maandag 3 januari 2022

Sudanese premier Hamdok gooit toch de handdoek in de ring

Hamdok (Wikipedia)
 Wat al een paar weken werd voorzien is zondag gebeurd: de Sudanese premier Abdalla Hamdok is afgetreden. In een speech voor de televisie zei hij dat zijn poging om via onderhandelingen een nieuwe consensus van burgers en militairen te smeden, was mislukt.
Hamdok was in oktober afgezet door de militaire leider, generaal Abdel Fattah al-Burhan, en onder huisarrest geplaatst, tijdens een militaire coup waarbij de regering werd ontbonden evenals de Soevereine Overgangsraad waarin burgers en militairen de macht deelden. Nieuwe verkiezingen die in 2022 zouden worden gehouden, werden verschoven naar 2023.
De coup stuitte onmiddellijk op fel verzet. Tijdens demonstraties in Khartoum en andere plaatsen van het land vielen tientallen slachtoffers. Daarop ging Hamdok, die was afgezet omdat hij de coup niet wilde steunen, alsnog door de bocht. Op 21 november maakte hij bekend dat hij opnieuw geïnstalleerd was als premier en dat hij met steun van de militairen een regering van technocraten zou vormen. Met de stap wilde hij verder bloedvergieten voorkomen. Ook hoopte hij een einde te kunnen maken aan de crisis en het land alsnog op weg naar een burgerregering te kunnen loodsen. Hij had daartoe een overeenkomst van 14 punten getekend met de militairen.
Zijn stap viel echter niet in goede aarde, vooral omdat de macht bij de militairen, generaal Burhan en naast hem de gevreesde generaal Mohammed Hamdan Dagalo, bijgenaamd Hemedi, bleef. Onmiddellijk traden 12 ministers af. Hamdoks stap werd algemeen afgekeurd en de demonstraties gingen door. Kort voor zijn aftreden werden nog drie demonstranten gedood, waarmee het totaal aantal slachtoffers van het optreden van het leger tegen de demonstranten op 57 kwam.
Hamdok, die op het ministerie van Financiën werkte, kwam naar voren na de coup die in 2019 een einde maakte aan de heerschappij van Omar al-Beshir. Hij leidde het land tijdens de diepe financiële crisis die daarop volgde met een inflatie van over de 400 procent, maar wist ook in onderhandelingen met de VS het land van de lijst van terroristische staten af te krijgen. In de tussentijd sloot hij ook - aarzelend - een overeenkomst met Israel. Er was sprake van langzaam economisch herstel, maar burgers en militairen konden het niet eens worden over de te volgen politieke koers. Met het aftreden van Hamdok is Sudan nu weer ongeveer terug bij af.

Geen opmerkingen:

Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram

Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden.  Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...