dinsdag 26 januari 2021

Israelische soldaten doden Palestijnse jongen met mes

 
Foto Ma' an

Een Israelische soldaat heeft dinsdag de 17-jarige Atallah Mohammed Rayan doodgeschoten bij een checkpoint in de buurt van de nederzetting Ariel (dichtbij Salfit) op de Westoever. Atallah was afkomstig uit het dorp Qarawa Bani Hassan in de buurt van Salfit. De jongen zou een vrouwelijke soldaat zijn genaderd en hebben geprobeerd haar te steken. Er volgde een worsteling, waarna een collega van de vrouwelijke soldaat Atallah neerschoot. Hij werd getroffen door meerdere kogels. De militairen lieten hem daarna op het trottoir liggen tot hij was doodgebloed. De vrouwelijke soldaat raakte volgens het Israelische leger niet gewond. 

 Atallah was de tweede door het Israelische leger gedode Palestijn in januari. Volgens het rapport van het VN kantoor voor de Coordinatie van Humanitaire Activiteiten werden in die periode van 5 tot 18 januari 79 Palestijnen gewond in botsingen met militairen. Er waren in die periode 161 invallen in woningen, waarvan 33 in Jeruzalem, 157 mensen werden gearresteerd. Er werden 24 huizen en gebouwen voor vee of opslag gesloopt of in beslag genomen, waarbij 34 mensen dakloos werden. Tien gebouwen waren in de gemeenschap Beit Iksa, een Bedoeienendorpje bij Jeruzalem, waar huizen, stallen en verplaatsbare wc's het doelwit waren, deels geschonken door hulporganisaties. Hier werden 27 mensen vn hun plek verjaagd. 

De autoriteiten ontwortelden verder 1.370 olijfbomen omdat de grond waarop ze stonden tot ''staatsland'' was verklaard. Dat gebeurde in Deir Ballut bij Salfit en Beit Ummar bij Hebron. (Het afgelopen jaar 2020 werden 4.164 bomen ontworteld, dat was 60% meer dan in het jaar 2019). Bij Wadi Fuqin (nabij Bethlehem) werden bovendien 237 schapen in belag genomen, omdat ze graasden in wat Israel tot natuurgebied heeft verklaard. De herder kreegn een boete van 50.000 shekel (ruim 15.000 dollar).

Verder werden nog acht Palestijnen gewond door kolonisten, of vermoede kolonisten. Onder hen was een meisje van 11 dat in Madama bij Nablus een steen in haar gezicht kreeg die naar haar huis was gegooid. Tieentallen bomen werden door kolo nisten geveld of beschadigd en        

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...