De storing die Iran zondag meldde aan zijn nucleaire emplacement in Natanz is verzoorzaakt door een grote explosie die naar alle waarschijnlijkheid het werk is geweest van Israel. Dat schrijft de New York Times op gezag van twee ongenoemde experts van de inlichtingendiensten. De explosie heeft het hele, zwaar beveiligde elektrische systeem van Natanz vernield. De stroom is afgesloten. Herstel zal naar alle waarschijnlijkheid zo'n negen maanden gaan duren.
Iran had eerde vorige week gemeld dat het een serie nieuwe centrifuges in gebruik had genomen in de fabriek in Natanz, die het verrijken van uranium aanzienlijk zou versnellen. Verrijkt uranium is, als de verrijkingsgraad hoog genoeg is, een bouwstof voor het maken van een atoombom. Iran heeft die drempel nog niet bereikt, Het zegt ook het verrijkingproces daarvoor niet te willen gaan gebruiken. Maar de activiteit is niet geoorloofd onder het akkoord dat Iran in 2015 met vijf landen en de EU, het zogenoemde JCPOA, sloot. De Amerikaanse president Trump zegde dit akkoord echter in 2018 op en legde Iran opnieuw sancties op. Iran is daarna geleidelijk de bepalingen van JCPOA gaan overtreden om druk te zetten op de overige deelnemers om maatregelen te nemen die de gevolgen van de sancties zouden tegengaan.
De aanslag werd uitgevoerd op het moment dat de Amerikaanse regering Biden (en de andere deelnemers aan het JCPOA) in Wenen - indirect - overleg zijn begonnen om het akkoord weer in werking te stellen. Israel is daar mordicus tegen. Een probleem bij het weer in werking stellen van het akkoord is dat Iran eist dat eerst alle sancties van tafel gaan, voordat het stappen zet. Het is niet bekend of het opblazen van het elektrische deel van de installatie in Natanz van invloed zal zijn op de onderhandelingen, ook al neemt door de explosie in Natanz de druk op de deelnemers om snel de sancties op te heffen waarschijnlijk af.
De manier waarop de aanslag is uitgevoerd is niet bekend. Waarschijnlijk is dat het gebeurd is doormiddel van het plaatsen van een springlading. Israel heeft diverse malen acties uitgevoerd tegen Iran en zijn nucleaire programma. In 2007 werd een computer worm, Stuxnet, op het systeem van Natanz losgelaten die de software vernietigde. In 2020 was er een onopgehelderde explosie in Natanz. Ondertussen werden ook diverse malen Iraanse nucleaire specialisten vermoord. De laatste was Mohsen Fakhrizadeh, de leider van het nuclaire onderzoeksprogramma, die in november 2020 werd doodgeschoten. Hij werd in zijn auto vanuit een busje met een geautomatiseerd, op afstand bediend wapen onder vuur genomen.
Israel laat ook weinig andere middelen onbeproefd bij zijn strijd tegen Iran dat het als zijn grootste bedreiging beschouwt. Zo werden in de afgelopen jaren vele honderden aanvallen uitgevoerd tegen Iraanse troepen in Syrië die het regime Assad steunen. Ook pleegde het aanslagen op tenminste 13 Iraanse schepen, waarvan de laatste plaatsvond op 7 april.
4 opmerkingen:
De stuxnet work heeft door de controllers te manipuleren, de motoren van de centrifuge net even te hard laten draaien. Daardoor was het uranium waardeloos.
Dit kon plaatsvinden door de centrifuge in de woestijn van de USA na te bouwen, met dezelfde controllers. Nederland speelde een rol bij deze sabotage, door een technicus die de usb-stick naar binnen smokkelde, waardoor alle PC's in het complex besmet werden. Helaas ontsnapte het virus, waardoor de hele wereld met het stuxnet besmet werd.
Over de sabotage actie van afgelopen week is nog niks bekend. Dat hoeft niet door een springlading te zijn gebeurd.
Keesje,
Op twitter schreef je dat mijn informatie over Stuxnet fout was. Dat was, zoals meesstal bij beweringen die jij doet, er volslagen naast. Mijn informatie (na te lezen op The Pessoptist) was van 2009 en 2010 en klopte volledig. De informatie die jij hierboven geeft was een aanvulling van latere datum. Ik vond die eerlijk gezegd minder interessant dan wat ik meldde: dat Stuxnet door Israeli's (en Amerikanen) was vervaardigd en op Iran losgelaten en daar de operationele software van nucleaire installaties verstoorde. Dank voor je overbodige commentaar.
Abu,
Ik schrijf dit als computer-expert, die er verstand van heeft. Laat jouw haat, veroorzaakt door mijn andere mening over Israël, even varen en beschouw gewoon de feiten.
Je schreef, dat het Stuxnet virus de software heeft vernietigd. Dat is niet juist.
Stuxnet is lange tijd niet opgemerkt, juist omdat de software niet werd vernietigd, maar aangepast. De centrifuges gingen iets sneller draaien dan de bedoeling was. Daardoor ontstond een vertraging van de productie van verrijkte uranium.
Het nabouwen van de combinatie van controller en centrifuge gebeurde in de Verenigde Staten. Daardoor kon een virus op maar gemaakt worden, het stuxnet virus. Het is dus een samenwerking van meerdere landen.
Keesje,
Mijn haat jegens jouw mening (en helaas van die val veel anderen) over Israel valt wel mee. Het is meer je manier van verdachtmakingen rondzaaien, en onwaarheden (of onvolledige informatie) waarmee in sommige gevallen repuaties behoorlijke schade hebben opgelopen die mijn irritatie verklaren.
Ik schreef dat Stuxbet de software heeft vernietigd. Jij schrijft dat dat niet waar was, de software werd alleen veranderd. Voor mij is dat een semantische kwestie, de software werd zodanig veranderd dat hij ongeveer het tegengestelde deed van waarvoor hij was bedoeld. Dat komt neer op destrcutie. Jij als expert (leuk te horen dat je toch ergens expert in bent) bent dat vermoedelijk met me oneens, omdat het nu juist de slimme opzet was om de ''vijand'' niet wakker te schudden voordat Stuxnet de boel in het honderd had laten lopen. Maar intussen was die werking dus wel degelijk behoorlijk vernietigend, zou ik zeggen.
Je geeft meer bijzonderheden en bovendien ook nog een een lang stuk over de betekenis van de cyberwar. Ik ben met je eens dat dat interessant is en een belangrijk onderwerp, maar het is helaas niets voor mijn blog (en ik neem het dus ook niet mee). Het gaat hier namelijk hoogstens zijdelings over ict of de technische aspecten van cyberwar en cybercrime. Hier komen vooral politieke en sociaal economische zaken aan de orde. Sorry daarvoor.
Een reactie posten