkingen:

Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram

Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden.  Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...