dinsdag 28 juni 2011

Flotilla

Een dezer dagen gaat het gebeuren, gaat de Flotilla II naar Gaza van start. Jammer genoeg kan ik het niet goed volgen op dit blog, ben nu teveel bezig met andere zaken. Maar een paar opmerkingen: volg Ali Abunimah op zijn blog waar hij volop aandacht gaf  (en waarschijnlijk blijft geven) aan het lawaai rondom het konvooi, vooral uit Israelische hoek.  En dat is niet mis. Vandaag het nieuws dat een boot in de haven van Pireaus is gesaboteerd, een paar dagen geleden een klacht van een ´burger´ aan de Griekse havenautoriteiten dat een Amerikaans schip, de ´Audicity´ niet zeewaardig zou zijn) een klacht die blijkbaar op touw was gezet door Shurat haDin (Israel Law Center) een rechtse Amerikaans-Israelische zionistische waakhond-organisatie. 
En dan was er de fake video van een zogenaamde Britse homo die door de Flotilla-organisatie zou  zijn geweigerd omdat homo´s en homo/organisaties minder gewenst zouden zijn aan boord. de video werd ontmaskerd als op het internet gepost door een medewerker van het bureau van de Israelische premier Netanyahu en gemaakt met medewerking van een Israelische acteur. Het Israelische regeringsbureau voor de pers maakt excuses en zei dat het ´klaarblijkelijk´om een vervalsing ging. Dat voortaan beter zal worden gecheckt voordat dingen worden overgenomen en rondgestuurd. Tja, ik weet niet of iedereen het nog weet, maar bij de vorige Flotilla werd ook al door ditzelfde bureau gestunt met overduidelijk vervalste tapes. Nogal onsmakelijk allemaal. Het zou diegenen die door dik en dun Israel de hand boven het hoofd blijven houden te denken moeten geven dat een staat dit soort methodes inzet.
Natuurlijk is dat lang niet alles. Het regent dreigementen. De Isarelische marine oefent en heeft geoefend, joyurnalisten hebben te horen gekrgeen dat ze - als ze worden gepakt aan boord - tien jaar Israel niet meer in mogen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft laten horen dat het ´onhelpful´ is als de Flotilla de blokkade gaat breken en de Israelische wateren binnevaart, waarmee ze zich voegde in het koor van leugenaars. De wateren voor Gaza zijn namelijk niet Israels territoriale wateren. En Israel heeft als bezettingsmacht niet het recht een blokkade voor Gaza te handhaven.
Zo kan ik doorgaan. Het wordt spannend en de Israelische opwinding verraadt dat deze Flotilla-onderneming nuttig en belangrijk is. Ik zelf zal het niet van dag tot dag volgen. Anja Meulenbelt doet dat wel op haar blog. Lees verder de bijdragen van Amira Hass in Haaretz (bijzonder dat een Israelische reporter meevaart) en de bijdragen van Richard Silverstein (bijvoorbeeld deze over de leugens van een andere Haaretz -reporter, Barak Ravid).

4 opmerkingen:

Johnn zei

Objectieve berichtgeving is te vinden bij keesjemaduraatje. Ook onjuiste berichtgeving door Anja komt aan de orde http://keesjemaduraatje.web-log.nl/keesjemaduraatje/2011/06/anja-stikt-in-haar-laatste-leugen.html

Abu Pessoptimist zei

Objectief?? Keesje?? Kom op, John, houd je kop even onder de kraan wil je?

Anoniem zei

John, google even op Keesmaduraatje en je zult lezen wie hij is en wat hij doet,
gr. Jose

Sonja zei

De SP betuigt dit jaar geen steun meer aan de Gaza-vloot, terwijl er nu zelfs een SP'er meevaart. Waarom mag niemand weten. Na rondvragen in SP-kringen lijkt erop dat SP'ers van de leiding een 'gag order' hebben gekregen. Ook Meulenbelt is opeens niet meer zo begaan met het lot van de Palestijnen in Gaza (zie reacties bij haar laatste log). Ook zij verzwijgt in haar logs dat er een SP'er meevaart.

Volgende week gaan Emile Roemer en Harry van Bommel naar Israël. Ze zullen de Israeli's te vriend willen houden... Driedubbel laf dus. In tegenstelling tot GroenLinks, die gewoon meldt dat er een GroenLinkser meevaart.