woensdag 28 juli 2021

Leger doodt Palestijnse gemeentewerker die door Israel afgesloten waterkraan wil openen

Shadi Salim 
Israelische militairen hebben dinsdagavond weer een Palestijn doodgeschoten. Op dit moment gebeurt dat met de de frequentie van één per twee dagen. De ditmaal gedode Palestijn  was de 41-jarige Shadi Omar Lutfi Salim, een loodgieter en employee van het dorp Beita, waar hij ook woonde. Shadi Salim's lichaam is per Israelische ambulance afgevoerd en wordt niet teruggeggeven. Salim laat vijf kinderen achter.

Salim werd doodgeschoten op de kruising bij de ingan van het dorp. Op dat moment waren er geen demonstraties, zoals het dorp regelmatig houdt tegen de ook volgens  de Israelische wetgeving illegale nederzetting Kiryat Evyater op de Sbeih-heuvel van het dorp. Die is weliswaar onlangs ontruimd, maar niet opgeruimd en zal dus waarschijnlijk binnenkort weer 'bevolkt'' zal worden. Eerder dit jaar zijn al vijf inwoners van het dorp  tijdens die demonstraties doodgeschoten.

 Volgen de lezing van het leger werd Shadi gedood nadat hij met een stuk ijzer in zijn hand ''dreigend'' op  de militairen afkwam die zich bij de ingang van het dorp verdekt zouden hebben opgesteld. Hij zou niet hebben gereageerd op waarschuwingsschoten. 

De lezing van de bestuurders van het dorp is echter een enigszinst andere. Vice-burgemeester Moussa Hamayel van Beita zei dat Salim werd doodgeschoten toen hij in zijn auto zat. En het lid van de gemeenteraad Abdel Moneim 'Issa zei dat Shadi Issa werd gedood terwijl hij op weg was naar de hoofdkraan van het waterleidingsysteem van de Israelische maatschappij Mekorot, die het dorp van water voorziet.  In de zomer wordt die kraan door Mekorot regelmatig vrijwel dichtgedraaid, opdat Beita niet, maar de omringende Israelische nederzettingen wél genoeg water krijgen. Salim was volgens 'Issa op weg om de kraan  te openen. Hij had dat al jaren regelmatig gedaan. Maar op weg naar de kraan werd hij doodgeschoten. (Volgens Haaretz stelt het leger een onderzoek in naar de toedracht. maar wees niet verbaasd als de uitkomst daarvan zal zijn dat we na een tijdje horen dat het leger gelijk had. De toedracht wordt -  zoals gewoonlijk - natuurlijk helemaal niet uitgezocht). 

5 opmerkingen:

chris zei

'Onderzoeken'van het Israelische leger hebben altijd het niveau van een bananenrepubliek, een lachertje.

Meir zei

Als je de waterrekening betaalt (wat al te vaak niet het geval is, net zoals de elektriciteitsrekening) is er niets aan de hand, maar die Arabier meende zijn gelijk te moeten halen met een ijzeren staaf. Niet bijster slim als de ander een geweer heeft.
Ook hier weer, wie niet horen wil moet maar voelen.
Moslims menen al te vaak dat zij boven de wet staan.
Enfin, hij doet het niet weer.

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Hahaha, de waterrrekening. Jawel. Hier was sprake van GEEN of HEEL weinig water, Meir. Je leest natuurlijk alleen heel erg rechtse Israelische of joodse publicaties, maar je loopt dus wel erg achter. In de zomer sluit Mekorot de Palestijnse dorpen af, of bijna af, om te zorgen dat de kolonisten in hun de nederzettingen lekker kunnen blijven zwemmen in hun zwembaden.
Verder: een moersleutel is van ijzer natuurlijk, maar el een normaal werktuig voor een loodgieter. Alleen stompzinnige Israelische soldaten die een voorwendsel zoeken waarom ze nu weer een onschuldig iemand hebben vermoord, zien daar ''een ijzeren staaf'' in waarmee iemand ''snel op hen afkwam''.

Meir zei

Jij leest alleen Arabische propaganda, Hijmans. Met een moersleutel tegen een geweer. Typerend voor een Arabier. En zo'n moersleutel heeft nog altijd een lengte van ca. 50 cm.
Kijk, Hijmans, je volgelingen mogen hier in tuinen want ook die haten Joden, maar anderen lachen je uit om dergelijke kolder. Met een moersleutel sla je de ander de kop letterlijk in tweeën.

Ach, en hoe vaak lees je dat die Arabieren weer water stelen, net als stroom. Zit in hun aard, parasiteren en menen dat zij verheven zijn boven 'het volk van varkens en apen'

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Gideon Levy van Haaretz schrijft een verhaal over deze loodgieter en zijn moersleutel waarmee hij - langzaam - op de waterregulerende kranen afliep om zijn werk te doen, toen Israels gisse soldaten vonden dat het tijd werd hem nu maar eens meteen dood te schieten. Levy schrijft in Haaretz. Niet direct Arabische propaganda, maar natuurlijk niet geschikt voor jou, omdat het niet de onzin brengt waar jij in gelooft. Het brengt - nog steeds wel vaak - redelijke jopurnalistiek.
I rest my case.

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, 7 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News  Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Shams kamp b...