vrijdag 10 juli 2009

'Natural growth', legaal en illegaal en andere onzin over de nederzettingen

Het is tijd dat ik op deze blog een keer eer bewijs aan The Magnes Zionist. De man die zich achter deze titel verschuilt en zich Jeremy Haber noemt, was - naast de onvermoeibare Anja Meulenbelt - degene die mij tijdens de Gaza-campagne met zijn ingehouden woedende stukjes inspireerde om ook een blog te beginnen.
Vandaag was The Magnes Zionist productief met een stukje over een herdenking van de journalist Amos Elon, over wie ik trouwens ook niet lang geleden (hier) een in memoriam schreef. Habers stukje is zoals gewoonlijk mooi geschreven en interessant. Pal daaronder parafraseert hij een lang artikel van Amos Harel, een van de oudere garde van Haaretz, over de nederzettingen, waaruit blijkt hoezeer het hele onderscheid tussen 'legale en illegale' nederzettingen (dat volgens de de internationale rechtsregels sowiewo bullshit is) ook in de dageljkse Israëlische praktijk flauwekul is, omdat alles in de planning keurig op elkaar aansluit.
The outposts are a continuation of the settlements by other means. The sharp distinction Israel makes between them is artificial. Every outpost is established with a direct connection to a mother settlement, with the clear aim of expanding the takeover of the territory and ensuring an Israeli hold on a wider tract of land. Construction in the outposts is integrated into the overall plan of the settlement project and is carried out in parallel to the seizure of lands within and close to the settlements.
En
Behind every settlement action there is a planning and thinking mind that has access to the state's database and maps, and help from sympathetic officers serving in key positions in the IDF and the Civil Administration. The story is not in the settlers' uncontrolled behavior, though there is evidence of this on some of the hilltops, but rather in conscious choices by the state to enforce very little of the law.
En
In March 1998, during a tour, I was told by the commander of the Samaria Area Brigade, in an afterthought, that although the Gidonim outposts near Itamar were established without a permit, the Defense Ministry was acting to "launder" them. (...) Five years later, at the height of the Sharon prime ministership, a senior officer who had recently been demobilized after service in the territories volunteered to explain the facts of life to my colleague Guy Kotev and me. With the patience usually reserved for children who have difficulty understanding, he asked us whether we really believed that the outposts go up without the authorities' knowledge. He related that the director general of the settler organization Amana, Zeev Hever (known by his nickname, Zambish) was visiting the prime minister's residence at night to go over the maps with Sharon. "And after that you expect that we won't give them guards and we won't hook them up to the water system?" he wondered.
Georganiseerde diefstal van Arabisch land, ondersteund en geleid door de staat - en dat al heel erg lang. Lezen, die stukken. Zowel Habers opmerkingen als het origineel in Haaretz.

Afgezien van The Magnes Zionist, is er ook nieuws uit de blogosphere over de officiële Israëlische regeringsmythologie omtrent 'natuurlijke groei' van de nederzettingen. Joseph Dana, een jonge Amerikaan die blogt onder de naam Ibn Ezra, meldt dat hij aanwezig was bij de aankomst van het vliegtuig met de eerste lading van zo'n 3000 nieuwe immigranten uit de VS en Groot-Brittannië die de stichting Nefesh B'Nefesh deze zomer naar Israël hoopt te verschepen. In zijn verslag meldt hij dat een groot deel van de nieuwaangekomenen rechtstreeks naar nederzettingen als Ma'ale Adumim en Efrat vertrekt. Dat zou grosso modo gelden voor de hele groep van 3000 die wordt verwacht. Geen wonder als, zoals hij zegt, een aantal van de bestuursleden van Nefesh B'Nefesh ook zelf kolonisten zijn. Daar gaat het hele verhaal van 'natural growth'.Ma'aleh Adumim (klik op foto om te vergroten)

Tenslotte nog een heel andere verwijzing. Bij mijn beschrijvingen van de eerste ontmoeting tusen Obama en Netanyahu en van Obama's speech in Cairo heb ik kritiek geuit op Obama's opstelling. Onder meer noemde ik het een grote fout dat Obama niet de 'Roadmap for Peace' de Roadmap had gelaten, omdat het ding een onding is dat eindeloos gesteggel over voor wat hoort wat oproept (als de Palestijnen terreur afschaffen gaat Israel 'íllegale' buitenposten afbreken - dat soort dingen). In plaats van dit soort gezeur (wanneer is terreur echt afgeschaft en wat zijn precies illegale buitenposten) zou het beter zijn geweest als Obama zijn eigen parameters had genoemd, schreef ik. En wat lezen we hier op de website van Foreign Policy in een artikel van het echtpaar Leverett? Onder de titel 'Roadmap to nowhere' zeggen ze dat Obama er veel beter aan had gedaan de Roadmap af te schaffen en gewoon te stellen dat de nederzettingen allemaal illegaal zijn (inclusief die in Oost-Jeruzalem). Dan zouden we meteen weer weten dat er onderhandeld dient te worden op basis van de grenzen van 1967 en dat er niet voortgegaan wordt op de weg van de regering-Bush. Juist....

Geen opmerkingen:

Israel's doden een ongewapende autistische man en een huisvader die zijn familie wilde ophalen

Iyad Hallaq Updated. De Israeli's hebben in de afgelopen 24 uur twee Palestijnse dertigers doodgeschoten. Eén van hen was een autist...