vrijdag 1 april 2022

Israeli's schieten weer een Palestijn dood, een dag eerder waren het er drie

Ahmad Younes al-Atrash

Israelische solaten hebben ook deze vrijdag weer een jonge Palestijn doodgeschoten, een dag nadat er al drie Palestijnse slachtoffers waren gevallen. Dit keer was het slachtoffer de 28-jarige Ahmad Younes al-Atrash uit Hebron. Hij werd geraakt in het hoofd en in allerijl naar een ziekenhuis gebracht waar hij vervolgens overleed. Het gebeurde tijdens een wekelijkse protestdemonstratie tegen de bezetting in Hebron. Israelische militairen treden gewoonlijk tegen dit soort demonstraties op, wat tot ongeregeldheden leidt. Volgens de krant Haaretz was de gang van zaken dat een soldaat een Palestijn identificeerde die een molotovcocktail had gegooid. Volgens de Israelische schietinstructies mag een dergelijke aanvaller worden doodgeschoten om te verhinderen dat hij iemand raakt. In dit geval had de aanvaller volgens Haaretz het projectiel al gegooid en werd er dus helemaal niemand meer bedreigd, maar de soldaat mikte toch op hem en trof hem in het hoofd. Misschien zijn de schietinstructies in Israel intussen verscherpt? Zou kunnen. Je weet het niet. Of misschien was dit ook wel gewoon wat die instructies eigenlijk bedoelden. 

De lezingen van het leger over de toedacht zijn trouwens hoe dan nogal onbetrouwbaar in Israel. Zo was de toedracht bij het doden, gisteren, van twee jongeren in het vluchtelingenkamp Jenin volgens Defense for Children International-Palestine na het horen van getuigen als volgt: de militairen kwamen met meerdere voertuigen het kamp binnen, en verspreidden zich om mensen op te pakken. Toen zij zich opmaakten om weer te vertrekken werd er vanuit het kamp op ze geschoten. Eén militaire jeep reed toen achteruit, een soldaat stapte uit en loste ongeveer 15 schoten. Daarbij werd eerst de 23-jarige Yazid Sa'adi in het achterhoofd geraakt. Hij viel neer, op twee meter afstand van Sanad Abu Atiyah van 16 (niet 17 zoals ik gisteren schreef) die schuilde achter een auto. Sanad kwam tevoorschijn om Yazid te helpen, maar werd vervolgens geraakt in zijn borst door een kogel die door hem heen ging. Beiden werden in een ziekenhuis waar ze naartoe werden gebracht later dood verklaard. Volgens het Israelische leger gebeurde dit in ''een vuurgevecht''. 

Geen opmerkingen:

Israel maakt nog een slachtoffer in Ramallah

Yazan Omar Khasib  Het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft bekendgemaakt dat Israelische soldaten vrijdagavond bij de noordelijke in...