woensdag 11 mei 2022

Israeli's schieten verslaggever van Al-Jazeera dood

 
Shireen Abu Aqle

De Israeli's hebben woensdagochtend bij een operatie in Jenin de journaliste Shireen Abu Abu Aqle doodgeschoten. Zij werkte vanuit Jeruzalem voor het internationale tv-netwerk Al-Jazeera. Het gebeurde tijdens een operatie van het leger die zij gadesloeg. Abu Aqla droeg haar blauwe flakvest met het opschrift press. Ze werd in haar hoofd getroffen.

Ook geraakt werd de journalist Ali Samudi van al-Quds.com. Hij liep een schotwond op in de rug en is stabiele conditie. Ook hij droeg een flakvest.

De Amerikaanse ambassadeur bevestigde dat Abu Aqle een Amerikaanse staatsburger was. Hij drong aan op een diepgaand onderzoek. Ook de EU vroeg om een onderzoek. Het leger stelt ook een onderzoek in naar de vraag of Abu Aqle misschien door een Palestijnse kogel is geraakt. Tijdens de  manoeuvre werden de solaten beschoten zonder dat iemand werd geraakt. Het leger was volgens hun eigen mededeling bezig met het oppakken van ''verdachten van terreur". De soldaten zouden pas het vuur hebben geopend nadat ze waren beschoten en bekogeld met explosieven.   

De Palestijnse president Abbas heeft verklaard dat hij Israel volledig verantwoordelijk houdt voor de dood van Shireen Abu Aqle.  De journaliste werkte voor Al-Jazeera sinds 1997. Ze is intussen begraven. Er zijn nu tenminste 53 Palestijnen gedood door Israelische acties sinds het begin van dit jaar.

2 opmerkingen:

Jan Willems zei

Jan Willems, jan@theatreday.org
22:00 u plaatselijke tijd,
Shereen was van Christelijke familie, Beit Hanina, Oost Jeruzalem, bij mij om de hoek. Zij wordt vrijdag begraven hier in Jeruzalem heb ik begrepen, nadat haar lichaam morgen (donderdag) wordt opgebaard in de presidentiële compound in Ramallah - herdenking door Abu Maazen. Beit Hanina is middels erg onrustig. Een belangrijk verkeerskruispunt door Palestijnse jongeren ontregeld, waar duizenden auto's dagelijks van en naar de Israëlische settlements rijden en Beit Hanina doorkruisen. Een jonge mannelijke activist op de vlucht voor mijn ogen in zijn rug geschoten door Israëlische border-police en bewegingsloos afgevoerd in een ambulance van Red Crescent.

Abu Pessoptimist zei

Jan,
Sorry.Ik moest even stoppen ivm een bezoek aan het ziekenhuis.Jouw opmerking viel in het gat. Ik ga proberen het weer opte pakken.

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...