dinsdag 22 januari 2019

Riolering Jericho blijft half afgebouwd, Amerika stopt alle hulpverlening aan de Palestijnen

Deel van het niet-afgebouwde rioleringsnetwerk van Jericho.

Het Amerikaanse Witte Huis heeft een ultieme poging verhinderd van USAID, de Amerikaanse organisatie voor ontwikkelingshulp, om een zevental projecten die de afgelopen jaren in de bezette Palestijnse gebieden waren gestart, af te bouwen voor de hulp aan de Palestijnen definitief wordt gestopt. Het gaat om een zevental projecten op het gebied van watermanagement, scholenbouw en wegenbouw. Onder de nu te beëindigen projecten is de aanleg van een bijna afgebouwd rioleringssysteem in de stad Jericho, dat vele miljoenen heeft gekost, en de bouw van een school voor 1,4 miljoen dollar in de buurt van Bethlehem.Dat blijkt uit documenten die de National Public Radio, de Amerikaanse publieke radio, heeft ingezien.
Anera, een hulpverleningsorganisatie die door de VS werd gefinancierd, kreeg onlangs van de Amerikaanse regering te horen dat zij de half afgebouwde school bij Bethlehem weer zal moeten afbreken. En een ploeg van USAID is intussen aan de slag gegaan om de opengelegde straten van Jericho, waaronder een groot gedeelte van een een systeem is aangelegd om 10.000 huizen op het rioleringsnet aan te sluiten, weer dicht te gooien en te asfalteren, zodat tenminste de straten weer kunnen worden gebruikt. De huizen zullen hun afvalwater blijven lozen op lokale beerputten, met alle risico's van overstromingen en andere ongemakken van dien.

Een en ander is en gevolg van de acties van de regering-Trump, die in 2018 ongeveer een half miljard dollar aan hulp op de Palestijnen heeft bezuinigd. Eerst ging er een streep door de hulp aan UNWRA, de VN-hulporganisatie voor de Palestijnen, van ongeveer 300 miljoen. In augustus volgde het schrappen van de hulp van plus minus 200 miljoen dollar voor USAID (de United States Agency for International Development) aan de Palestijnse Autoriteit, als reactie op het verbreken van alle diplomatieke contacten van de Autoriteit met Amerika, nadat Trump Jeruzalem tot hoofdstad van Israel had uitgeroepen en de Amerikaanse ambassade vanuit Tel Aviv naar Jeruzalem had verplaatst.
Vervolgens kwam USAID met een plan om voor 30 miljoen dollar de zeven projecten die nog niet waren afgerond tot een einde te brengen. Maar helaas, er  kwam er een complicatie in de vorm van de  Anti-Terrorism Clarification Act, een wet waar president Trump in oktober zijn handtekening onder zette. Onder deze wet kan de Palestijnse Autoriteit gedwongen worden miljoenen dollars schadevergoeding te betalen aan Amerikaanse slachtoffers van Palestijnse ''terreur'' uit het verleden.
Beslissing van Kushner?
De Palestijnse Autoriteit wierp de verantwoordelijkheid voor terreur ver van zich af en zei terreur integendeel te bestrijden. En daarmee kwam ook het einde voor de 30 miljoen om de lopende projecten te voltooien, ondanks het feit dat de Amerikaanse ambassadeur in Israel zich achter het plan daarvoor plan had geschaard. Volgens de Amerikaanse functionaris die dit bekendmaakte, en die anoniem wil blijven omdat hij niet geautoriseerd is daarover mededelingen te doen aan de pers, wordt in kringen van het Witte Huis aangenomen dat de schoonzoon van Trump, Jared Kushner, voor deze beslissing verantwoordelijk was. De hulp van USAID loopt daarmee op 31 januari af. Ruim de helft van de gezinnen van de Amerikaanse medewerkers is alweer teruggekeerd naar de VS. En in Jericho blijven 85% van de inwoner verstoken van aansluiting op de riolering. Halverwegen stoppen met een project, een ongekend precedent in de wereld van de internationale ontwikkelingshulp.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...