maandag 12 juli 2021

Jordanë veroordeelt twee getrouwen vroegere kroonpins tot 15 jaar

Sharif bin Zaid
Het Jordaanse Hof voor staatsveiligheid heeft zondag twee vertrouwelingen van de voormalige kroonprins Hamza veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor pogingen de monarchie te destabileren. De militaire rechter, luitenant kolonel Muwafaq Masaeed, die het vonnis voorlas, zei dat het hof overtuigende bewijzen had dat de twee van plan waren geweest om de vroegere kroonprins Hamza, een halfbroer van de koning, als een alternatief voor koning Abdullah II naar voren te schuiven.

De twee veroordeelden zijn bekenden van het hof.  Sharif Hassan bin Zaid is een lid van de koninklijke familie. De andere, Bassem Awadallah, is een voormalige chef van de koninklijke Hofhouding en oud-minister van Financiën die de Jordaanse economie hielp hervormen (lees: op Amerikaanse wijze liberaliseren).  Awadallah heeft naast de Jordaanse ook de Amerikaanse nationaliteit. Allebei de mannen zijn verder eveneens bevriend met Mohammed Bin Salman, de Saudische kroonprins, en hebben tevens de Saudische nationaliteit.

Bassem Awadallah
Zij werden in april gearresteerd, samen met 15 anderen. Prins Hamza zelf, een zoon van de vroegere koning Hussein en koningin Noor, ontliep arrestatie. doordat hij in een brief die door het Hof werd gepubliceerd, zijn trouw aan Abdullah uitsprak. Hij kreeg huisarrest. 


De achtergrond van de zaak is dat Hamza, die onder meer populair is wegens zijn goede betrekkingen met de Bedoeïenenstammen die een belangrijk deel van de Jordaanse bevolking uitmaken een ook , kritiek had geleverd op de corruptie en de ineffectiviteit van het Jordaanse bestuur. Awadallah en Sharif vbin Zaid, met wie hij regelmatig contact had, zouden hem daarbij volgens de Saudische krant Arab News hebben aangemoedigd. De  de bom barstte nadat in maart zeven corona-patienten in een gevangenis in Salt stierven, omdat de machinerie die hen van zuurstof voorzag het had begeven. Nadat zij hierop openlijk kitiek hadden geleverd werden zij opgepakt. 

Het vonnis werd geveld na zes zittingen achter gesloten deuren. De twee veroordeelden, die zeggen gemarteld te zijn, hebben alle aanklachten ontkend. Hun advocaten hebben aangekondigd in beroep te zullen gaan. Over prins Hamza, die in 2004  als kroonprins terzijde werd geschoven nadat Abdullah II hem in 1999 nog  als zodanig had benoemd, wordt in de 13 pagina's tellende aanklacht gezegd dat hij vastbesloten was te heersen '' in strijd met de Hashemitische grondwet en gebruiken''.   

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...