maandag 2 december 2019

Israel gaat de ellende in Hebron vergroten: ook de centrale markt wordt een nederzetting

Een deel van de (al jaren leegstaande) centrale markt in Hebron. (Foto Vrede Nu) 

Israel gaat weer joodse vestigingen (nederzettingen) uitbreiden in Palestijnse wooncentra.  De nieuwe Israelische minister van Defensie Naftali Bennet heeft het militaire gezag op de Westoever opdracht gegeven een nieuwe nederzetting te ontwerpen op de plaats van de centrale markt van Hebron. Die markt is overigens al sinds 1994 gesloten, namelijk sinds de tijd dat Baruch Goldstein uit de nederzetting Kiryat Arba, vlakbij Hebron, bij een aanslag tijdens Ramadan 29 mensen doodschoot in de Ibrahimi-moskee en er ongeveer 200 verwondde.
Ongeveer in dezelfde tijd dat Bennett zijn plan bekend maakte begon ook het werk aan een nieuwe joodse nederzetting middenin de Oost-Jeruzalemse wijk Jabal al-Mukaber. Daar zal de nederzetting Nof Zion worden uitgebreid met 176 huizen. De beslissing daartoe stamt overigens al uit 2017. Nu staan er al 96 joodse huizen middenin de wijk. Tevens worden oude plannen afgestoft om 11.000 huizen toe te voegen aan de nederzetting Atarot, ten noorden van Jeruzalem in bezet gebied,  op het gebied van het vliegveld Atarot dat tijdens de Tweede Intifada (2000-2002) definitief werd gesloten.
Minister Bennett beschreef het plan voor de nieuwe joodse nederzetting in het centrum van Hebron als volgt in een brief aan COGAT, de Coördinator van Regeringsactiviteiten in (bezet) Gebied: de bestaande gebouwen (markthallen) zullen worden gesloopt en weer worden opgebouwd. Zij blijven in handen van de gemeente Hebron. Maar daarboven zullen andere verdiepingen verrijzen in de vorm van huisvesting voor joden. De constructie om de onderste verdieping in handen van de gemeente Hebron te laten blijven, is een doorzichtige manier om de wet te omzeilen.
De gemeente Hebron is namelijk een wettelijk beschermde huurder van de gebouwen. Intussen zal de gemeente er helemaal niets aan hebben dat ze die onderste verdieping mag blijven houden. Integendeel. De markt is ontruimd in het kader van de zogenoemde ''veiligheidsmaatregelen'' na de moordpartij van Goldstein, die tot gevolg hebben gehad dat het commerciële centrum van Hebron nu al 25 jaar vrijwel een no-go zone is geworden voor Palestijnen. De belangrijkste winkelstraat. de Shuhada-straat is al jaren uitgestorven, alle winkels zijn dicht (en de ijzeren deuren zijn door de Israeli's ook dichtgelast). De markt was al jaren geleden naar een andere wijk verhuisd, en het centrale busstation van Hebron is heel lang een hoofdkwartier van de Israelische troepen geweest, totdat verleden jaar oktober werd besloten daar voor 21,6 miljoen shekel 31 joodse woningen te gaan bouwen.  Die nederzetting, die ''Hezekia'' gaat heten, breekt overigens wel met de regel dat wat Israel ''om veiligheidsredenen'' vordert eigendom (of gehuurd) blijft en later teruggeven dient te worden aan de oorspronkelijke eigenaar. De juristen van het ministerie van Defensie menen blijkbaar dat die regel nu niet meer zo belangrijk is.
De toenmalige minister van Defensie, Avigdor Lieberman, lanceerde tegelijkertijd met het bekendmaken van de busstation-plannen de plannen voor de groentemarkt. Bennett stoft dezelfde plannen nu opnieuw af. De achtergrond daarbij is dat het gebied van de markt, tot 1948, in handen van joden is geweest en pas onder Jordaans bestuur aan de gemeente Hebron is verhuurd. Israel heeft de regel dat joden voormalige eigendommen kunnen terugclaimen (maar Palestijnen niet), die in Israel en geannexeerde gebieden van kracht is, langzamerhand ook gedeeltelijk in de bezette gebieden van kracht verklaard. De nieuwe uitbreiding wordt overduidelijk een nieuwe  uitbreiding en verergering van de schandalige, abnomale toestand in Hebron, dat een stad met zo'n 200.000 Palestijnse inwoners volledig wordt ontwricht en deels platgelegd (en onder draconische militaire bewaking gesteld) ten pleziere van zo'n 800 joden.. Van wie de meesten dan ook nog eens enge, gewelddadige racisten zijn.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...