woensdag 19 januari 2022

Politie valt 's nachts binnen, arresteert familie en sloopt alsnog huis in Sheikh Jarrah

Het huis van de familie Salhiye na de ''behandeling'' van de Jeruzalems politie. De man die op de puinhopen zit is een buurman. (Foto Ma'an)

De politie van Jeruzalem heeft dinsdagnacht wraak genomen voor het feit dat zij maandag een huis niet kon slopen omdat de familie zich met gasflessen en benzine op het dak had verschanst en dreigde zich in brand te steken. De straten rond het huis in de wijk Sheikh Jarrah van Jeruzalem werden 's nachts afgezet, talloze politieauto's en een forse politiemacht werden samengetrokken, en geen mens mocht de wijk meer in of uit. De elektriciteit van de familie van Mahmoud Salhiye werd vervolgens afgesloten en om 4.30 in de ochtend werd de familie,vader Mahmoud, Moeder Lital (die Joods is) en de kinderen zes kinderen plus een tante gearresteerd, waarbij ook harde klappen vielen. Ook meerdere anderen werden opgepakt.
Na de arrestatie verscheen ook een grote bulldozer en het huis is inmiddels gesloopt. Mahmoud Salhiye, wiens familie voor de stichting van de staat Israel in de wijk Ein Karem van West-Jeruzalem woonde  , is met vrouw en kinderen opnieuw vluchteling geworden. En ook weer dakloos. Mahmouds vader kocht het nu gesloopte huis vóór Israel in 1967 ook Oost-Jeruzalem bezette. Israel constateerde later dat het huis stond op grond die toe had behoord aan de vroegere, pro-Duitse mufti Haj Amin al-Husseini, en naastte de grond vervolgens op basis van een uiterst omstreden en racistische wet. Dat was de Wet aangaande Het Bezit van Afwezigen, die werd gebruikt om al het bezit van de verjaagde en gevluchte Palestijnen onder beheer te brengen van de nieuwe Israelische staat. Intussen is Israel de wet ook gaan toepassen in Oost-Jeruzalem dat na 1967 illegaal werd geannexeerd. Daar is het gebruik van deze wet dus, door de niet erkende inlijving van het oostelijke stadsdeel, strikt genomen dubbel onrechtmatig.
"Het was een brute actie, '' zei de advocaat van de familie Salhiye, Walid Abu Thaya, volgens de krant Haaretz. ''Er liep nog een beroep bij het hooggerechtshof''. Maar de politie was blijkbaar vastbesloten haar taak, de ontruiming, desondanks uit te voeren.'' Inderdaad. Het recht moest zijn loop hebben. Ook al was dat in dit geval Israelisch recht en dus onrecht. En dat niet voor de eerste keer.

 
De situatie eergisteren.

Geen opmerkingen:

Israel maakt nog een slachtoffer in Ramallah

Yazan Omar Khasib  Het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft bekendgemaakt dat Israelische soldaten vrijdagavond bij de noordelijke in...