maandag 17 januari 2022

Twee bejaarde Palestijnen overleden door toedoen Israel

 
Suleiman Hadhalin (Foto al-Quds)

De75-jarige sheikh Suleiman Hadhalin (de naam wordt ook foutievelijk getranscribeerd als Hathalin) is maandag overleden in een ziekenhuis in Hebron aan de vele verwondingen die hij eerder deze maand opliep toen hij werd overreden door een Israelische kraanwagen, zo heeft het Palestijnse ministerie van Gezondheid meegedeeld. Dit gebeurde in het dorp Umm al-Kheir in de gemeenschap Masafer Yatta ten zuiden van Hebron. Hadhalin liep daarbij diverse levensgevaarlijke verwondingen op, waaronder een schedelbasis fractuur, diverse gebroken ribben en een gebroken heup. Volgens ooggetuigen (onder meer mensen van de Israelische organisatie Breaking the Silence) werd hij moedwillig overreden door de truck, die betrokken was bij het in beslag nemen en wegslepen van diverse Palestijnse auto's, en werd hij zeker tien meter onder de truck meegesleurd. De truck liet hem daarna op de weg liggen zonder hulpverleners te alarmeren. ''Hit en run door de Israelische politie. Dit gebeurt als Palestijnse levens vrijwel geen waarde hebben in de ogen van de bezetters,'' was de reactie van Breaking the Silence. Sheikh Hadhalin was een bekende actievoerder tegen optreden van Isarelische troepen in het gebied van Masafer Yatta, waar met ijzeren regelmaat huizen van Palestijnen worden gesloopt of bezittingen in beslag worden genomen. Hij was overigens niet het eerste slachtoffer van Israelisch optreden bij inbeslagnames. Vorig jaar werd Haroun Abu Aram (24) in de nek geschoten toen de Israeli's een generator in beslag kwamen nemen. Hij is sindsdien volledig verlamd vanaf de nek .

Omar As'ad
Hadhalin was overigens ook niet de enig bejaarde Palestijn die door toedoen van de Israeli's overleed. Op 13 januari 's avonds even na twaalven hielden Israelische soldaten de auto aan waarin de 80-jarige Omar Abdel-Majid As'ad na een bezoek aan vrienden naar huis terugkeerde. Hij werd gearresteerd, zijn handen werden gebonden en hij werd vermoedelijk geslagen. Enkele uren later werd zijn dode lichaam gevonden in een huis dat nog niet was afgebouwd aan de rand van het dorp. Zijn handen waren toen nog gebonden. De vermoedelijke doodsoorzaak was een hartaanval (As'ad was hartpatiënt), maar het is meer dan waarschijnlijk dat die hartaanval is uitgelokt door de arrestatie en het feit dat hij daarbij is mishandeld. Het leger heeft alleen verklaard dat hij nog leefde toen ze hem achterlieten.
Voor Israel was daarmee - anders dan gewoonlijk in dit soort gevallen - de kous echter nog niet af. As'ad was niet alleen Palestijn, maar had ook de Amerikaanse nationaliteit. En de VS hebben daarom om een onderzoek gevraagd. Israel heeft beloofd dat te zullen houden. We wachten de uitkomst vol spanning af. Nou ja, spanning......

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...