maandag 31 januari 2022

Bijna 2.000 kindsoldaten van de Houthi's in Jemen stierven op het slagveld in 2020-21

(Foto van Facebook)

Bijna 2.000 kinderen die waren gerekruteerd door de Jemenitische Houthi's zijn de afgelopen twee jaar op het slagveld gesneuveld, zo heeft de Verenigde Naties in haar jaarlijkse rapport over Jemen aan de Veiligheidsraad gemeld. Volgens het rapport dat afgelopen zaterdag verscheen zegt de organisatie dat zij over 2020 een lijst van 1.406 kinderen kreeg die gesneuveld waren en over 2021 een lijst van 562. De kinderen waren tussen de 10 en 17 jaar oud.
De plaatsen waar de meesten omkwamen waren Amran, Dhamar, Hajjah, Hodeidah, Ibb, Sa'ada en Sanaa.Ze waren gerekruteerd via zomerkampen of via een moskee, die gebruikt werden om de Houthi-ideologie te verspreiden. Die luidt kort samengevat in de Houthi-leuze: ''Dood aan Amerika, dood aan Israel, vervloek de Joden, de Islam zal zegevieren''. In één kamp werden kinderen vanaf zeven jaar opgeleid om wapens schoon. De opstellers van het rapport suggereren sancties uit te vaardigen tegen partijen die zomerkampen, moskeeën of scholen gebruiken om kinderen voor de strijd te werven in de zeven jaar oude oorlog van de Houthi's tegen het door de VN erkende, en door de Saudi's gesteunde Jemenitische bewind dat alleen een deel van Zuid-Jemen in handen heeft. .
Het rapport stelt verder dat de meeste types drones, of geïmproviseerde wapens voor aanvallen over water en korte-afstands raketten worden gefabriceerd in gebied dat onder controle van de Houthi's staat. Belangrijke componenten voor die wapensystemen - waaronder motoren of elektronica - worden verkregen van bedrijven in Europa, Azië en het Midden-Oosten via een complex netwerk van tussenpersonen om de VN-embargo's te omzeilen. Alle militaire en paramilitaire strijdkrachten die loyaal zijn aan de Houthi's vallen daar namelijk onder.
Er zijn verder aanwijzingen, stelt het raport, dat onderdelen van wapens en ander militair materieel over land wordt geleverd via ''personen en instellingen'' in Oman, dat aan Jemen grenst. Oman is - naast Iran - het enige land dat betrekkingen onderhoudt met de Houthi's die de hoofdstad Sanaa zetelen. 
Het rapport vond geen bewijzen voor beschuldigingen van de Verenigde Staten en Saudi-Arabië dat Iran het VN-embargo overtreedt. Iran zegt de Houthi's wel politiek te steunen, maar het ontkent wapens aan de Houthi's te leveren.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...