vrijdag 1 juli 2022

Een koosjer ijsje voor Hidde Akiva

 De vroegere employee van CIDI, die tegenwoordig kolonist is en woont in een illegale nederzetting, Hidde Akiva van Koningsveld, en diens collega, het joods geworden oud PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven, kunnen toch weer hun favoriete ijsje kopen. Een ijsje van Ben & Jerry.

Dat zit zo. Ben & Jerry maakten in juli 2021 bekend dat de firma zich zou terugtrekken van de Westoever. De licentie van hun producent daar liep in 2022 af en ze wilden die niet vernieuwen, want het was strijdig met hun pricipes dat ze niet wilden meewerken aan discriminatie om niet te zeggen apartheid. Het waren immers ijsjes die in de nederzettingen verkrijgbaar waren. Ogenblikkelijk nadat dit nieuws wereldkundig was geworden ontstak er brak er een klein stormje uit in Israel. Want dit was antisemitisch! Gewalt! Kauft nicht bei Juden! En meer van dat soort  uit de Tweede Wereldoorog daterende vanuit de losse pols ten beste gegeven wijsheden.  

De moederfirma van B&J  was Unilever. En die verklaarde dat het heel erg pro-Israelisch te zijn. maar er tot haar spijt niets aan te kunnen doen. Tot de Israelische producent  Unilever aanklaagde, zowel in Amerika als in Israel, waar het inderdaad verboden is mee te werken aan BDS of welk soort boycot van de nederzettingen dan ook. Daar zaten ze er maar mooi mee. Ze hadden indertijd Ben&Jerry gekocht en goedgevonden dat deze firma een eigen beleid voerde. Maar dan toch niet dit! Het eind van het liedje was dat het hele Ben & Jerry aan de Israelische producent, Zinger, werd verkocht. Tegen de zin van B&J dat zich distancieerde van deze oplossing. Nu is er dus geen B&J meer in heel Israel, maar de leverantie van ijs is wel gered.

Volgens RonnyNaftaniel, onze nationale opperlobbyist voor Israel,
is dit een zware nederlaag voor BDS. Voor mij,  AbuPessoptimist, staat dat nog te bezien. Wie het verhaal van de koning Salomo en de twee vrouwen die met elkaar in de clinch liggen over van wie de baby is, weet dat de uiteindelijke verliezer toch Israel is.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...