vrijdag 15 april 2022

Israel valt al-Aqsa moskee binnen: 152 gewonden, 400 arrestaties

 
Traangas in al-Aqsa Pal Times)

Het Israelische geweld is nu ook overgeslagen naar Jeruzalem. Eenheden van de Israelische grenspolitie zijn vrijdagmorgen om 6.30 uur (half zes onze tijd) de Aqsa-moskee binnengevallen. Dat was het begin van een zes uur durende veldslag, waarbij met ''rubberkogels'' en traangas werd geschoten. Na afloop meldde de Palestijnse Rode Halve Maan dat er 152 gewonden waren gevallen, van wie er acht op de afdeling intensive care belandden. Ook diverse Palestijnse journalisten raakten gewond. Van een vrouwelijke journaliste werd een arm gebroken, Een man werd met diverse ''rubberkogels'' neergeschoten. Er werden volgens Israelische kranten ook drie Israelische agenten ''licht'' gewond. Volgens de Israelische politie werden er ''ruim honderd'' mensen opgepakt. Volgens imam Omar al-Kiswani van de Aqsa moskee waren dat er zeker 400. Dat getal werd ook door verschillende anderen genoemd.

Arrestaties in de moskee (Pal.Times) 

Volgens de Israelische media was aan de inval van de politie vooraf gegaan dat duizenden Palestijnen die in de moskee hadden overnacht en een groot aantal Palestijnen dat was aangerukt met bussen (uit Israel zelf) stenen hadden verzameld en vuurwerk hadden afgestoken na de sohour (de laatste maaltijd voor de dagelijks vasten in Ramadan weer begint). Volgens de politie was met het binnenstormen van de moskee gewacht tot na het ochtendgebed. De reden om binnen te vallen heette te zijn om verdere gebedsbijeenkomsten mogelijk te maken, Een enigszins onwezenlijk klinkend excuus om deze belangrijke moskee te ontheiligen, zo lijkt mij, AbuP. Vooral omdat de Westoever vanaf morgen voor een dag of twee in totale 'lock down' gaat om de Joden gelegenheid te geven Pesah te vieren. 

Een reden waarom zoveel gelovigen naar de moskee waren toegestroomd was overigens dat een gerucht de ronde deed dat Israeli's van plan waren er een joods ritueel passoffer te gaan brengen op het Pesahfeest. Dat verhaal was waarschijnlijk minder onzinnig dan sommigen zouden geloven. De krant Timesof Israel meldde dat donderdag zes Joden waren opgepakt die een dergelijk offer aan het  voorbereiden waren, en dat een bokje dat één van hen daartoe klaar had staan in belag was genomen. Los daarvan is er natuurlijk ook nog de ''Temple Institute'' met een kring erom heen van honderden gelovige rechtse Joden die al enkelejaren aan het oefenen zijn voor het opnieuwinstellen van de antieke rituelen rond het offeren in de vroegere joodse Tempel. 

Het in beslag genomen bokje (foto Israelische politie) 

Het nieuws van de inval in de moskee lokte uiteraard veel commentaar uit. De Arabische Ta'ampartij van Mansour Abbas, die deelneemt aan de coalitie van Bennett en Lapid liet weten dat de de Aqsa-moskee een 'rode lijn' was.Als de aanval niet onmiddellijk zou stoppen zou Ta'am de coalitie verlaten. De regering wankelde ook zonder deze mededeling overigens al, want na het overlopen van één lid van Bennetts Yamina-partij heeft ze nog maar de steun van 60 leden van de Knesset, oftewel precies de helft van het totale aantal Knessetleden. Andere waarschuwingen kwamen van de Palestijnse Autoriteit, van Hamas en van leden van de Arabische Gezamenlijke Lijst in de Knesset. Het is ook goed om niet te vergeten dat de laatste oorlog tegen Gaza verleden jaar eveneens  uitbrak na incidenten bij al-Aqsa.

Shawkat 'Aabed (IMEMC)
Temidden van alle berichten over al-Aqsa was eroverigens ook nog het bericht dat het aantal gedode Palestijnen van deze week is opgelopen naar 12. Vrijdagmorgen overleed één van de gewonden die donderdag in Kafr Dan was gevallen aan zijn verwondingen. Het was de 17-jarige Shawkat Kamal Áabed. Eerder waren bij deze Israelische inval al Shas Kamamji en Mustafa Abu Arub gedood. In totaal vielen zo vanaf woensdag zeven slachtoffers. 

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...