zaterdag 4 juli 2009

Somalische piraten? En wat dacht u van Israël? (2)

Op dinsdag 30 juni werd het scheepje The Spirit of Humanity, dat met 21 mensen, een lading speelgoed (met name potloden), medicamenten, cement en olijfbomen op weg was naar de Gazastrip, opgebracht door de Israëlische marine. Zie mijn vorige posting Somalische piraten? Wat dacht u van Israël?
Het 'opbrengen' (door acht Israëlische marinevaartuigen) was duidelijk een daad van piraterij. De Spirit of Humanity (die voer onder Griekse vlag) was op dat moment 23 zeemijlen uit de kust voor Gaza, in de internationale wateren. Maar het verhaal is daarmee lang niet uit. Het scheepje is (zie onder meer de site Free Gaza)door Israël geconfiskeerd en de inzittenden zitten nog steeds in een gevangenis in Ramle, op twee na die de Israëlische nationaliteit bezaten en in vrijheid zijn gesteld. De overige 19 - onder wie de Ierse Nobelprijsinnares Mairead Maguire en het vroegere Congreslid en leider van de Amerikaanse Green Party Cynthia McKinney (foto) - wordt verweten dat zij geprobeerd hebben 'illegaal' Israël binnen te gaan. Zij hebben een verklaring voorgelegd gekregen waarin zij dit erkennen en ermee akkoord gaan dat zij 10 jaar lang niet naar Israël zullen terugkeren, waarna zij gedeporteerd zullen worden. Norman Finkelstein, die vorig jaar een kennis wilde bezoeken op de Westoever, kreeg een soortgelijke verklaring voorgelegd, en tekende. Een onterechte capitulatie, denk ik. Het is een schandelijke manier om mensen die er ideeën op na houden die de Israëlische machthebbers niet welgevallig zijn, eruit te gooien. De 19 resterende opvarenden van de Spirit of Humanity hebben - terecht - geweigerd te tekenen en zitten daarom nog vast.
Ze hebben natuurlijk gelijk. Ze wilden niet naar Israël, maar zijn met hun boot gekaapt en naar Israël ontvoerd. Wat denken die Israëli's eigenlijk wel? Hoe kunnen zij volhouden Gaza in 2005 verlaten te hebben en tegelijkertijd roepen dat zij het scheepje hebben aangehouden in de Israëlische wateren? Hoe legaal denken zij eigenlijk dat hun blokkade van Gaza is? Wie komt er in actie om bij de Israëlische regering te protesteren?

Geen opmerkingen:

Israel sloopt 9 woontenten en 7 huizen, 200 bedrijven moeten weg, imam mag niet meer preken

Sloop in Deir al-Hajle bij Jericho. Zeven woontenten en twee schuren plus hun inwoners, samen acht families, verwijderd. (Foto Wafa) Isr...