Ziad Ghoneim |
Hij werd vandaag onder grote belangstelling begraven. De dode Palestijnen volgen elkaar snel op, in slechts twee dagen is er weer een nieuwe dode. Ziad was overigens het 13e kind dat in 2022 werd gedood door Israelische soldaten.
Ziad Ghoneim |
Hij werd vandaag onder grote belangstelling begraven. De dode Palestijnen volgen elkaar snel op, in slechts twee dagen is er weer een nieuwe dode. Ziad was overigens het 13e kind dat in 2022 werd gedood door Israelische soldaten.
Ghaith Yameen |
Een 16-jarige jongen is gisteren overleden als gevolg van een Israelische beschieting bij het bezoek van een grote groep Israeli's aan Jozefs Tombe bij Nablus. Ghaith Rafiq Yameen werd gedood door een schot aan het hoofd tijdens het bezoek waarbij honderden jongeren de Israeli's met stenen bekogelden. Hij werd naar het Rafidia ziekenhuis in Nablus vervoerd, maar daar kon alleen de dood worden geconstateerd.
Afgezien van Ghaith Yameen werden ook 88 anderen bij het bezoek gewond, 19 van hen waren getroffen door zogenoemde ''rubberkogels'', de rest was het slachtoffer van traangas. Een van de gewonden had brandwonden doordat hij was getroffen door een traangasgranaat. Nadat Ghaith naar het ziekenhuis wasgebracht verzamelden zich tientallen klasgenoten van de tiendeklasser bij de ingang waar zij afscheid van hem kwamen nemen.
Israelische kolonisten hebben gisteren bij het Zatara-checkpoint bij Nablus een auto in brand gestoken. Verder werden de ramen van een moskee en van een bulldozer verwoest in de plaats Urif, iets verder naar het zuiden, De auto brandde volledig uit.
Amjad al-Fayed |
Israelische troepen hebben een nieuw slachtoffer gemaakt in Jenin: de 17-jarige Amjad al-Fayed. Hij werd door kogels getroffen in zijn nek en borst. Volgens Haaretz was hij een van de mensen van de Islamitische Jihad die vuurgevechten leverden met de Israelische troepen toen zij opnieuw een inval deden in Jenin. Er zouden foto's van hem circuleren waarop hij een geweer vasthoudt. Ook een 18-jarige werd getroffen. Zijn toestand is kritiek.
De Israeli's gaan door met hun invallen in Jenin, een stad die een verleden heeft op het gebied van slag leveren met de bezettingstroepen. In april 2002 werden in 11 dagen strijd tussen de 52 of 54 mensen gedood van wie een aantal in hun huizen, die door het Israelische leger met DC-9 bulldozers waren platgereden. In totaal werd in het Jenin-kamp een gebied ter grootte van twee voetbalvelden op die manier ''schoongeveegd''. Palestijnse functionarissen hadden tevoren gezegd dat er mogelijk honderden doden waren, maar daar werden nooit aanwijzingen voor gevonden. Aan de andere kant leden de Israeli's 29 man verlies in de slag om Jenin.
Ahed Mereb |
(Interview uit 2009 ten tijde van de eerste Gaza-oorlog. Herdrukt uit Kol Mokum bij het afscheid van een kameraad, 1941 - 2022)
Bij het slaan van de eerste paal voor het nieuwe gebouw van de LJG was hij – opvallend genoeg – de enige Marokkaanse belangstellende. Enkele weken later was hij – zij aan zij met onder meer SP-Kamerlid Harry van Bommel - spreker op het Museumplein tijdens een demonstratie tegen het Israëlische optreden in Gaza. Eerder, in november, was hij één van de drie sprekers op de Kristallnachtherdenking van 'Nederland Bekent Kleur'. Mohamed Rabbae, oud-Kamerlid van Groen Links, blijft een voorvechter van multiculturele verdraagzaamheid, voorstander van dialoog en vredesactivist.
Uit: Kol Mokum,kwartaalblad van de LJG-Amsterdam, december 2005
Daoud Zubaidi |
Zubeidi was een van de twee mannen die gewond raakte toen een Israelische eenheid bij de bestorming van een huis uiteidelijk een raket inzette. Hij liep een ernstige wond op aan zijn buik. Bij de bestorming van het huis werden ook twee man opgepakt.Verder werd ook een Israeli, sergeant-majoor Raz, gedood.
Gisteren overleed een slachtfoffer van het Israelische optreden op de derde vrijdag van Ramadan, 22 april. Walid al-Sharif werd op die dag aan het hoofd gewond gewond door een ''rubberkogel'' (een metalen cylinder met rubber overtrokken). Hij heeft sinds die tijd in coma gelegen.
Walid al-Sharif |
Het gebeurde in de vroege ochtend van de derde vrijdag van Ramadan toen er 153 gewonden vielen. Het aantal dode Palestijnen sinds het begin van dit jaar is wegens de overmatige strerfgetallen onduidelijk. Het moet intussen zo'n 55 of 56 bedragen.
Thaer Maslat |
Thaer werd geraakt vlakbij zijn school in het gebied van Jebel al-Tawil in el-Bireh. De soldaten die hem doodschoten waren bij de school om de leerlingen af te schrikken met het afschieten van traangasgranaten en scherpe munitie. Thaer werd daarbij in het hart getroffen. Thaer was het tiende kind dat dit jaar werd gedood.
De Israeli's hebben woensdagochtend bij een operatie in Jenin de journaliste Shireen Abu Abu Aqle doodgeschoten. Zij werkte vanuit Jeruzalem voor het internationale tv-netwerk Al-Jazeera. Het gebeurde tijdens een operatie van het leger die zij gadesloeg. Abu Aqla droeg haar blauwe flakvest met het opschrift press. Ze werd in haar hoofd getroffen.
Ook geraakt werd de journalist Ali Samudi van al-Quds.com. Hij liep een schotwond op in de rug en is stabiele conditie. Ook hij droeg een flakvest.
De Amerikaanse ambassadeur bevestigde dat Abu Aqle een Amerikaanse staatsburger was. Hij drong aan op een diepgaand onderzoek. Ook de EU vroeg om een onderzoek. Het leger stelt ook een onderzoek in naar de vraag of Abu Aqle misschien door een Palestijnse kogel is geraakt. Tijdens de manoeuvre werden de solaten beschoten zonder dat iemand werd geraakt. Het leger was volgens hun eigen mededeling bezig met het oppakken van ''verdachten van terreur". De soldaten zouden pas het vuur hebben geopend nadat ze waren beschoten en bekogeld met explosieven.
De Palestijnse president Abbas heeft verklaard dat hij Israel volledig verantwoordelijk houdt voor de dood van Shireen Abu Aqle. De journaliste werkte voor Al-Jazeera sinds 1997. Ze is intussen begraven. Er zijn nu tenminste 53 Palestijnen gedood door Israelische acties sinds het begin van dit jaar.
Mahmud Aram |
Mo'tassem Atalla |
Oren ben Yiftah, Yonatan Havakuk en Boaz Gol.
Israel maakt jacht op twee mensen uit Jenin die donderdag, op Israels onafhankelijkheidsdag een aanslag hebben pleegd in Elad in centraal Israel. Daarbij zijn drie mannen gedood, twee uit Elad en één uit Lod. Zeven mensen raakten gewond van wie drie ernstig. Eén verkeert in levensgevaar. De drie gedode mannen zijn Yonatan Havakuk, Boaz Gol en Oren Ben Yiftah. Alledrie waren vaders van meerdere kinderen. Zij werden gedood met een bijl en een mes.
De drie gewonden zijn overgebracht naar diverse ziekenhuizen. Eén van de drie werd daar vrijdag geopereerd. Hij had een ernstige hoofdwond Het was de zesde aanslag die in de laatste twee maanden zijn gepleegd. Daarbij zijn intussen 19 mensen omgekomen. Daarentegen zijn er sinds het begin van het jaar tenminste 46 Palestijnen door Israeli's gedood.
Het was een bijna surrealistische ervaring waarbij verschillende dode en gewonde mensen op straat verspreid lagen. De politie heeft details vrijgegegeven van de aanvallers. Dat zijn Asad al-Rafa'ni (20) en Sabhi al-Shakir (19) uit Rumana (bij Jenin). Er is een intensieve klopjacht op hen gaande.
Het is een bijzonder vonnis. Rechter Mintz heeft een hele nieuwe categorie geopend. Advocaat Michael Sfard van een aantal organisaties die zich met mensenrechten bezighouden, geeft op Twitter een verhandeling waaruit blijkt dat het verbod op het uitwijzen van mensen die al generaties ergens wonen één van de oudste verboden is. Middenin de Amerikaanse burgeroorlog, in 1863, maakte professor Francis Lieber, een hoogleraar internationaal recht in New York, op verzoek van president Lincoln een lijstje van de internationale principes die op dat moment golden in het oorlogsrecht. Lincoln publiceerde het als de ''Code Liber''. Artikel 23 somde de basisprincipes op en naast het verbod op moord of slavernij verbood de Code de verwijdering van burgers [uit veroverde gebieden] naar een ander terrein. Dit principe evolueerde later naar een expliciet verbod op de verwijdering van burgers of de transfer (dat wil zeggen naar een ander terrein binnen het land). Het werd deel van de Geneefse Conventie, een oorlogsmisdaad onder het Neurenbergese oorlogsrecht en een misdaad tegende menselijkheid onder statuut van Rome van het Internationale Strafhof. Het Rode Kruis stelde in een studie dat het principe altijd bindend was.
Kort gezegd komt het erop neer dat het Israelische hooggegerechtshof nu een nieuwe wending aan het oorlogsrecht heeft gegeven. Waar moord, slavernij en gedwongen verplaatsing waren verboden, heeft het nu ineens de gedwongen verplaatsing van grote groepen burgers weer toegelaten. Volgens Sfard brengt dat een duizendtal burgers in gevaar en is het een grote fout waarvan de draagweidte nog moeilijk is te overzien. Maar het is ook mogelijk dat rechter Mintz, die zelf in een nederzetting woont, een nieuwe richting inslaat. Mogelijk neemt hij op nog een terrein afstand van de gangbare rechtspraktijk zoals het hooggerechtshof toch al jaren deed, zoals bijvoorbeeld bij het bepalen van de toelaatbaarheid van nederzettingen of het traject van de "Muur". Daarbij hanteert het hof een toraal eigen opvatting die verder door niemand wordt gevolgd. En als dat het geval is, is de draagweidte evenmin te overzien.
Hongerend wacht Gaza af Het Israelische kabinet is dus uiteindelijk akkoord gegaan met de overeenkomst over het staakt-het-vuren met Hamas. ...