vrijdag 5 juni 2020

Israel sloopt 9 woontenten en 7 huizen, 200 bedrijven moeten weg, imam mag niet meer preken

Sloop in Deir al-Hajle bij Jericho. Zeven woontenten en twee schuren plus hun inwoners, samen acht families, verwijderd. (Foto Wafa)

Israelische strijdkrachten en ambtenaren hebben deze afgelopen week gebruikt om de nodige huizen te slopen en families dakloos te maken. Daarnaast kregen 200 bedrijven in de wijk Wadi Joz van Oost-Jeruzalem te horen dat ze zullen worden gesloopt en verwijderd, hakten kolonisten 36 olijfbomen om en werd de voormalige mufti van Jeruzalem en huidige voorzittervan de Islamitische Raad, en iemand die regelmatig voorgaat in de diensten in de Aqsa moskee, sheikh Ikrim Sabri, een verbod van vier maanden opgelegd om op het terrein van de moskee te verschijnen.
De Israeli's sloopten woensdag zeven woontenten, en twee structuren die als schuilplaats voor de schapen dienden in Deir al Hajle,ten oosten van Jericho. Mohammad Ghrouf, een plaatselijke observer van de bezigheden in de Israelische nederzettingen meldde dat het ging om de tenten van een Bedouïen en en zijn vier zonen. In feite werd het hele dorpje met in totaal acht families  op deze manier uit het gebied verwijderd. De reden is uiteraard dat de Bedoeïenen geen vergunning hadden om er hun tenten neer te zetten.
Iets soortgelijks gebeurde wat later in diverse kleine dorpjes in het gebied van Masafer Yatta in the zuidelijke heuvels van het goevernoraat Hebron zo meldden plaatelijke activisten. In Khirbet al-Mafqara ging een  huis tegen de vlakte bestaande uit steen en plaatijzer, alsmede een tent. De eigenaar en zijn familie werden dakloos.
In de gemeenschap al-Markez werden drie plaatijzeren huizen gesloopt en hetzelfde gebeurde in de gemeenschap al-Fakhit met een tent. In de gemeenschap Maghayer al-Abeed werd eveneens een plaatijzeren structuur omver gehaald. Afgezien daarvan werd in Beit Ummarin dezelfde provincie nog een plaatijzeren huis gesloopt, waarbij een familie van 10 mensen dakloos werd. Het ging hier om een Bedoeïenengemeenschap, net als Khirbet al-Mafqara, al-Markez en al-Fakhit. De laatste drie maken deel uit van een aantal van 19 soortgelijke dorpjes in de regio Masafer Yatta. Het gebied van Musafer Yatta is in de jaren tachtig tot militair schietterrein (terrein 918) en een gesloten militair gebied verklaard. De inwoners worden sinds die tijd, net als trouwens de Bedoeïenen bij Jericho, de noordelijkeJodaanvallei of Jeruzalem, voortdurend lastiggevallen, onder meer met voortdurende sloop van hun tenten, het vernielen van hun watervoorzieningen, of schietoefeningen diehen dwingen tijdleijk te verhuizen.
Als het gebied na 1 juli door Israel wordt geannexeerd is te verwachten dat de Bedoeïenen, die in feite dan ''illegaal'' zijn, definitief zullen worden verbannnen. (De landen van de EU, die in meerderheid tegen de annexatie zijn, zullen er niets tegen ondernemen omdat Hongarije en Oostenrijk tegen maatregelen stemden. De EU en de menserhten, een treurig hoofdstuk. Jammer voor de Bedoeïenen.
In het dorp Burin ten zuiden van Nablus kapten illegale kolonisten donderdag 36 vele jaren oude en volledig volgroeide olijbomen. Ook korenvelden werden in brand gestoken,maar die werden snel weer door de omwonenden geblust.
Het gemeentebestuur van Jeruzalem in West-Jeruzalem nam intussen zondag het besluit dat 200 bedrijven in de wijk Wadi al-Jo dienen te verdwijnen. Hun betreffende winkel- en bedrijfspanden zullen worden afgebroken. De Arabische Kamer van Koophandel in Jeruzalem kreeg daarvan bericht. Het gaat om bedrijven in het industriegebied van Wadi-al-Joz die vaak al tientallen jaren bestaan, onder meer garagebedrijven, winkels voor auto-onderdelen, restaurants, reparatiebedrijven. De eigenaren verliezen hun middelen van bestaan. Jammer, hadden ze maar Joods moeten zijn geweest, waarschijnlijk.
Sheikh Sabri
En het laatste zwarte bericht van deze week: sheikh Ikrim Sabri kreeg een order om vier maanden weg te blijven van de Aqsa moskee, waar hij regelmatig preekt. Waarschijnlijk zijn die preken niet altijd aardig genoeg geweest over de Israelische bezetters. Sheikh Sabri kreeg eerder deze week ook al een huiszoeking over de vloer. Ik herinner me een uitgave van De Groene van jaren en jaren geleden onder de titel  ''Es ist schwer tsu zajn a yid'' (het is moeilijk  om een jood te zijn). Heden ten dage zou een betere titel zijn ''Es ist schwer tsu zajn a Palestiner''.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...