woensdag 5 januari 2022

Israel geeft hongerstaker Abu Hawash zijn vrijheid terug

 
Hisham Abu Hawash krijgt na 141 dagen hongerstaking zijn eerste hapje. 

De Palestijnse gevangene Hisham Abu Hawash, heeft gisteren een einde gemaakt aan zijn hongerstaking van niet minder dan 141 dagen, nadat er een akkoord was gesloten waarbij Israel hem op 26 februari in vrijheid zal stellen en zijn administratieve gevangenschap niet zal vernieuwen. Het nieuws leidde tot grote vreugde in Palestijnse kringen. ''Hij heeft gewonnen!Wij hebben gewonnen,'' twitterde de vroegere PLO-bestuurder Hanan Ashrawi.
Het akkoord kwam nadat van verschillende kanten was gewaarschuwd dat de 40-jarige vader van vijf kinderen elk moment kon overlijden.Met name had hij een tekort aan essentiële voedingsstoffen als kalium. Op de 140ste dag was hij al bezig weg te glijden in een coma. Op diverse plaatsen op de Westoever, in Gaza, in Israel maar ook elders in de wereld werd er daarom gedemonstreerd voor zijn vrijlating. Abu Hawash, die in een Israelisch ziekenhuis verblijft, zal daar voorlopig blijven omdat zijn gezondheid niet toelaat dat hij wordt verplaatst.
De krant Haaretz meldde dat Israel door de bocht ging nadat de Islamitische Jihad zaterdag. kort nadat vanuit Gaza twee raketten richting Israel waren afgeschoten, bekend maakte dat de strijd zou worden geëscaleerd als Abu Hawash in gevangenschap zou overlijden. Het akkoord werd uiteindelijk gesloten na onderhandelingen tussen Israelische, Palestijnse en Egyptische functionarissen. Onder meer de chef van de Palestijnse inlichtingendiensten, Majed al Faraj, nam er deel aan.
Abu Abu Hawash werd in oktober 2020 gearresteerd. De Israelische inlichtingendienst Shin Bet verdacht hem ervan lid te zijn van de de Islamitische Jihad maar kon dat niet hardmaken. Daarom werd hij in administratieve detentie geplaatst, een uiterst omstreden procedure, waarbij geen aanklacht wordt ingediend maar de verdachte alleen wordt opgeborgen op grond van rapporten die hij niet te zien krijgt en dus ook niet kan aanvechten. De procedure heeft veel protesten uitgelokt,waaronder hongerstakingen waarbij Palestijnen alle tot nu toe bestaande records hebben gebroken. De langste daarvan was de staking van Samer Issawi in 2013. Die duurde acht maanden. Issawi dronk echter wel en leefde al die tijd op kunstmatige voeding.

Geen opmerkingen:

Netanyahu wil de vrije hand houden in Gaza, UNRWA heeft het breekpunt bereikt

Volgens een peiling van de krant Ma'ariv zakt de partij van Netanyahu naar 18 zetels als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Smot...