zondag 10 april 2022

Israelische militairen schieten in Husan en Hebron twee vrouwen dood

Ghada Sabatin
Updated. Israelische soldaten hebben zondag opnieuw twee slachtoffers gemaakt, ditmaal allebei vrouwen. De eerste vrouw werd 's ochtends neergeschoten in het dorp Husan (ten westen van Bethlehem). Een video laat zien dat zij vrij snel komt toelopen op een geïmproviseerd checkpoint. De soldaten vonden dat kennelijk griezelig en schoten haar neer. Het kan zijn dat ze haar toeriepen stil te staan of een waarschuwingsschot losten, maar het ging te snel om dat kunnen verifiëren. Het Palestijnse persbureau IMEMC meldde aanvankelijk dat diverse legervoertuigen het dorp binnen waren gereden en dat schoten waren afgevuurd die de op straat lopende vrouw hadden geraakt. Ik nam dat over. Later vermeldde IMEMC echter de juiste  toedracht. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid was de vrouw 47 jaar en was haar naam Ghada Ibrahim Ali Sabatin. Ze werd in een privé auto naar een ziekenhuis in Beth Jala gebracht, waar zij overleed door bloedverlies. Zij was in haar dijbeen geschoten en had een gescheurde slagader opgelopen.  Volgens IMEMC was zij een weduwe en moeder van zes kinderen. Ze was ook visueel gehandicapt: haar rechteroog was blind en haar linkeroog functioneerde beperkt.

De krant Haaretz meldde dat het leger haar eerste hulp had geboden. Dat is echter onjuist. Het leger stelt wel een onderzoek in. Dat laatste zal mogelijk mensen (of instanties als het CIDI) geruststellen. Ook al zullen we er vermoedelijk nooit meer iets van horen. Ayman Odeh, de leider van de Palestijnse ''Gezamenlijke Lijst'' fractie in de Knesset schreef op Twitter: ''De foto van Ghada zal geen opening worden van tv-nieuwsshows, parlementariërs zullen geen veroordelingen uitspreken, de regering zal niet beloven de misdadigers te berechten. Alleen een einde aan de bezetting en een rechtvaardige vrede zal alle burgers, Palestijnen zowel als Israeli's, uit deze cyclus van verschrikkingen halen. RIP.'' 

In Hebron werd in het begin van de avond een tweede vrouw doodgeschoten. Zij zou een soldaat licht hebben verwond met een keukenmesje. Het gebeurde vlak bij de Ibrahimi moskee. De naam van de vrouw is niet bekendgemaakt. Het leger hield medische hulp op een afstand zodat zij door bloedverlies overleed. Verder werd het terrein afgezet en ook de moskee gesloten, hoewel er nog mensen binnen waren.  

Afgezien van de twee vrouwen was er opnieuw een treffen in Ja'bad bij Jenin, waarbij ook de Israeli's werden beschoten. De Israeli's vielen het dorp binnen, soldaten gingen huizen binnen om plaats in te nemen op de daken. Een jonge man werd door een kogel getroffen in de borst en werd met spoed naar een ziekenhuis vervoerd. 

In ar-Ram, een voorstadje van Jeruzalem, is vrijdagavond tijdens een protest van kinderen, een 17-jarige jongen in zijn linkeroog geschoten met een zogenoemde ''rubberkogel''. De kogel bleef in het oog zitten, dat daarop moest worden verwijderd. De jongen Eyad Moussa Motawer, liep als tienjarige al eens tijdens een demonstratie een verwonding op aan zijn andere oog. Hij is nu ernstig gehandicapt. 

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...