zondag 13 februari 2011

Palestijnse Autoriteit begint offensief om legitimiteit terug te winnen

De Palestijnse Autoriteit verbood sympathiebetogingen met de demonstranten in Egypte of vieringen van de val van het regime-Mubarak. Desondanks was er toch een betoging in Bethlehem. Hams in Gaza stond wel vieringen van de val van Mubarak toe.

De Palestijnse Autoriteit lijkt bezig aan een offensief om wat van haar tot een dramatische niveau gedaalde de legitimiteit terug te winnen.Zaterdag werd bekend dat Saeb Erakat, al jaren de toponderhandelaar tijdens het 'vredesoverleg' met Israel, ontslag heeft genomen. Dat was niet geheel onverwacht, nadat Erakat zijn geloofwaardigheid zo goed al geheel had verloren door de publicatie, eind januari, van de 'Palestine Papers' door Al-Jazeera en de Britse krant The Guardian. In die papers kwam Erakat naar voren als iemand die tijdens de onderhandelingen veel meer had weggegeven dan hij in het openbaar had willen toegeven en bovendien als iemand die er bij de Israeli's en Amerikanen over had geklaagd dat Egypte meer moest doen tegen de smokkel vanuit Egypte naar de Gazastrook.
Maar het bleef niet bij het ontslag van Erakat. Zaterdag werd eveneens bekend.dat de Palestijnse Autoriteit nu toch voor september presidents- en parlementsverkiezingen wil houden  Dat zou gebeuren om 'het volk meer te betrekken bij het politieke proces'. De beslissing werd onmiddellijk fel aangevallen door Hamas, dat ook gekant is tegen de voor juli aangekondigde verkiezingen voor gemeenteraden en dergelijke. Hamas betoogt dat het regime van Abbas illegaal is, omdat bij de laatste verkiezingen van 2006 een heel ander bewind uit de bus kwam, namelijk een bewind waarin Hamas de meerderheid had. Volgens Aziz Dweik, de voorzitter van het Palestijnse parlement, speelt nog een andere reden een rol. Volgens de Palestijnse grondwet kan alleen tot verkiezingen worden besloten als dat de goedkeuring heeft van het parlement (waarin Hamas de meerderheid heeft), zei hij, 'maar het regime op de Westoever heeft dat artikel buiten werking gesteld'.

Achter deze legalistisch klinkende redeneringen gaat echter natuurlijk iets anders schuil. Namelijk de vrees dat de kloof tussen de PA en Hama verder wordt verdiept. Hamas zou geen bezwaar hebben tegen verkiezingen als eerst een verzoening tussen Hamas en Fatah (= het regime op de Westoever) zijn beslag had gekregen en de PA alle politieke gevangenen zou hebben vrijgelaten. Onder de huidige omstandigheden, waarbij vrijwel alle Hamas-activisten op de Westoever in de gevangenis zitten, dreigt Hamas echter geheel buiten spel te worden gezet.
Maar ook de aankondiging van nieuwe verkiezingen is nog niet alles waarmee de PA haar imago wil verbeteren. Zondag werd ook bekend dat maandag het hele Palestijnse kabinet zal aftreden en dat premier Fayyad besprekingen met alle fracties wil openen om een breed nieuw kabinet te formeren. Ook hierbij zit een dikke adder onder het gras. Zes leden van het kabinet van Fayyad (die zelf overigens nooit is gekozen) wonen in Gaza wonen en kunnen dus al een paar jaar niet regeren. Bij deze vernieuwing wordt dus eveneens de band met Gaza nog verder doorgesneden. De maatregel lijkt verder vooral bedoeld om incompetente en corrupte ministers te vervangen, in de hoop dat daarmee het verder terugvallen van de populariteit wat kan worden tegengegaan.

3 opmerkingen:

tineke bennema zei

Dag Maarten Jan,

Maar de belangrijkste reden voor al deze wijzigingen is toch wel dat de Palestijnse straat ziedend is op Abbas, vanwege de Palestine Papers idd, maar ook de afwijzing van Goldstone, het regeren zonder mandaat, het steeds gewelddadiger optreden van de Palestijnse politie.Abbas begint hem te knijpen.

groet

tineke bennema
www.tinekebennema.nl

Abu Pessoptimist zei

Zeker, Tineke. Ik heb daar op dit blog ook allemaal over geschreven. Ik wou het niet steeds weer allemaal herhalen, maar je hebt absoluut gelijk. Je kan er nog aan toevoegen dat het jongste Fatah-congres aan aanfluiting was en dat ze bezig zijn wat er nog van de PLO over was naar de bliksem te helpen. Tzt komt het vast allemaal wel weer een keer hier voorbij in een wat langer stuk.
Welkom trouwens hier op dit blog. En welkom in de blogosphere met je eigen blog.

Tineke zei

Dankje!
Ik ga je andere stukken daarover ook snel lezen, kom nu met de deur in huis vallen....
Ik weet zo langzamerhand niet meer wie het meest verantwoordelijk is voor de puinhoop in Palestina, de Israeli's, Abbas of Hamas of het westen. Misschien allemaal bij elkaar. En het Palestijnse volk is er de dupe van.