vrijdag 13 december 2019

Hopeloos verdeeld Israel gaat weer naar de stembus, ronde drie

Verkiezingsposter van Likud bij de vorige ronde in september (Foto wikipedia)

Israel gaat voor de derde keer in bijna een jaar naar de stembus. Het parlement, de Knesset stemde woensdagavond laat ervoor om zich opnieuw te ontbinden.Op 2 maart zal voor de derde keer in successie een ''triomf van de democratie'' plaatsvinden, oftewel verkiezingen. Eerdere rondes in april en september leidden alleen tot eindeloos en totaal vruchteloos gepraat.
Peilingen geven aan dat generaal Gantz, met zijn Blauw Wit combinatie met Yair Lapid, in maart mogelijk 37 zetels zal scoren. Mogelijk is dat dan net genoeg om hem aan een regering te helpen met een krappe meerderheid. De Likud staat nu in de peilingen op 33. Het betekent dat er een goede kans is dat het het laatste optreden van Benjamin Netanyahu wordt.
Het is natuurlijk een diep treurige afgang van de Israelische politiek dat rechts en nog rechtse er tot twee keer toe samen niet uit hebben kunnen komen. Met Liberman met zijn Yisrael Beiteinu onwillig om toe te treden als Netanyahu niet opstapt en de religieuzen niet hun macht inleveren. En dat alles met een Palestijnse Knesset-fractie van 13 zetels, die in de coulissen machteloos moet toekijken hoe alleen al het noemen van hun bestaan het grootste deel van de Israelische politieke partijen op de kast jaagt.
Misschien dat een derde keer iets gaat oplossen. Maar dat het ook dan waarschijnlijk lapwerk gaat worden staat al bijna vast.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...