donderdag 3 januari 2019

Israeli's slopen in Qalandia en Musafer Yatta

Sloop in Qalandia. (Foto Ma'an)

Israelische bulldozers hebben woensdag een huis gesloopt in Qalandia, ten noorden van Oost-Jeruzalem. Tientallen soldaten zetten tevoren het gebied af tussen de industriële zone van de Israelische nederzetting Atarot en de ''Muur''. Het huis dat toebehoorde aan Hamzeh al-Mughrabi, lag in de wijk al-Matar in het oosten van Qalandia, die buiten de door Israel gebouwde ''Afscheidingsmuur'' is gebleven.
Eigenaar Mughrabi zei dat in het huis van 100 vierkante meter de familie Shweiki woonde, van wie één familielid invalide is. Hij zei dat het huis vijf jaar geleden was gebouwd, uiteraard zonder vergunning die vrijwel nooit door Israel wordt verleend aan Palestijnen in Oost-Jeruzalem of Area C. Hij had een aantal keren de sloop weten af te houden, voor een bedrag van 35.000 shekel (ongeveer 7.000 euro). Maar nu moest hij ook de sloopkosten van 30.000 euro (plm. 6.000 euro) betalen.
Sloop is een algemeen verschijnsel in Palestijns Oost-Jeruzalem. Jawad Siyam van het Wadi Hilweh Informatie Centrum in Silwan zei dat volgens een rapport van het centrum 143 Palestijnse huizen in 2018 in het oostelijke stadsdeel zijn gesloopt, waarvan 24 door de eigenaars zelf die daarmee de sloopkosten vermeden.
 Maandag werd in Musafer Yatta, in het zuiden van het district Hebron van de bezette westelijke Jordaanoever een kas gesloopt, een aantal olijfbomen gerooid en ongeveer een dunam land (0,1 hectare) omgeploegd. De eigenaar had geen vergunning van de Israelische bezetters.

Geen opmerkingen:

Israeli's schieten weer twee Palestijnen dood en gespannen sfeer bij al-Aqsa

Mohammed Abu Kafia Israelische militairen hebben zaterdag en zondag weer twee Palestijnen gedood bij twee verschillende gelegenheden. Zaterd...