donderdag 16 juni 2011

Kolonist die jongen doodde bij Nablus na vijf maanden gepaktWie herinnert zich deze opname nog? Er is op te zien hoe de 19-jarige Usayd Qaddus uit het dorpje Iraq Burin bij Nablus wordt neergeschoten door een kolonist. Hij stierf in het ziekenhuis aan inwendige bloedingen. De opname werd gemaakt door en bewakingscamera van een militaire basis, vlakbij waar het gebeurde. Dat was eind januari van dit jaar. 
YNet bericht nu dat de kolonist eindelijk is opgepakt. Het is een 26-jarige man uit de nederzetting Alon Shvut, die kennelijk ook een huis had in Jeruzalem. Daar werd ook het moordwapen gevonden. Vrijdag wordt hij voorgeleid. Hij beroept zich op wat in het Nederland noodweer heet: hij zou met stenen zijn bekogeld. Hij zal wel niet worden veroordeeld. Dat gebeurt namelijk ongeveer nooit in vergelijkbare gevallen. De mensenrechtenorganisatie Yesh Din publiceerde daar in 2006 een rapport over. Negen van de tien klachten worden nooit onderzocht en in de overige gevallen volgt meestal vrijspraak of een uiterst lichte straf. Getuigenissen van Palestijnen worden gewoonlijk niet als bewijsmateriaal aanvaard.

   
Zeven mensen zijn woensdag gewond, van wie twee ernstig  bij een protest tegen de Muur in het dorpje Deir Qaddis ten westen van Ramallah. De inwoners kwamen in opstand toen bulldozers privé land begonnen om te woelen om bouwrijp te maken voor de Muur. Israelische militairen probeerden de demonstranten te verjagen en sloegen hen met geweerkolven en stokken. De twee ernstige gewonden werden echter geraakt door scherpe munitie. Een 24-jarige man liep schotwonden op in zijn bekken en schouder en een 22-jarige kreeg een kogel in zijn dijbeen die operatief verwijderd moest worden. Een legerwoordvoerder bevestigde dat met scherp was geschoten. Dat zou zijn gebeurd nadat een militair aan zijn been gewond was geraakt door een steen en zich bedreigd had gevoeld. Het protest had overigens succes, het werken met de bulldozers werd gestaakt.
Burgemeester Farid Nasser van Deir Qaddis zei dat de protesten waren gekomen nadat het dorp de afgelopen twee maanden herhaaldelijk last had gehad van de belendende nederzetting Nili. De bewoners daarvan waren herhaalde malen gekomen om het land van het dorp met bulldozers te bewerkten.  

Geen opmerkingen: