vrijdag 25 januari 2019

Beide kamers Ierse parlement nu vóór verbod van goederen uit Israelische nederzettingen

 De Dáil, het ''lagerhuis'' van het Ierse parlement.

Het lagerhuis van het Ierse parlement, de Dáil, heeft donderdag gestemd voor een wetsontwerp om de import te verbieden van producten die afkomstig zijn uit Israelische nederzettingen in bezet gebied. Het voorstel was ingediend door Niall Collins van de grootste oppositiepartij, de Fianna Fail, en werd aangenomen met 78 tegen 45 stemmen. Andere partijen die de wet steunden waren  Sinn Féin, Labour, de Social Democraten, de Groenen en een aantal onafhankelijken. De regering is tegen het voorstel.
In december stemde de Seanad, het Ierse Hogerhuis, ook al voor het bannen van de producten uit de illegale nederzettingen. Dat gebeurde op voorstel van senator Frances Black. De Verenigde Staten, verschillende Europese landen en uiteraard Israel probeerden het tevergeefs te houden.
De wet moet nu nog diverse stadia doorlopen voordat hij van kracht wordt. Als dat een feit is, is Ierland het eerste Europese land dat daadwerkelijk producten weert uit de nederzettingen die ook door de EU als onwettig zijn betiteld. Het is in feite nogal verbazend dat producten, die zijn verkregen of vervaardigd in nederzettingen op gestolen grond en die dus onwettig zijn, niet in meer EU-landen zijn verboden. Wel is er een richtlijn dat die producten bij de verkoop in winkels of supermarkten als zodanig moeten worden aangemerkt (en niet mogen worden aangeboden als producten uit Israel), maar in de praktijk wordt daar zowel door Israel als door de EU-landen zelf voor ongeveer 100% de hand mee gelicht.
Israel heeft vuiteraard geprotesteerd. Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken ontbood de Ierse ambassadeur en de Israelische premier Netanyahu zei in een statement dat het ''schandalig is dat het Ierse parlement met deze hypocriete en antisemitische wetgeving'' meende ''de enige democratie in het Midden-Oosten'' de les te kunnen lezen.

Geen opmerkingen:

Netanyahu wil de vrije hand houden in Gaza, UNRWA heeft het breekpunt bereikt

Volgens een peiling van de krant Ma'ariv zakt de partij van Netanyahu naar 18 zetels als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Smot...