vrijdag 11 juni 2021

Israelische leger schiet weer tiener dood bij protest tegen ''wilde'' nederzetting

Mohammed Hamayel (Foto Wafa) 

 Israelische militairen hebben voor de tweede maal een Palestijn doodgeschoten bij protesten tegen het opzetten van een niet-gereguleerde nieuwe nederzetting in de buurt van Nablus. Het slachtoffer was de 15-jarige Mohammed Said Hamayel uit het dorp Beita bij Nablus.Tenminsrte zes andere Palestijnen raakten gewond. Twee weken geleden werd ook al een familielid van Mohammed Hamayel bij deze protesten gedood, de 28-jarige Zakaria Hamayel.

Deze demonstrstie worden elke vrijdag gehouden tegen het oprichten van de nederzetting Evyatar. Zonder vergunning of officieel besluit heeft een aantal kolonisten in mei een stuk land ingepikt van de plaatsen Beita, Qabalan en Yatma en daar caravans laten plaatsen. Dat gebeurde als reactie op een aanslag waarbij de kolonist Yehuda Guetta werd getroffen, Guetta overleed op 2 mei.  De nieuwe nederzetting is overigens niet naar hem genoemd, maar naar de kolonist Evyatar Borovsky uit de nederzetting Yitzhar, die in 2013 werd doodgestoken toen hij op vervoer stond te wachten. 

Minister Gantz van Defensie heeft intussen wel een bevel uitgevaardigd dat de illegale (ook voor Israelische begrippen dus illegale) nederzetting Evyatar weer wordt ontruimd,. maar daar is ook al weer een ruzie over uitgebroken tussen premier Netanyahu en Gantz. Netanyahu bekritiseerde het besluit om de nederzetting aan te pakken, en Gantz gaf daarop als commentaar dat nergens in een wet is vastgelegd dat illegale nederzettingen alleen met toestemming van de premier mogen worden afgebroken. Intussen is de nederzetting dus nog niet ontruimd en is het ook nog niet zeker dat het zal gebeuren. De bewoners van Beita en de andere dorpen maken zich grote zorgen. In het door de kolonisten ingepikte gebied staan de olijfbomen die een groot deel van hun inkomen vormen, zoniet hun enige bron van inkomen. 

2 opmerkingen:

Meir zei

Wat dacht je Hijmans, ik zet een babyfoto van de terrorist neer (1) dan lijkt hij onschuldig en ik verzwijg dat hij Hamas-lid was (2)?
1. https://www.facebook.com/579115662139581/photos/a.796850710366074/4220722694645508/?type=3

2. https://ksusentinel.com/2021/05/29/israeli-soldiers-kill-palestinian-activist-during-west-bank-protest-05-28-2021-worldwide/

Abu Pessoptimist zei

Gottogot Meir, wat ben jij dom,
De tweede foto waarnaar je verwijst vind je ook op mijn blog. Dat was een (achter)neef van deze Mohammed (Foto 1). Beiden werden gedood bij dezelfde serie protesten tegen het oprichten van een nieuwe nederzetting op hun land. Mohammed op 11 juni, Zakaria (28 jaar) op 28 mei. Je vindt het bericht over Zakaria hier: https://abu-pessoptimist.blogspot.com/2021/05/israelis-schieten-weer-palestijn-dood.html

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...