maandag 13 juni 2011

Fatah zet Dahlan uit partij

Dahlan (Al-Masry al-Youm)
Mohammed Dahlan, eertijds de grote man van El-Fatah in Gaza, wordt uit de partij gezet. Althans, het Centrale Comité van El-Fatah (zeg maar: het bestuur) heeft besloten hem voor royement voor te dragen. Een van de leden van het Comité die zijn naam niet genoemd wilde zien, heeft dat bevestigd tegenover AFP.
Het voorstel tot royement werd dit weekeinde aangenomen met 13 stemmen voor,  zes onthoudingen en geen stemmen tegen. De definitieve beslissing moet worden genomen door de Revolutionaire Raad van Fatah (een soort ledenraad). Maar er hoeft nauwelijks aan te worden getwijfeld dat de Raad het besluit zal bekrachtigen.
Dahlan vertrok in januari naar Jordanië, nadat Fatah hem zijn lijfwacht had afgenomen en hem in feite van de Westoever had verbannen. De Fatah-voorman werd ervan beschuldigd dat hij een coup aan het voorbereiden was om de leider van de PA, Mahmoud Abbas te wippen.Een commissie van onderzoek moest de zaak onderzoeken.Kennelijk is de beschuldiging gegrond verklaard. Details zijn niet bekendgemaakt, wel werd gezegd dat de commissie nu nog onderzoek naar andere betrokkenen moet doen.
Dahlan was in de jaren '90 Fatah's veiligheidschef in Gaza, waar hij ook vandaan komt. In 2006 raakte hij wat in het ongerede, toen hij faalde bij een door de Amerikanen gesteunde poging om via een coup de macht van Hamas in Gaza te breken.In 2009 werd hij echter toch weer in het Centrale Comité van Fatah gekozen, maar in december 2010 werd zijn lidmaatschap opgeschort.

Geen opmerkingen:

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...