donderdag 9 juni 2011

Uitbarsting van geweld in Yarmouk-kamp tijdens begrafenis slachtoffers van afgelopen zondag

Het hoofdkwartier van het PFLP-GC in het Yarmouk-kampstaat in brand.

Ik heb even gewacht met het te melden omdat de berichten onduidelijk waren.  Maar als reactie op de gebeurtenissen van zondag bij de grens met de Golan waarbij 24 jongeren, vooral Palestijnen, door Israelische kogels  werden gedood, braken maandag in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Damascus rellen uit.
AFP en Reuters meldden dat dat gebeurde tijdens begrafenissen van de slachtoffers.  Ouders van omgekomen jongeren zouden met name de (pro-Syrische) groepering Volksfront voor de Bevrijding van Palestina - Algemeen Commando (PFLP-GC) van Ahmed Jibril verweten hebben jongeren te hebben opgehistst hun leven te wagen bij de grens. Ook zouden al oudere spanningen hebben meegespeeld tussen groepen die pro-en anderen die contra de Syrische regering zijn tijdens de huidige opstanden in Syrië.  De mannen van de PFLP-GC zouden zich bedreigd hebben gevoeld toen de woede zich tegen hen keerde en het vuur hebben geopend. Ali Abunimah van de Electronic Intifada verwijst op zijn blog naar een schokkende video waarop te zien is hoe mannen dekking zoeken achter een container, waarbij één van hen dodelijk in het hoofd wordt getroffen.  Volgens Reuters werden bij de schietpartij 11 mensen gedood.  Op de video hierboven  (ook afkomstig van Abunimah's blog) is te zien dat een boze menigte later het bureau van het PFLP-GC in brand stak, en leuzen riep tegen de verdeling in diverse Palestijnse organisaties  ('weg met de fracties') die in de kampen vaak een soort gewapende terreur uitoefenen. 
De slachtoffers worden uit het ziekenhuis in Quneitra naar Damascus vervoerd....

...waar zij onder mer in het Yarmouk-kamp worden begraven. (Foto's Syrische persbureau Sana)

Intussen heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, dinsdag in een verklaring gezegd ernstige verontrust te zijn door de gebeurtenissen op de Golan, waarbij zij, zoals ze zei, ' in de afgelopen weken (namelijk op 15 mei en op 5 juni, AP) tussen de 30 en 40 mensen door Israelische veiligheidstroepen werden gedood'. Pillay zei dat Israel de plicht heeft te zorgen dat zijn troepen zich van excessief geweld onthouden.  'Hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn, het gebruik van scherpe munitie tegen naar mag worden aangenomen ongewapende betogers,  wat leidt tot grote aantallen doden en gewonden, stelt onvermijdelijk vragen aan de orde over niet noodzakelijk en excessief gebruik van geweld'.  Pillay deed een oproep aan beide zijden om de gebeurtenissen van 5 juni te onderwerpen aan een onpartijdig, diepgaand en transparant onderzoek, zoals Israel ook verplicht is onderzoek te doen naar de gebeurtenissen van 15 mei.  
De oproep van de  Hoge Commissaris was overigens één van de weinige internationale reacties op de schietpartij. Voor de rest werd er buitengewoon weinig lawaai gemaakt over de manier waarop Israel optrad.  Het contrast met een bom die afging in Jeruzalem,  enige weken geleden, waarbij één dode te betreuren viel en waarbij afkeurende reacties te horen waren van president Obama tot allerlei Westerse regeringen, inclusief onze eigen minister Rosenthal,  was eigenlijk verbijsterend.    


Het Syrische persbureau Sana gaf intussen - mogelijk omdat het aantal doen in twijfel was getrokken door Israel - de namen van de 24 'martelaren' vrij die afgelopen zondag werden gedood:
Mahmoud Awad al-Sawan, Ahmad Mahmoud al-Said, Majdi Zeidan, Alaa Hussein al-Wahish, Muhammad Deeb Issa, Ahmad Yaser al-Rashdan, Said Hussein Ahmad, Ahmad Mahmoud al-Hajah, Abdel Rahman al-Jareedeh, Ramzi Said, Fayez Ahmad Abbas, Fadi Majed Nahar, Jihad Ahmad Awad and Enas Shreitah, Thaer Adel Hussein, Wasim Dawat, Shadi Hussein, Ibrahim Issa, Izzat Muswadeh, Mohammad al-Ashmawi, Mahmoud al-Arja, Ayman dr al-Hassan, Samir al-Zoubi and Ali Amshawi.
Sana citeerde ook de directeur van het ziekenhuis in Quneitra, nabij de Golan, dr Ali Kanaan, die zei dat er in zijn ziekenhuis 53 operaties waren uitgevoerd met volledige anesthesie, en 42 kleinere operaties op de eerste hulp, terwijl er 77 gevallen waren geweest van mensen met verstikkingsverschijnselen ten gevolge van traangas. Kanaan zei dat van negen mensen de toestand nog kritiek is.

Geen opmerkingen:

Israel sloopt 9 woontenten en 7 huizen, 200 bedrijven moeten weg, imam mag niet meer preken

Sloop in Deir al-Hajle bij Jericho. Zeven woontenten en twee schuren plus hun inwoners, samen acht families, verwijderd. (Foto Wafa) Isr...