donderdag 17 juni 2021

Israeli's schieten vierde Palestijn dood bij demonstraties tegen ''wilde'' nieuwe nederzetting

Ahmad Bani Shamsa 
Israelische militairen hebben bij de ''wilde'' nederzetting Evyatar ten zuiden van Nablus opnieuw een slachtoffer gemaakt. De 16-jarige Ahmad Zahi Bani Shamsa werd woensdag tijdens een demonstratie tegen het opzetten van de nederzetting in het hoofd getroffen. In Nablus werd hij in een ziekenhuis geopereerd. Donderdagochtend vroeg overleed hij. 
Ahmad was het al  vierde slachtoffer dat gevallen is onder de Palestijnen die tegen deze  nederzetting demonstreren, die (ook zelfs volgens de Israelische wetten) illegaal is. De nederzetting op de Jabal Sbeih is opgericht op het land van drie dorpen, Beita, Qabalan en Yatma. Zij bedreigt er hun olijventeelt, die een belangrijke bron van inkomsten is. Op 11 juni werd de 15-jarige Mohammed Hamayel er doodgeschoten, twee weken daarvoor diens familielid de 28-jarige Zakaria Hamayel, en daarvoor was ook al een slachtoffer gevallen volgens de Palestijnse Autoriteit. 

Evyatar (screenshot van YouTube video)
 
De nederzetting is pas een paar weken oud (en deels opgezet met hulp van het leger) maar oogt nu al als een volledig dorp met eigen toegangsweg en andere voorzieningen. Minister Gantz van Defensie heeft aangekondigd dat de nederzetting - omdat er geen toestemming voor is verleend - moet worden afgebroken. Maar voorlopig is er nog niets dat daarop wijst. De dorpelingen maken zich ernstige zorgen. De vraag wat er met de nederzetting gaat gebeuren is een derde testcase voor hoe de nieuwe regering-Bennett zich gaat gedragen, naast andere zaken als hoe zij om zal gaan met de dreigende aanstaande huisuitzettingen in Sheikh Jarrah en Silwan (beide in Oost-Jeruzalem). De voortekenen zijn  niet gunstig. 

2 opmerkingen:

Meir zei

Laat nou Zakaria Hamayel lid geweest te zijn van de moordenaarsbende Hamas. En wat die andere 'slachtoffers' betreft, gooi niet met explosieven, stenen, brandbommen en brand geen eigendom plat.

Abu Pessoptimist zei

Mei,
Dus Zakaria, van wie jij zeker wist dat hij zijn neef Mohammed was (zie jouw intelligente commentaar onder het stukje over de dood van Mohammed), was lid van Hamas? Dan mag het meest morele leger ter wereld hem doodschieten, dat spreekt vanzelf. Net zoals het geoorloofd is dat dat leger mensen doodschiet die protesteren tegen diefstal van hun grond, terwijl de dieven ongemoeid worden gelaten. Of ... door datzelfde morele leger worden geholpen.

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...