woensdag 8 juli 2009

Somalische piraten? En wat dacht u van Israël? (3)

Voor de goede orde - omdat de officiële pers het helemaal af laat weten - toch maar even gemeld: de 21 opvarenden van The Spirit of Humanity, zijn dinsdag 7 juli vrijgelaten uit de gevangenis van Ramle. Ze zijn Israël uitgezet, aanklachten tegen hen zijn vervallen en ze hebben geen verklaringen getekend. Wel werd een aantal eigendommen, zoals laptops en camera's niet teruggegeven en waren van een aantal wel teruggegeven pc's de harde schijven gewist.
De boot die met medicamenten, speelgoed en olijfbomen op weg was naar Gaza werd precies een week eerder door Israël gekaapt. De jurist Richard Falk, rapporteur voor de Commissie voor de Mensenrechten van de VN, noemde het opbrengen vn het schip een daad van piraterij, een duidelijke inbreuk op het internationale recht. De vorige boot van de Free Gaza Beweging die op weg was naar Gaza werd door de Israëlische marine geramd en wist zwaar beschadigd uit te wijken naar Libanon. Hoe is het eigenlijk mogelijk dat geen enkel land een protest indient tegen dit soort dingen? Wat zou er gebeuren als de Egyptische marine iets dergelijks deed met een Israëlisch schip?

Geen opmerkingen:

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...