zaterdag 26 januari 2019

Qatarese betalingen aan Gaza die Hamas weigerde nu besteed aan armoedebestrijding

 Families in Gaza nemen bij het postkantoor hun 100 dollar in ontvangst. (Foto AFP)

De Golfstaat Qatar is zaterdag in samenwerking met de Verenigde Naties begonnen met het betalen van 100 dollar aan 44.000 families in Gaza. De betalingen gaan via de postkantoren. Zondag zullen nog 94.000 andere families volgen. In totaal zullen de families in vier maanden 400 dollar ontvangen. De ambassadeur van Qatar bij de Gaza-strook, Mohammed al-Emadi heeft dat zaterdag bekendgemaakt. De betaling komt in de plaats van de maandelijkse betaling van 15 miljoen dollar die Qatar in november had toegezegd en ook al drie keer heeft betaald. De betaling voor februari was echter niet doorgegaan, omdat de beweging Hamas die weigerde nadat Israels ineens nieuwe voorwaarden had gesteld. 
De adjunct-leider van Hamas, Khalil Hayya, had donderdag bekendgemaakt dat Hamas weigerde toe te geven aan de chantage van Israel, die volgens plaatsvond in het kader van de naderende Israelische verkiezingen en dat Hamas zou doorgaan met het houden van de demonstraties van de Grote Mars van de Terugkeer totdat Israel zich aan de wapenstilstandsakkoorden (van 2014) met Hamas gaat houden.
Hayya was niet duidelijk over welke eisen Israel had gesteld, en ook Israel gaf daar geen uitsluitsel over. Maar aannemelijk is dat Israel heeft geëist dat de demonstraties ophouden. Dat blijkt onder meer uit de woorden van de  Qatarese ambassadeur al-Emani. Hij zei vrijdag dat ''er partijen zijn die de gift van Qatar willen misbruiken voor politieke doeleinden'' en hij gaf aan dat ''het Palestijnse volk het recht heeft te proberen door vreedzame protesten een einde te maken aan zijn lijden''. Hij maakte ook bekend dat het bedrag nu 20 miljoen per maand zal zijn en zal worden besteed aan armoedebestrijding.
Israel had na de weigering van Hams om het geld onder voorwaarden in ontvangst te nemen, al voorzorgen getroffen om nieuwe vijandelijkheden het hoofd te bieden. Zo had het al eenheden samengetrokken en afweerraketten opgesteld. 

Geen opmerkingen:

Israeli's schieten weer twee Palestijnen dood en gespannen sfeer bij al-Aqsa

Mohammed Abu Kafia Israelische militairen hebben zaterdag en zondag weer twee Palestijnen gedood bij twee verschillende gelegenheden. Zaterd...