dinsdag 11 augustus 2020

Israel sloopt 5 huizen, een waterput, wat vijvers, 100 olijfbomen en pakt 3 waterpompen af

 

De sloop in Faraseen (FotoWafa)

Updated. Gemeenteambtenaren van Jeruzalem en politie hebben in de buurt Wadi Qaddum van Silwan (bezet Oost-Jeruzalem) dinsdag een huis met drie appartementen gesloopt dat toebehoorde aan de broers Wael, Ala' en Nader Tahan; meer dan 25 mensen werden dakloos. Ook moesten de broers een boete van 74.000 shekel (ongeveer 15,000 euro) betalen. In de wijk Sheikh Jarrah werden intussen Ibarahim Sabia en Khaled Abu Taa gedwongen hun eigen huis af te breken op straffe van het betalen van hoge sloopkosten. 

Dinsdag werd in het dorp Faraseen ten westen van de stad Jenin eveneens een  huis gesloopt, evenals een waterbron. Mahmoud Amarne, het hoofd van het 200 inwoners tellende dorpje, zei dat er onlangs nog 36 andere slooporders in het dorpje zijn uitgedeeld voor huizen, bronnen en andere structuren. Israel is sowieso goed in het slopen van bronnen en watervoorzieningen. In het dorpje Jiftlik, ten noorden van Jericho waar vorige week 100 palmbomen werden ontworteld en ontvreemd, werden een dag later drie vijvers onklaar gemaakt en met puin volgestort. De vijvers dienden voor de irrigatie van 70 dunam (7 hectare) landbouwgrond. Na de verovering van de Westoever in 1967 heeft Israel gaandeweg alle bronnen,waterbekkens en andere voorzieningen genaast en voor zover dat niet het geval is wordt dat nog steeds gedaan. Palestijnen mogen namelijk niet hun eigen water gebruiken,ze moeten het voor veel geld kopen van de Israelische watermaatschappij Mekorot. Als het tenminste voorhanden is,want Mekorot  pompt wel al het Palestijnse water op, maar de nederzettingen hebben voorrang bij de levering ervan.Vooral in de zomer hebben de Palestijnen daarom tekorten.

 In Wad Rahhal ten zuiden van Bethlehem werden dinsdag 100 olijfbomen ontworteld. Dat gebeurde bij het omploegen van meer dan twee dunam (ongeveer een kwart hectare) land. Ook een muur werd gesloopt. Israel heeft 1200 dunam (120 hectare) land van het dorp afgenomen ten behoeve van de nederzetting Givat Itam. 

In het dorp Beit Iskariyya (ook wel Khirbet Beit Zakariya genaamd) ten zuidwesten van Betlehem ging maandag ook al een huis tegen de vlakte.Het behoorde toe aan Numan Saed. Volgens Hassan Breijieh, de voorzitter van hetComité tegen de Muur en de Nederzettingen in het dorp, vindt de sloop plaats om ruimte te maken voorde nederzettingen. Beit Isrkariyya is omringd door nederzettingen van de cluster Gush Etzion. Het dorp heeft ruim 100 inwoners en ligt volledig in ''Area C'' wat betekent dat Israel er 100 procent de baas is. Het is 99 procent van zijn grond kwijt geraakt aan zes nederzettingen, een militaire basis en de ''Muur'' (ook wel Apartheidsmuur geheten) die eveneens deels op grond van het dorp is gebouwd.

In Beit Ummar, bij Hebron, tenslotte, werden maandag drie waterpompen in beslag genomen.Boer Hassan Breigeth gebruikte ze om zijn landbouwgrond te irrigeren en dat mag natuurlijk niet van de Israeli's. Boer Hassan werd daarom ook opgeroepen om te worden verhoord door de geheime dienst in het detentiecentrum van Gush Etzion.  

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...