vrijdag 30 juli 2021

Israeli's schieten op begrafenis de zesde Palestijn dood van deze week

Shawkat Awad
Israelische militairen hebben donderdag opnieuw een slachtoffer gemaakt in Beit Ummar op de Westoever. Tijden de begrafenis van de 12-jarige Mohammed Allami die daar  eerder was doodgeschoten toen hij met zijn vader in de auto terugkwam van het kopen van brood en groente, openden zij het vuur op de stoet. Twaalf mensen raakten daarbij, volgens de Palestijnse Rode Halve Maan, door scherpe munitie gewond. Onder hen was de 20-jarige Shawkat Khaled Awad, die in het hoofd en in de buik werd getroffen. Hij overleed enkele uren later in het Ahly-ziekenhuis in Hebron. Hij was het zesde Palestijnse slachtoffer op de Westoever dat binnen een week stierf door Israelisch geweld. 

De dood van Shawkat Awad is opnieuw een zaak die grondig zou moeten worden onderzocht, iets wat nooit zal gebeuren. Hij bevond zich zoals op een beeld uit een video-opname te zien is (zie hieronder), in de optocht die de 12-jarige Mohammed Allawi naar zijn graf begeleidde, en wel vlakbij diens lichaam toen hij werd gertoffen. Hij bedreigde niemand, kon ook niemand bedreigen. En wanneer iemand in zo'n geval wordt doodgeschoten heet dat moord. Maar helaas is Awads dood absoluut niet de eerste Israelische moord die nooit zal worden uitgezocht of bestaft. 

(Foto's IMEMC)

Ook in het geval van het jongetje Mohammed Allami, die werd doodgeschoten in de auto van zijn vader, was zonder meer sprake van moord. En tenslotte om de lijst niet al te lang te maken: de journalist Gideon Levy van Haaretz beschrijft juist vandaag in de krant dat ook de dood van de 17-jarige Mohammed Tamimi uit Nabi Saleh een pure moord was. Ik meldde in mijn bericht dat het gebeurde tijdens een demonstratie, maar dat was dus niet het geval. Soldaten kwamen het dorp binnen. De moeder van Mohammed vroeg hem zijn jongere broertje te zoeken, dat niet thuis was, omdat ze zich zorgen maakte om hem. Mohammed liep langs een militaire jeep. Een deurtje daarvan ging even open en een soldaat die erin zat schoot Mohammed neer. Mohammed probeerde daarna - gewond - naar zijn huis te ontkomen. Maar twee andere soldaten, die in de straat liepen, vuurden allebei een kogel op hem af waarvan er in ieder geval een dodelijk was.

En ach ja. er is een onderzoek geopend. De uitslag zal geruststellend zijn, dat voorspel ik u. Maar wie behalve blinde kippen van het kaliber Hanna Luden (directeur van het CIDI) zullen met die onzin genoegen nemen?  

2 opmerkingen:

Meir zei

Je 'vergat' (traditiegetrouw) te vermelden dat zij met de auto op de soldaten inreden.

Kijk, zo komt het verhaal van je in het juiste daglicht

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Ik vergeet meestal niets te vermelden, als gebeurt het wel dat kleine details uit de dingen die ik gebruik niet 100% (maar meestal wel bijna) blijken te kloppen. Maar waar jij nu een begrafenisauto vandaah haalt, terwijl die jongen door mensen naar zijn graf werd gedragen is mij toch echt een raadsel. Geef voor de verandering eens een link door ipv te roepen dat ik er weer niets van heb begrepen.

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...